Skip to Content

Ett svenskt superbär. Hallon innehåller vitamin C och sägs ha en avgiftande effekt. Foto: Nya Tider
HÄLSA

Frossa i våra svenska superbär!

PappersupplaganNya Tider v. 31

Det är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Publicerad: 4 augusti, 2018, 13:49

  • Svenska

Läs även

Trots torka och extremvärme kommer nästan 5 000 bärplockare till Sverige i år, och det är 1 947 fler personer än förra året enligt Migrationsverket. Förhoppningsvis ger sig även många av oss svenskar ut i naturen med våra bärkorgar.

Tyvärr har den populära bärprognosen från Statens lantbruksuniversitet (SLU) slopats på grund av minskade anslag, så det blir ingen prognos därifrån för 2018. Vi vet emellertid att de vilda bären, som blåbär, vildhallon och lingon, lidit skada av torkan, men skyddade områden har klarat sig bättre. Där finns det ingen ursäkt att inte ge sig ut i vår vackra natur och frossa i bär. Det sägs att mindre än fem procent av alla bär som mognar i naturen plockas av människan. Det är ju oerhört synd. Vi måste bli bättre på att ta till vara det naturen ger oss.

Både svarta och röda vinbär är väldigt vitaminrika. De röda innehåller dock inte lika mycket C-vitamin som de svarta. Vinbär har historiskt i folkmedicin använts som medel mot gikt. Foto: Nya Tider

Bor man i de vädermässigt värst utsatta områdena kanske det i och för sig är ett säkrare kort att plocka odlade bär som vinbär, hallon och havtorn i år. Alla våra bär är ju faktiskt fullspäckade med olika vitaminer, mineraler och antioxidanter, men med lite olika ”specialnyttigheter”. En god idé är att kombinera olika sorters bär, helst med olika färger, då får vi maximalt med nyttigheter.

Tyvärr är det så i Sverige att vi har en egendomlig uppfattning att allt som kommer långväga ifrån är exotiskt och mycket bättre än det svenska. Detta gäller också bären, där vi gärna tror att ”superbären” från andra sidan jordklotet skulle vara bättre än våra egna bär. Naturligtvis är det inte så. De svenska bären är inte på något sätt underlägsna de långväga bären, som dessutom förlorar en del näring på grund av de långa transporterna.

I en studie med möss visade det sig att både lingon, blåbär och svarta vinbär överträffade det brasilianska superbäret acai. Så satsa på svenska bär i år! Plocka och ät, gör sylt och saft och frys in det som inte går åt! Bären stärker vårt immunförsvar och rustar oss att klara den mörka årstiden bättre.

Blåbär: Innehåller många mineraler, vitaminer, bland annat stora mängder C-vitamin. Även antioxidanten antocyanin, som ger blåbäret sin mörka färg, och som skyddar våra celler. Blåbär sägs ge oss bättre kortminne och är bra för ögon och syn.

Lingon: Innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, och bland annat vitamin C, E, K och folat. Sägs vara verksamma mot urinvägsbesvär och bromsar upp de negativa effekterna av fet kost.

Röda vinbär. Foto: Nya Tider.

Hallon: Innehåller mycket C-vitamin och folat. Hallon anses vara slemlösande, avgiftande och inflammationshämmande. Innehåller även ellag­syra, som sägs skydda huden mot UV-ljus. Någonting att tänka på nu kanske.

Svarta vinbär: Brukar kallas Nordens druvor. De har ett väldigt högt innehåll av C-vitamin och innehåller även bland annat kalium och kalcium, och även antocyaner som är en kraftfull antioxidant. Svartvinbärsolja sägs vara bra vid hudproblem.

Havtorn: Kallas ibland för Nordens passionsfrukt. De har en hög halt av C- och E-vitamin. Innehåller även flera essentiella fettsyror som Omega 3, 6, 7 och 9. Innehåller även karotenoider som i kroppen är ett förstadium till A-vitamin. Hagtorn förmodas normalisera magsyran och minska risken för magsår.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

HÄLSAVi behöver ständigt bli påminda om hur viktigt det är att vårda sitt immunförsvar. Många människor har lätt för att låta dåliga vanor vad gäller kost och livsstil överhuvudtaget ta överhanden. I orostider låter vi gärna oro och stress styra våra val. Men med en sund och immunförsvarsinriktad livsstil fattar vi faktiskt bättre beslut och mår på köpet betydligt bättre.

Läkare: Dödstalen i Covid nu under en per dag – Epidemin är över!

Se videon som Youtube inte vill att du ska se! Läkaren Glenn Dormer pekar på den officiella statistiken enligt vilken dödsfallen i Covid-19 i Sverige ligger på runt en per dag sedan mitten av juli. ”Epidemin är över”, säger han. Youtube har raderat videon fån Nya tiders kanal.

Läkedom på vikingatiden

HÄLSAHenning kliver ur bilen och ser att fler besökare kommer gående på stigen. De nickar åt varandra. Alla har kaffekorg med sig. Han har läst den lilla annonsen i tidningen med inbjudan till en guidad visning av en arkeologisk utgrävning. Det har gjorts en del intressanta fynd, och Henning är mycket intresserad. Så kommer guiden. Entusiastisk och välkomnande står hon framför dem klädd i vikingafruns vackra kläder, med nycklar i skärpet. – Jag heter Ingeborg. Jag ska berätta om läkedom på vikingatiden!

Promenadlycka

HÄLSAVi vet att det är väldigt nyttigt att röra på sig och att vara ute i friska luften. Cykla, jogga och springa är förträffliga aktiviteter, men det finns ingenting som slår promenaden. Alla kan promenera på sitt sätt. Med eller utan stavar, i en rullstol, med eller utan hund, ensam eller tillsammans med andra. Det krävs inte en massa dyra tillbehör. Det handlar bara om att öppna dörren och komma igång.

Brännässlan – användbar även till hösten

HÄLSAVisst passar det bra att avsluta sommaren på samma sätt som vi började den? Nämligen genom att plocka brännässlor. På våren i form av färska skott och på hösten nässelfrön. Eller för den praktiske och händige som spånadsväxt. På våren behöver vi alla nyttigheter vi kan få för att återhämta våra krafter efter en lång och mörk vinter. På hösten ska vi försöka rusta vårt immunförsvar på bästa sätt för att kunna stå emot höstens förkylningar och influensor, och i år även coronaviruset.

Mirakelvitaminet som gett sig in i kampen mot Covid-19

HÄLSAD-vitaminet, som länge ansågs som tämligen betydelselöst förutom sin effekt på vårt skelett, har hamnat i strålkastarljuset då flera forskare menar att det kan vara ett effektivt vapen mot coronaviruset som har spridit sig som en löpeld runt jorden, och ödelägger både människoliv och ekonomier.

Google-censur av konspirationsteori slår slint

Google, Youtube och Facebook tillgriper allt hårdare censur mot samhällskritiker som sprider teorier om myndighetskonspirationer kring Covid-19-pandemin. Censuren tycks dock slå slint – före detta forskaren Judy Mikovits bok Plague of Corruption gick rakt upp på bestsellerlistorna efter att en video med henne plockats ner upprepade gånger.

Odla groddar och skott inomhus året runt!

HÄLSAHÄLSA: Vissa talar om superfood, andra menar att det är framtidens mat. Faktum är att det är väldigt tilltalande med föda som vem som helst kan börja odla precis när som helst, och som är oerhört näringsrik, billig och ger skörd redan efter några dagar. Vi talar om groddar och skott.

Gå till arkivet

Send this to a friend