Skip to Content

Ett svenskt superbär. Hallon innehåller vitamin C och sägs ha en avgiftande effekt. Foto: Nya Tider
HÄLSA

Frossa i våra svenska superbär!

PappersupplaganNya Tider v. 31

Det är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Publicerad: 4 augusti, 2018, 13:49

  • Svenska

Läs även

Trots torka och extremvärme kommer nästan 5 000 bärplockare till Sverige i år, och det är 1 947 fler personer än förra året enligt Migrationsverket. Förhoppningsvis ger sig även många av oss svenskar ut i naturen med våra bärkorgar.

Tyvärr har den populära bärprognosen från Statens lantbruksuniversitet (SLU) slopats på grund av minskade anslag, så det blir ingen prognos därifrån för 2018. Vi vet emellertid att de vilda bären, som blåbär, vildhallon och lingon, lidit skada av torkan, men skyddade områden har klarat sig bättre. Där finns det ingen ursäkt att inte ge sig ut i vår vackra natur och frossa i bär. Det sägs att mindre än fem procent av alla bär som mognar i naturen plockas av människan. Det är ju oerhört synd. Vi måste bli bättre på att ta till vara det naturen ger oss.

Både svarta och röda vinbär är väldigt vitaminrika. De röda innehåller dock inte lika mycket C-vitamin som de svarta. Vinbär har historiskt i folkmedicin använts som medel mot gikt. Foto: Nya Tider

Bor man i de vädermässigt värst utsatta områdena kanske det i och för sig är ett säkrare kort att plocka odlade bär som vinbär, hallon och havtorn i år. Alla våra bär är ju faktiskt fullspäckade med olika vitaminer, mineraler och antioxidanter, men med lite olika ”specialnyttigheter”. En god idé är att kombinera olika sorters bär, helst med olika färger, då får vi maximalt med nyttigheter.

Tyvärr är det så i Sverige att vi har en egendomlig uppfattning att allt som kommer långväga ifrån är exotiskt och mycket bättre än det svenska. Detta gäller också bären, där vi gärna tror att ”superbären” från andra sidan jordklotet skulle vara bättre än våra egna bär. Naturligtvis är det inte så. De svenska bären är inte på något sätt underlägsna de långväga bären, som dessutom förlorar en del näring på grund av de långa transporterna.

I en studie med möss visade det sig att både lingon, blåbär och svarta vinbär överträffade det brasilianska superbäret acai. Så satsa på svenska bär i år! Plocka och ät, gör sylt och saft och frys in det som inte går åt! Bären stärker vårt immunförsvar och rustar oss att klara den mörka årstiden bättre.

Blåbär: Innehåller många mineraler, vitaminer, bland annat stora mängder C-vitamin. Även antioxidanten antocyanin, som ger blåbäret sin mörka färg, och som skyddar våra celler. Blåbär sägs ge oss bättre kortminne och är bra för ögon och syn.

Lingon: Innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, och bland annat vitamin C, E, K och folat. Sägs vara verksamma mot urinvägsbesvär och bromsar upp de negativa effekterna av fet kost.

Röda vinbär. Foto: Nya Tider.

Hallon: Innehåller mycket C-vitamin och folat. Hallon anses vara slemlösande, avgiftande och inflammationshämmande. Innehåller även ellag­syra, som sägs skydda huden mot UV-ljus. Någonting att tänka på nu kanske.

Svarta vinbär: Brukar kallas Nordens druvor. De har ett väldigt högt innehåll av C-vitamin och innehåller även bland annat kalium och kalcium, och även antocyaner som är en kraftfull antioxidant. Svartvinbärsolja sägs vara bra vid hudproblem.

Havtorn: Kallas ibland för Nordens passionsfrukt. De har en hög halt av C- och E-vitamin. Innehåller även flera essentiella fettsyror som Omega 3, 6, 7 och 9. Innehåller även karotenoider som i kroppen är ett förstadium till A-vitamin. Hagtorn förmodas normalisera magsyran och minska risken för magsår.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Historien varnar och lär oss

ANALYSVirusepidemin Spanska sjukan slog till 1918-1919 under en ond tid i politikens och propagandans historia, vilket ledde till onödigt stor massdöd. Tyvärr finns det många likheter med vår tid och flera av västvärldens regeringar har redan visat att de ingenting lärt sig av denna mörka historia. Nya Tider lyfter här fram några varnande axplock från då och nu.

Alla laxätare borde ta en time-out

HÄLSABarn och ungdomar serveras förgiftad mat. All lax som säljs och äts i Sverige är odlad lax från Norge och Nordatlanten och den är förgiftad. Med vad? Dioxiner och dioxinliknande PCB, det förbjudna konserveringsmedlet Ethoxyquin, sjölöss, pancreassjuklighet och infektiös laxanemi-virus.

Spanska sjukan och coronaviruset Covid-19, en jämförelse

HÄLSANya Tider gör en tillbakablick på tidigare epidemiutbrott i en text av Christer Nilsson, Filosofie kandidat med medicinhistoria som specialitet.

Hög tid att stärka sitt immunförsvar!

HÄLSAI dag upplever många en rädsla inför det nya coronaviruset som verkar sprida sig i rekordfart. Har man ett starkt immunförsvar står man bättre rustad att klara sig, både fysiskt och psykiskt. Men hur bär man sig åt, och vad ska man tänka på?

Lövfen inspekterar coronaberedskapen i Göteborg

Efter en sen start är regeringen nu igång med att försöka hindra coronaepidemin i Sverige. Åtgärder som förslagits för veckor sedan som stopp för flyg från Iran börjar nu långsamt genomföras.

Sveriges förmåga vid epidemi – allt annat än god

”Sveriges beredskap är god”, hävdar myndigheter angående coronaviruset. Men Nya Tiders granskning visar att så inte är fallet. Inte nog med att vi har försvinnande lite kapacitet eller resurser för att hantera ett större utbrott i stil med det vi ser i Italien, vi lämnar medvetet gränserna öppna och genomför inga åtgärder för att minska riskerna för en epidemi i Sverige. Myndigheterna väljer istället att sekretessbelägga information – allt för att hålla folket i ovisshet.

Coronaviruset – uppdateras löpande

Här samlar vi senaste uppdateringar som berör epidemin av coronaviruset. Vi har inte värderat riktigheten i uppgifterna utan hänvisar läsaren till källan för att göra en egen bedömning.

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend