Skip to Content

Bill och Melinda Gates skördar frukten av sitt arbete. Foto: Bill & Melinda Gates Foundation
UTRIKES

Gates Foundations anställda vill byta jobb

Digital utgåva

Melinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

Publicerad: 2 augusti, 2021, 18:53

  • Svenska

Läs även

Bill och Melinda Gates stiftelse började med måttliga målsättningar, att tillhandahålla internet till alla allmänna bibliotek i USA. Från den blygsamma starten är man nu en tung aktör i hälsosektorn i hela världen. Man distribuerar årligen 5 miljarder dollar i gåvor till 135 länder.

Under de senaste veckorna har många av de 1 600 anställda, oroliga för sin framtid i organisationen, börjat uppdatera sina CV, enligt två av källorna. Den inverkan parets skilsmässa kan ha på deras stiftelse är bara en av många händelser som har skickade chockvågor genom organisationen, som Warren Buffetts plötsliga avgång från styrelsen i juni och detaljer om Bill Gates relation med den dömde, och numera döde, sexualförbrytaren Jeffrey Epstein.

”Så många som arbetar på stiftelsen har gjort stora uppoffringar för det här som resultat”, säger en av de anställda. ”Nu undrar de varför de sade upp sig från sina jobb och tog sig hela vägen till Seattle.”

Stiftelsen har delat ut mer än 60 miljarder dollar i bidrag sedan starten 2000, inklusive nästan 6 miljarder dollar 2020, och anses av vissa vara världsledande i kampen mot infektionssjukdomar och fattigdom. Men den senaste tidens händelser har väckt frågor om huruvida stiftelsens uppdrag att förändra världen kan stå emot den skada på sitt rykte som orsakats av de mänskliga brister som dess skapare har uppvisat.

Stiftelseformen innebär att de 50 miljarder dollar som man förfogar över är ”låsta” i organisationen, och inte kommer att omfattas av skilsmässan enligt Megan Tompkins-Stange, professor vid University of Michigan. Däremot säger hon att det inte finns några hinder för att stiftelsen skulle kunna komma att ändra inriktning.

För några av de anställda började frustrationen över sin arbetsplats innan skilsmässan, efter månader av information om att Gates Foundation hade uppmanat vaccinforskare vid Oxford University att underteckna ett exklusivt avtal med AstraZeneca och därmed avstå från sina planer på att donera sin immateriella egendom och häva patentet som skyddar den.

Det är en återkommande kritik mot Bill Gates att han stenhårt skyddar patenträttigheter i alla lägen, och att framhärda med det mitt i en pandemi har intensifierat kritiken. En annan kontroversiell fråga gäller hur mycket makt ovalda personer ska tillåtas utöva enbart på grund av sin förmögenhet.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend