Skip to Content

Ett svenskt superbär. Hallon innehåller vitamin C och sägs ha en avgiftande effekt. Foto: Nya Tider
HÄLSA

Frossa i våra svenska superbär!

PappersupplaganNya Tider v. 31

Det är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Publicerad: 4 augusti, 2018, 13:49

  • Svenska

Läs även

Trots torka och extremvärme kommer nästan 5 000 bärplockare till Sverige i år, och det är 1 947 fler personer än förra året enligt Migrationsverket. Förhoppningsvis ger sig även många av oss svenskar ut i naturen med våra bärkorgar.

Tyvärr har den populära bärprognosen från Statens lantbruksuniversitet (SLU) slopats på grund av minskade anslag, så det blir ingen prognos därifrån för 2018. Vi vet emellertid att de vilda bären, som blåbär, vildhallon och lingon, lidit skada av torkan, men skyddade områden har klarat sig bättre. Där finns det ingen ursäkt att inte ge sig ut i vår vackra natur och frossa i bär. Det sägs att mindre än fem procent av alla bär som mognar i naturen plockas av människan. Det är ju oerhört synd. Vi måste bli bättre på att ta till vara det naturen ger oss.

Både svarta och röda vinbär är väldigt vitaminrika. De röda innehåller dock inte lika mycket C-vitamin som de svarta. Vinbär har historiskt i folkmedicin använts som medel mot gikt. Foto: Nya Tider

Bor man i de vädermässigt värst utsatta områdena kanske det i och för sig är ett säkrare kort att plocka odlade bär som vinbär, hallon och havtorn i år. Alla våra bär är ju faktiskt fullspäckade med olika vitaminer, mineraler och antioxidanter, men med lite olika ”specialnyttigheter”. En god idé är att kombinera olika sorters bär, helst med olika färger, då får vi maximalt med nyttigheter.

Tyvärr är det så i Sverige att vi har en egendomlig uppfattning att allt som kommer långväga ifrån är exotiskt och mycket bättre än det svenska. Detta gäller också bären, där vi gärna tror att ”superbären” från andra sidan jordklotet skulle vara bättre än våra egna bär. Naturligtvis är det inte så. De svenska bären är inte på något sätt underlägsna de långväga bären, som dessutom förlorar en del näring på grund av de långa transporterna.

I en studie med möss visade det sig att både lingon, blåbär och svarta vinbär överträffade det brasilianska superbäret acai. Så satsa på svenska bär i år! Plocka och ät, gör sylt och saft och frys in det som inte går åt! Bären stärker vårt immunförsvar och rustar oss att klara den mörka årstiden bättre.

Blåbär: Innehåller många mineraler, vitaminer, bland annat stora mängder C-vitamin. Även antioxidanten antocyanin, som ger blåbäret sin mörka färg, och som skyddar våra celler. Blåbär sägs ge oss bättre kortminne och är bra för ögon och syn.

Lingon: Innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, och bland annat vitamin C, E, K och folat. Sägs vara verksamma mot urinvägsbesvär och bromsar upp de negativa effekterna av fet kost.

Röda vinbär. Foto: Nya Tider.

Hallon: Innehåller mycket C-vitamin och folat. Hallon anses vara slemlösande, avgiftande och inflammationshämmande. Innehåller även ellag­syra, som sägs skydda huden mot UV-ljus. Någonting att tänka på nu kanske.

Svarta vinbär: Brukar kallas Nordens druvor. De har ett väldigt högt innehåll av C-vitamin och innehåller även bland annat kalium och kalcium, och även antocyaner som är en kraftfull antioxidant. Svartvinbärsolja sägs vara bra vid hudproblem.

Havtorn: Kallas ibland för Nordens passionsfrukt. De har en hög halt av C- och E-vitamin. Innehåller även flera essentiella fettsyror som Omega 3, 6, 7 och 9. Innehåller även karotenoider som i kroppen är ett förstadium till A-vitamin. Hagtorn förmodas normalisera magsyran och minska risken för magsår.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Förbättra minnet!

HÄLSA OCH LIVSSTILI dag behöver vi inte lita till våra minnen i samma utsträckning som förr. Vi klarar oss utan att traggla på multiplikationstabellen, det sköter våra miniräknare. Telefonnummer är det numera helt onödigt att lägga på minnet, det gör våra mobiler åt oss. Tyvärr bidrar detta till att vi får sämre minne. Minnet behöver nämligen tränas regelbundet för att vara effektivt. Lägger man där till stress, dålig kost och livsstil överlag, så är det kanske inte så konstigt att många i dag lider av dåligt minne.

Nu är det dags att stärka immunförsvaret

HÄLSADet är en god idé att börja tänka på att stärka sitt immunförsvar inför höstens och vinterns förkylningar. Det gör man på flera olika sätt. Rätt kost är oerhört viktig, rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter ger ett bra skydd, men även sådant som regelbunden motion, vila och sömn aktiverar och stärker vårt immunförsvar.

”Experiment på de svagaste”

Den svenska läkaren och psykiatern Thomas Jackson har länge forskat om ideologiskt motiverat inflytande på barn. Han håller inte med den utbredda tron att allt ordnar sig på egen hand. I denna intervju med den tyska tidskriften Zuerst förklarar han orsaken.

Mytomspunna vänderoten sägs vända ont till gott

HÄLSAVänderoten är en mytomspunnen växt som har rykte om sig att kunna vända ont till gott, även sjukdomar. Den har använts flitigt i Sverige för att hålla troll och häxor borta. Som medicinalväxt användes den förr mot hysteri och nervösa besvär. I dag är den en av de mest uppskattade medicinalväxterna vi har och används mot oro och insomningsbesvär.

Amerikansk forskning: kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa cellgiftsbehandling med ny metod

FORSKNINGSRÖNNyligen presenterades en stor studie vid cancerkongressen i Asco, USA, där det framgår att många kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa plågsam cellgiftsbehandling med en ny metod. I Sverige anses dock den nya metoden vara ”för dyr” för att användas här.

Björken – både vacker och nyttig

NATUR & HÄLSAI Sverige har vi en lång tradition av att använda de första späda björkbladen som en stärkande vårkur mot vintertrötthet. Med våra långa, mörka och kalla vintrar kan det vara bra att upprätthålla den traditionen och dra nytta av björkens förmåga att rena och stärka våra kroppar.

Fira lakritsens dag den tolfte april!

HälsaOfta förknippar vi lakrits med godis, men faktum är att lakrits har använts i urminnes tider som en viktig medicinalväxt. I Sverige ingick lakrits som en ingrediens i hostmedicinen Roséns bröstdroppar, och torkad lakritsrot fanns att köpa på våra apotek ända in på 1970-talet.

Skadliga förändringar i immunförsvaret med skräpmat

HÄLSAEn studie utförd vid Bonns universitet, Tyskland, fick de värsta farhågorna angående snabbmat att besannas. Redan efter en månads tid kunde man observera skadliga förändringar i immunförsvaret hos möss som man gav en diet liknande vår så kallade skräpmat. Enligt rapporten blir förändringarna till viss del bestående, även om kostvanorna sedan blir hälsosammare.

Gå till arkivet