Skip to Content

Tropisk regnskog. Foto: Publicdomainpictures.net
MILJÖ

Global uppvärmning eller ”grönskning”?

På miljöområdet kan detta vara den bästa nyhet du har hört: Global förgröning. Jorden blir allt grönare och en del forskare lyfter nu fram ökande koncentrationer av koldioxid som gynnsam för planetens vegetation.

Publicerad: 14 november, 2016, 06:19

 • Svenska

Läs även

”Grönskningen” är den gradvisa, men omfattande, ökningen av grön växtlighet på planeten som har registrerats under de senaste tre decennierna. Klimatlobbyn oroar sig för faran med global uppvärmning, men grönskande kan faktiskt ha en större påverkan än uppvärmning, skriver den brittiske journalisten och vetenskapsskribenten Matt Ridley i den australiensiska upplagan av veckotidningen The Spectator. Han sade sig vara ytterst förvånad av en studie från Bostons universitet, där en finurlig analys av data från satelliter påvisade grönskande.

Studiens författare, miljöprofessorn Ranga Mynenis, visade hur stora bitar bevuxna områden på jorden blev grönare och att endast ett begränsat antal hade blivit brunare. Enligt Mynenis modell har den gröna växtligheten på jorden totalt ökat med imponerande 14 procent under de senaste 30 åren. Dessutom skedde detta i alla typer av växtlighet, från tropiska regnskogar till arktisk tundra.

new-bitmap-image

Den brittiske journalisten och vetenskapsskribenten Matt Ridley (t.v.) menar att miljöprofessorn Ranga Mynenis (t.h.) resultat är uppseendeväckande. Foto: Twitter & Boston University

Ökande koncentrationer av koldioxid i atmosfären sägs ha haft en större positiv påverkan i åtminstone hälften av grönskandet, än till exempel användande av gödningsmedel i jordbruket, högre temperaturer eller ökad nederbörd. Koldioxid är vid sidan av vatten ingrediensen som växter använder för att skapa kolhydrater, med hjälp av solljus.

Mynenis data är uppseendeväckande, menar Ridley. Efter tusentals experiment där koldioxidnivåer höjdes för att stimulera antingen skördar eller vilda ekosystem är bevisen obestridliga. Även kommersiella växthusägare känner till detta och ökar rutinmässigt koldioxidnivåer i sina växthus till mer än det dubbla, eftersom det får deras tomater att växa fortare.

Ridley ser sig själv som ”ljummen” i klimatfrågan, en mellanposition som inte bestrider temperaturökning eller mänsklig påverkan, men inte tror att framtida uppvärmning kommer att bli väsentlig eller måste motarbetas. Han hävdar att anhängare av den globala uppvärmningen aldrig studerat koldioxidnivåers globala påverkan för mängden växtlighet, och tillägger att han på nätet har hånats av klimatlobbyister, som slutligen fick erkänna att han faktamässigt haft rätt.

Myneni hävdar att nästan tre fjärdedelar av grönskandet kan härledas till koldioxid, en ökning från hälften. Rapportens huvudförfattare Zaichun Zhu, från Pekings universitet, jämför det med att lägga till en grön kontinent som är dubbelt så stor som USA.

Redan 1908 förutspådde nobelpristagaren och växthusteorins fader Svante Arrhenius en sådan utveckling. ”Genom påverkan från en ökad andel kolsyra i atmosfären, kan vi hoppas på att få en lång tid av jämnare och bättre klimat”, skrev han då. Han förutspådde att detta skulle ”skapa mycket större skördar än nu, till förmån för den snabbt växande mänskligheten”.

Hittills har det globala grönskandets positiva effekter varit större än förväntat, medan den globala uppvärmningens kostnader har varit lägre än förväntat och priset för att minska koldioxidutsläpp högre.

En ny studie från Nya Zeeland hävdar att vid runt 425 ppm (antal per miljon) koldioxid börjar klimatet förändras och går inte tillbaka när koncentrationerna minskar. Denna tänkbara tröskel kommer att överstigas med bred marginal, menar domedagsprofeterna.

Enligt miljönätsidan Desmog finns på Lord Ridleys 3 500 hektar stora familjegods i Blagdon i Storbritannien kolgruvor som beräknas vara värda hundratals miljoner pund och som ger honom inkomster. Så hans ”goda nyheter” förblir ytterst kontroversiella. Myneni kände sig nödgad att kritisera Ridley för att denne publicerade hans forskning, trots att han senare upprepade sitt eget påstående att gödsling med koldioxid förklarar 70 procent av grönskandetrenden, precis det som Ridley hade stött sig på. Den nederländske klimat­ekonomen professor Richard Tol kommenterade situationen: ”Den nya rapporten ger upprättelse för vad Matt Ridley och andra har sagt hela tiden, men tydligen förtjänar de ändå att få skäll.”

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har gett sig in i klimatfrågans smutskastningstävling genom att lova att ”stoppa all användning av amerikanska skattepengar till program mot global uppvärmning”. Han menade vidare att ”sådana görs för Kinas skull, eftersom Kina inte gör någonting för att motverka klimatförändring”.

I september ratificerade den amerikanske presidenten Obama och hans kinesiske motsvarighet Xi Jinping det internationella klimatavtal som slöts i december förra året i Paris. Det kan vara tomt prat, eftersom det syftar till att hålla den globala temperaturökningen till ”klart under 2 grader” och att ”göra ansträngningar för att begränsa” ökningen till ”1,5 grader över förindustriella nivåer”. Om och precis hur Kina och USA, som tillsammans står för 40 procent av världens utsläpp av växthusgaser, kommer att uppfylla sina löften återstår att se, då avtalet inte är juridiskt bindande.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Harry Hotter

  Jag tror att de missar att All växtlighet behöver sin livsgas. Dina träd och buskar i trädgården, gräsmattan , skogen, åkrarna……
  Skitiga avgaser har vi lärt oss att ta tillhanda.

  • salrol

   Klimatbedragarna har inte missat något. Det handlar om att tillskansa sig diktatorisk politisk makt, och den lilla klicken giriga globalister anser att mänsklighetens pris för detta (någon miljard döda människor) är värt deras ledarskap.

 • salrol

  Detta är således gammal och välkänd kunskap, som nu bekräftats genom mätningar. Går mänskligheten nu förhoppningsvis vidare med kunskapen, så leder detta till att jorden – utan GMO-grödor vilka kräver omfattande giftspridningar – kan försörja 10-20 ggr den befolkning som nu finns OCH samtidigt lämna tillbaks hälften av de odlade arealerna till naturen.

  Vilken enorm skada och enormt lidande för mänskligheten dessa giriga globalister orsakar med sina många bedrägliga agendor. Tur för mänskligheten att det finns länder kvar typ Ryssland och Kina, som är på de “Godas” sida, dit förhoppningsvis även USA ansluter sig (vi får se hur det blir med det?).

 • salrol

  Vi måste lära oss att skilja på MILJÖFÖRORENINGAR och sådant som är naturliga förekomster och som ger normala effekter i naturen.
  Miljöföroreningar skall givetvis bekämpas för vad det är. Att t ex använda kol som energikälla är inget fel utan snarare till nytta för naturen, men det förutsätter att ett antal förorenande restprodukter, inte minst ren kol, tas om hand och oskadliggjörs. För sådant finns teknik eller kan utvecklas teknik, t ex om mänskligheten lägger lika mycket energi på detta som globalistiska bedragare på att skrämma mänskligheten till underkastelse för deras diktatur. Sedan skall mänskligheten ta omhand den ena miljöföroreningen – ett exempel är förorenandet av haven med plaster – efter den andra på liknande sätt, så att de globala nyttigheterna fortsatt kommer mänskligheten till godo.

  Yttersta hotet vilar dock vid horisonten och det är nästa istid. Mänskligheten har sannolikt endast 2-3 “små istider” på sig för att förbereda inför nästa istid. Jorden är f n med största sannolikhet på väg in i en ny liten istid och efter dessa ca 450 åren är det enbart 1-2 st kvar…..
  Tänk på det!

 • salrol

  Förresten! Tack för att en så här insatt och bra formulerad artikel publiceras. En föredömlig journalistik!

 • salrol

  Big Feline: Man kan se det så här!
  Allt som händer på jorden kan indelas i effekter, d v s ett slags kraft (även biologisk kraft). Varje kraft som utövas skapar en eller flera motkrafter. Dessa motkrafter skapar i sin tur andra mot dem verkande krafter. O s v i en kaotisk sekvens. F ö behärskar mänskligheten inte “kaos-matematik”. Allt helt naturligt förståss!

  När således CO2 på jorden blivit så nära svältgränsen för liv, som ca 0,03% (vid 0,02% så dör högre former av liv och vid 0,01% är allt liv i nuvarande form utdött – enkla labb att visa), så började mänskligheten utan att förstå det utöva en motkraft genom att elda med kol och släppa ut mer CO2. Samtidigt skitar mänskligheten ned enormt genom koleldning, vilket måste tas omhand naturligt eller genom att mänskligheten hjälper naturen (alltså motkrafter).

  OSV!

 • salrol

  Man kan se det så här!
  Allt
  som händer på jorden kan indelas i effekter, d v s ett slags kraft
  (även biologisk kraft). Varje kraft som utövas skapar en eller flera
  motkrafter. Dessa motkrafter skapar i sin tur andra mot dem verkande
  krafter. O s v i en kaotisk sekvens. F ö behärskar mänskligheten inte
  “kaos-matematik”. Allt helt naturligt förståss!

  När således CO2
  på jorden blivit så nära svältgränsen för liv, som ca 0,03% (vid 0,02%
  så dör högre former av liv och vid 0,01% är allt liv i nuvarande form
  utdött – enkla labb att visa), så började mänskligheten utan att förstå
  det utöva en motkraft genom att elda med kol och släppa ut mer CO2.
  Samtidigt skitar mänskligheten ned enormt genom koleldning, vilket måste
  tas omhand naturligt eller genom att mänskligheten hjälper naturen
  (alltså motkrafter).

  OSV!

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend