Ett svenskt superbär. Hallon innehåller vitamin C och sägs ha en avgiftande effekt. Foto: Nya Tider

Frossa i våra svenska superbär!

Det är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Trots torka och extremvärme kommer nästan 5 000 bärplockare till Sverige i år, och det är 1 947 fler personer än förra året enligt Migrationsverket. Förhoppningsvis ger sig även många av oss svenskar ut i naturen med våra bärkorgar.

Tyvärr har den populära bärprognosen från Statens lantbruksuniversitet (SLU) slopats på grund av minskade anslag, så det blir ingen prognos därifrån för 2018. Vi vet emellertid att de vilda bären, som blåbär, vildhallon och lingon, lidit skada av torkan, men skyddade områden har klarat sig bättre. Där finns det ingen ursäkt att inte ge sig ut i vår vackra natur och frossa i bär. Det sägs att mindre än fem procent av alla bär som mognar i naturen plockas av människan. Det är ju oerhört synd. Vi måste bli bättre på att ta till vara det naturen ger oss.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vad är det som hänt med Sverige?

Vad är det som hänt med Sverige?

🟠 KRÖNIKA Någon orsak måste väl ändå finnas till att vi har ett samhällsklimat som var helt otänkbart bara för några decennier tillbaka i tiden? Inte är det så att vårt samhälle har förändrats på ett år, utan förändringen har pågått och eskalerat under åren till den kriminalitet och otrygghet som vi idag kan se.

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

Över 50 miljarder ton mer snö på Grönland… första halvan av juni

🟠 Grönlands snömassa ökar – när den borde minska. Likväl påstås biljonbelopp behövas för att ”rädda” isarna Grönlands snömassa har ökat den första halvan i juni, trots att den borde minska på grund av avsmältningen under sommarmånaderna. Likväl fortsätter de verklighetsfrånvända klimatalarmen om att Grönland och Arktis riskerar att bli isfria. Propagandan är inte bara lamslående i media, utan för riktig miljö-och klimatforskning som står utan anslag. Pengar finns bara för att upprätthålla klimatnarrativet och genomföra klimatåtgärder. Den senaste idén för att ”rädda” isarna – som i själva verket växer – är att spendera över motsvarande 5,2 biljoner kronor på att pumpa upp salt havsvatten ovanpå Arktis isar med hundratals pumpar – som är dieseldrivna.

Läs även:

Satsa på ett eget örtapotek i år!

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Aroniabär och fläderbär

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

Coronaflyktingen Steve: Nedstängningarna håller på att göra Storbritannien till en polisstat

🟠 Steve Kay är författaren som tröttnade på nedstängningar och omänskliga restriktioner i sitt hemland Storbritannien och flydde till Sverige. Han vittnar om att flera av hans före detta klasskamrater har valt att begå självmord till följd av att Storbritannien avskaffat grundläggande friheter. När han skulle återvända till Storbritannien, blev han nekad trots att han på förhand fått besked att han inte behövde genomgå ett PCR-test.

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

Specifik kolhydratsdiet – dieten för krånglande magar

🟠 I dag är det populärt att ansluta sig till olika dieter. LCHF och Paleo är några. Man börjar mer och mer få upp ögonen för att en sund kost, och framför allt den naturliga kosten, är gynnsam för vårt välbefinnande och vår hälsa. Men även omvänt. Dålig kost bryter ner och förstör de fantastiska mekanismer vi är skapade med, som med rätt kost och en sund livsstil tar hand om våra kroppar och förser varje organ med vad vi behöver. Dålig kost försvagar oss och förvärrar sjukdomstillstånd som vi kanske drabbas av, och till och med i vissa fall gör oss sjuka. Många upplever dock en stor fysisk och även psykisk förbättring av att lägga om sin kost.

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

Stärk immunförsvaret med gurkmeja

🟠 Vi behöver ständigt bli påminda om hur viktigt det är att vårda sitt immunförsvar. Många människor har lätt för att låta dåliga vanor vad gäller kost och livsstil överhuvudtaget ta överhanden. I orostider låter vi gärna oro och stress styra våra val. Men med en sund och immunförsvarsinriktad livsstil fattar vi faktiskt bättre beslut och mår på köpet betydligt bättre.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Det mystiska folket

🟠 HISTORIA Alla känner till romarna och Romarriket. Däremot är etruskerna, vars civilisation föregick romarnas, inte ens hälften så kända. En mycket sannolik orsak till att etruskerna till stor del är ett mysterium idag är att många av deras egna skrifter inte bevarades. Däremot har deras gravfynd och konst bevarats och arkeologiska upptäckter görs än idag.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.