Jean Quatremer, migranter i Paris

Fransk journalist erkänner att media ”konstant döljer etniskt ursprung”

Förra året, den 15 januari, var programmet "28 minuter" tillbaka på kanalen Arte. Vid detta tillfälle berörde programmet den känsliga frågan om medias hantering av migranters massangrepp i tyska Köln.

Flera dagar efter händelserna vägrade medierna att göra den uppenbara kopplingen; att vid dessa sexuella attacker var huvudsakligen migranter de skyldiga.

I Artes program berättade dock Jean Quatremer, en journalist vid tidningen Libération, att den franska pressen, som han själv tillhör, ”konstant döljer etniskt ursprung” hos utlänningar:
– Jag minns en artikel, en anmärkningsvärd historia om en gruppvåldtäkt i en förort till Paris. Alla namn hade ändrats, vilket vi alltid gör när identiteterna inte är kända. De kallades alla för Alain, Frédéric, Marcel, Maurice, men i verkligheten var de Mohammed, Ahmed och så vidare.

De parisiska ”bobos” (kort för bourgeois och bohemisk), eller vänsterhipsters, döljer regelbundet brottslingars ursprung när det är utländskt. Quatremer medgav:
– Vi själva döljer det, regelbundet. Det är en aspekt som inte anges.

Av rädsla för att ”diskriminera”, men också för att fortsätta att hylla sin version av ett öppet samhälle, föredrar journalister att mörka eller ändra fakta och alla, i denna lilla miljö, verkar vara fullt nöjda med att göra på detta sätt. Alla, inklusive Quatremer, som själv ”i demokratins namn” ville skapa en ”cordon sanitaire” runt Front National (FN), det i proportionella val populäraste partiet. Samma journalister, som ständigt läxar upp hela världen om journalister och kritiserar manipulation av medierna i Ryssland eller andra länder, har inga problem att utelämna fakta.

Quatremer, som rapporterar från Bryssel för Libération, hävdade att FN var ett ”fascistiskt parti” och att han skulle ”hamna inför rätten” för att säga så, ett absurt påstående eftersom hans vänsteraktivism inte fick några som helst juridiska följder.

Samtidigt berördes författaren och förläggaren Charles Dantzig inte av Quatremers otroliga offentliga erkännande om medial snedvridning. Istället kommenterade han:
– Vi bör hindra populismen från att vakna.

För Dantzig ska allt som går emot hans egen journalistiska syn censureras, eftersom även en enkel sanning kan ”väcka” väljarna. Men om det finns en risk att de vaknar, har väljarna tidigare sovit? För att fortsätta ge väljarna deras sömnmedicin har EU skapat ett mediepris tidigare i år för att främja ”faktabaserad journalistik om migration”.

Baserat på observationen att ”den nuvarande diskursen om migration har tagit en dramatiskt negativ vändning under det senaste årtiondet i Europa och på andra platser”, och att ”mediernas skildring av migrationsfenomen spelar en viktig roll i att forma allmänhetens bild”, har prisets skapare haft målet att ”stärka den positiva roll som media kan spela när det gäller att påverka den nuvarande diskursen om migration”.

Denna tävling ska samla 72 berättelser som kan användas och spridas genom delad upphovsrätt. Prisutdelningen skedde ”under ledning av det maltesiska ordförandeskapet för Europeiska Unionen”.
European Journalist Center finansieras av Bill Gates Foundation, som strävar efter att skildra migrantfamiljers första 18 månader och deras integration. Fyra stora europeiska dagstidningar kommer att delta i initiativet; franska Le Monde, brittiska The Guardian, spanska El Pais och tyska Der Spiegel.

Enligt Le Monde ”är projektet en del av att fördjupa skildringen av migrantfrågor”. European Jounalism Centers direktör sade till nätsidan EJC att ”med tanke på att det sker tio nationella val på kontinenten 2017 är projekt av denna storleksordning avgörande”.

Vinklingen av de artiklar som sker inom ramen för initiativet, som ska berätta ”livsöden”, syftar till att skapa empati med migranter. EU använder därför en morot för att påverka en publik som blir allt mer motvillig att välkomna massinvandring till ett Europa med 21,4 miljoner arbetslösa och 29 miljoner arbetande fattiga. Men det använder också en piska, vilket France Soir berättade den 2 mars:
”EU-kommissionen skärpte i torsdags sin ton mot medlemsstater genom att hota med sanktioner mot de som vägrar att ta emot flyktingar.”

I medierna och det offentliga utrymmet blir det allt fler berättelser om migranter: Förutom de fyra dagstidningarnas initiativ, kunde Télégramme den 5 mars berätta att frivilliga lyckades samla 400 vittnesmål från migranter under 24 timmar i Rennes i Frankrike. Den 8 mars visade Arte en dokumentär om tre kvinnor som valde Frankrike.

Dessa historier kan bidra med information om den pågående migration till europeiska länder, men även om anekdoter kan beröra, kan de inte redogöra för migrantmottagandets olika dimensioner. Denna typ av undersökning, som ofta används i sociologi, skapar två problem, enligt sociologen JC Passeron, som citeras i en artikel om kvalitativ forskning:
”Livsödet är tänkt att vara uttömmande, vilket ger ett intryck av att förstå allt, med risk för att man eliminerar varje teoretisk beskrivning av det problem som studeras. Det finns en stor risk att man skapar en illusion, som sociologer kallar ”panpertinens”; att allt är relevant och är begripligt, att världen inte kan beskrivas.”

De asylsökande som kommer till Frankrike, 100 000 under 2016 enligt Le Figaro, återvänder nästan aldrig till sina länder även om de får avslag. Sådana händelser ger stöd för tanken att situationen är bortom kontroll, vilket är skälet till att etablerade journalister sällan rapporterar om dem.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Fladdermusen som flög iväg

Fladdermusen som flög iväg

🟠 UTRIKES Främst gamla och mycket sjuka har dött i pandemin som har skakat världen i snart två år. Det har funnits en anmärkningsvärd trend att främja iatrogen behandling (där botemedlet är värre än sjukdomen) inklusive överdriven användning av invasiva mekaniska respiratorer och dyra läkemedel med diskutabel effektivitet, som Remdesivir, för att behandla en pandemi som påstås ha skapats av en fladdermus från Wuhan i Kina.

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

🟠 Nya Tider granskar Kommer du från Storbritannien och har inte gjort PCR-test? Då deporteras du tillbaka – och det spelar ingen roll om du är dubbelvaccinerad och bara ska mellanlanda på väg till ett EU-land som är öppet för dig. Så var det i alla fall tills nyligen då Sverige ändrade reglerna. En av dem som råkat illa ut är den kände brittiske konservative förgrundsgestalten Gregory Lauder-Frost, 70, som skulle resa från Skottland till Litauen, dit han var inbjuden av landets parlament Seimas. I Sverige beslagtogs hans pass och han var inlåst i terminalen i 19 timmar utan mat eller sovplats. ”Jag var svimfärdig”, berättar 70-åringen, som till slut sattes på ett plan till London, 60 mil från Edinburgh.

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.