Skip to Content

Gun Holmertz: ”Hjällbo är inte Sverige”

Gun Holmertz, verksamhetsansvarig på Frivilligcentralen Caritas i Hjällbo, är luttrad på gränsen till cynisk, trots att hon med oförminskad styrka kämpar för att hjälpa främst kvinnor och barn i området att hjälpa sig själva. Den motvind hon arbetar i har inte mycket med det göteborgska höstvädret att göra, det är den muslimska fundamentalismen som breder ut sig. Nya Tider fick en pratstund med den energiska kristna vänsterpartisten.

Publicerad: 17 november, 2016, 08:21

  • Svenska

Läs även

Gun Holmertz är 77 år. Hennes hår är grått och flygigt, ansiktet är lite fårat, antagligen mest av empiri och kanske visdom, men det är samtidigt öppet och munnen har inte sällan nära till skratt. Ögonen glittrar i solen som skiner, men inte värmer alls, över betonggården på Skolspåret i Hjällbo. Den katolska organisationen Caritas har funnits i de nya lokalerna sedan 2013 och med Bergsgårdsskolan som närmaste granne är det aldrig riktigt tyst utanför fönstren.

Gun Holmertz partikamrater i Vänsterpartiet var inte sena att komma till fundamentalisternas försvar och samtidigt hugga henne i ryggen.

Inte inomhus heller. Där sitter grupper med kvinnor, främst från Mellanöstern men också från Somalia, och diskuterar sin framtid.
Nere på Hjällbo Torg är det lite värre än vanligt.

trots stenhårt välkomnande är de Hjällbobor som klarar sig bäst de som lyckas ta sig därifrån. Foto: Nya Tider

Trots stenhårt välkomnande är de Hjällbobor som klarar sig bäst de som lyckas ta sig därifrån. Foto: Nya Tider

– De två senaste åren har en stor ökning skett bland två-treåriga flickor som bär slöja. Vid vissa tidpunkter är det sällsynt att över huvudtaget se en obeslöjad kvinna. Källarmoskéerna finns kvar och det är samma tystnad från ansvariga politiker och förvaltningar, säger Gun Holmertz bekymrat.

Nya Tider publicerade förra veckan ett reportage från Hjällbo, där vi berättade om det tvång som många flickor utsätts för vad gäller att klä sig muslimskt och bära slöja. Gun fick ta del av artikeln och tycker att den motsvarar hennes egna erfarenheter av förorten. Hon har påtalat detta i flera år, men talar för döva öron.

– Jag blev åter påmind om undanflykterna från ansvariga när polisens rapport kom om de 53 extra utsatta stadsdelar som finns, där Angered har fyra av de särskilt utsatta, nämligen Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet. Därtill finns även Rannebergen, som historiskt har beskrivits som Angereds gräddhylla. Så långt jag har hört eller sett har ingen debatt eller information getts om vilka insatser politikerna kommer att initiera, säger Gun.

Men, vi går tillbaks några år i tiden först. Gun Holmertz skrev den 18 juni 2012 en numera riksbekant debattartikel i GP. Följande rader fick bland annat mången somalier från Hjällbo att gå i moskétaket:

Mottagandet i Göteborg är så pass bristfälligt förberett att en stor del av de nyanlända somalierna riskerar att gå direkt in i famnen på islamistiskt aktiva landsmän. [...] Många har fortfarande efter tio till femton år i Sverige ett ytterst begränsat ordförråd. Oftast gäller det kvinnor, som efter sin ankomst fött många barn och som stannat hemma och inte skaffat sig språkets grundläggande verktyg för integration. De säger själva många gånger att det är enklare att leva på försörjningsstöd än att aktivt söka arbete, då de anser att skillnaden räknat i inkomst är försumbar. [...]

Hos den somaliska barn- och kulturföreningen Afrikas Horn, med vilken vi delar lokaler, ser jag dagligen hur deras ursprungliga verksamhet i ökad grad har övergått till islamism (en uppfattning om islam som en allomfattande religiös och politisk ideologi, bokstavligen baserad på Koranen). Lokalen fungerar numera dygnet runt som en renodlad moské, där bönemattor rullas ut och frekventeras av hundratalet män.

Gun Holmertz partikamrater i Vänsterpartiet var inte sena att komma till fundamentalisternas försvar och samtidigt hugga henne i ryggen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

En glömd mästare, Carl Fredric von Bredas konstnärskap

KULTURDavid Klöcker Ehrenstrahl, Alexander Roslin och Lorens Pasch den yngre är några av de hovmålare som varit verksamma i Sverige och än idag är kända för sina verk. Detsamma gäller dock inte riktigt Carl Fredric von Breda, trots att han mer eller mindre förde det romantiska porträttmåleriet till Sverige, efter att ha levt och verkat i Storbritannien.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

Gå till arkivet

Send this to a friend