Skip to Content

Anna Hagwall sitter i Riksdagen och kommer ursprungligen från Ungern. Hon anser att media är särskilt ansvariga för läget i Sverige. Foto: Wikipedia
INRIKES

”Har aldrig ångrat att jag lämnade in motionen”

PappersupplaganNya Tider v. 04

Det har gått ett år sedan Anna Hagwall blev utesluten ur Sverigedemokraterna på grund av en motion hon lämnade in om att sprida mediaägandet, ta bort presstödet och att göra SVT till en betalkanal. Efter uteslutningen valde Anna att fortsätta jobba vidare i Riksdagen som politisk vilde. Där har hon lagt flera enskilda motioner. Anna har även ordnat politiska seminarier i Riksdagshuset. Nya Tider rapporterade senast i julnumret 2017 om ett av dessa, med vänsterveteranen Stefan Lindgren som gäst. Nya Tider ringde upp Anna och frågade henne om hur året efter uteslutningen varit.

Publicerad: 27 januari, 2018, 12:32

  • Svenska

Läs även

NyT: Du motionerade hösten 2016 i Riksdagen och det blev en ”skandal” efter att Aftonbladet skrivit att det tydde på ”antisemitism” att angripa ägarfamiljen Bonniers. Vad hände sedan?

– Till att börja med hade jag svårt att hitta min roll. Jag tvingades nämligen att lämna in avskedsansökan till min plats i skatteutskottet. Det skulle vara för att lugna stormen och skriverierna i media, men förmodligen hade SD-ledningen redan då bestämt att jag skulle uteslutas och ville försäkra sig om att jag inte ändå skulle vara kvar som ledamot i utskottet.

Det mest obehagliga var dock att jag inte längre var välkommen i partigruppen som jag tillhört. Jag fick byta kontor till ett långt bort i en avlägsen ända av huset.

Landets katastrofala tillstånd beror i stor utsträckning på media och där är Bonniers särskilt ansvariga. Nu har jag både tid och ännu mer lust att ta reda på varför det är så känsligt att kritisera just dem.

NyT: Har du ångrat din motion?
– Absolut inte. Jag har aldrig tvekat om att det var rätt att lämna in motionen. Landets katastrofala tillstånd beror i stor utsträckning på media och där är Bonniers särskilt ansvariga. Nu har jag både tid och ännu mer lust att ta reda på varför det är så känsligt att kritisera just dem. Nu, ett år senare vet jag mycket mer.

NyT: Innan vi pratar mer om det vill vi gärna veta lite om hur du hamnade hos Sverigedemokraterna? Hur blev du över huvud taget politiskt intresserad?
– Jag gick med i Sverigedemokraterna 2002, men det var en lång process innan jag kunde ta ett sådant steg.
Jag är född 1953 i Ungern och uppvuxen i ett kommunistiskt samhälle men i en starkt patriotisk anda. När jag 1972 anlände till Sverige hade jag ingen aning om att jag trettio år senare skulle få mitt livs djupaste mening med att jobba för Sverigedemokraterna.

Mitt första intryck av Sverige var överväldigande positiv. Jag möttes av vänlighet, respekt, viljan att hjälpa till. Med mina erfarenheter från en grå ineffektiv socialism kändes det som att ha hamnat i himlen. Att ödet gav mig chansen att leva här, det kändes förpliktigande.

Än i dag känner jag ett stort ansvar för Sverige och jag vill visa min lojalitet genom att bidra med min kunskap och kapacitet för att bygga ett bra samhälle.

Det som förändrade mig i djupet av min själ var när jag började läsa äkta svensk litteratur på originalspråket. Då förstod jag även känslomässigt detta fina lilla nordiska folks storhet.

På 1980-talet ökade invandringen och det var alltmer främmande folkgrupper som kom. Jag började oroa mig för att det på sikt skulle kunna förstöra det Sverige jag älskade. Svenskarna visade en så aningslös och blåögd attityd.

NyT: Har Sverigedemokraterna sämre internkultur än andra partier?
– Nej, det tror jag inte. De flesta riksdagsledamöter är ängsliga opportunister som lydigt röstar så som de blivit tillsagda av partitopparna. Eftersom många av ledamöterna saknar vanliga yrken att falla tillbaka på, godtar de att sitta snällt och hålla med för att inte förlora sin plats och inkomst.

NyT: Du tog ett eget initiativ, men det gick inte så bra. Vad hände?
– Jag lämnade in en egen motion om den monopolartade ägarstrukturen inom svensk media.

NyT: Du fick kritik från många håll. Man sade att du hade helt fel på alla punkter.
– Jo, motionen var kort och det är inte helt rätt att en ägare kontrollerar 80 procent av medie­marknaden. Det är emellertid inte heller helt uppenbart hur man ska räkna. Bonnier är oerhört dominerande. Man äger Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan, Dagens Industri, TV4, Svensk Filmindustri med mera, och genom korsägande har man inflytande över många regionala tidningar.

NyT: Men Bonnier är inte ensamma. Vi har norska Schibsted som äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, och Stampen … ?
– Jo, det är sant. Bonnier delar makten med Schibsted, Stampen och NT Media.

NyT: Är det verkligen ägarna som styr? Kan det inte vara den ”tidsanda” som vuxit fram kollektivt genom att mängder av enskilda opinionsbildare påverkar varandra till gradvisa förskjutningar av sina övertygelser?
– Det finns gott om exempel på att ägarna aktivt går in och plockar bort sådana sanningssägare som man inte vill ha.
Arne Ruth till exempel fick betala ett högt pris då han tvingades lämna DN när han påpekade Bonnierkoncernens dominans. En annan, som ville ta upp invandringens negativa följder fick omedelbart sparken för sitt trots mot ledningens syn, Erik Månsson, chefredaktör i Expressen.

NyT: Kan det ändå inte tolkas som ”politisk korrekt” ängslighet?
– Man skulle tro det, om det bara var i Sverige. Sverige är visserligen extremt på många sätt, men mönstret går igen i många länder, hela Västeuropa och inte minst i USA. Det är ett fåtal medieägare som har ett oproportionerligt inflytande över nyhetsdistribution, ideologiproduktion, hela samtalsklimatet i Västerlandet, och det är mer ofta än sällan som de mest inflytelserika ägarna tillhör en viss etnisk grupp.

NyT: Det finns alltså skäl att kalla dig ”antisemit”?
– Det är fel fokus när man genast anklagar den som påpekar skevheten i medias ägande och deras agenda för att vara antisemit. Det är en försvarsmekanism, ett djupt orättvist och oärligt sätt att tysta kritiken med diverse stämplar.

Utan tvekan utövar prominenta medlemmar av denna etniska grupp ett oerhört stort inflytande på det svenska samhället och med tanke på utvecklingen är det inte det svenska folkets bästa som de har som det primära målet. Skulle man inte kunna kritisera de idéer, mekanismer, krafter som formar landet? Frågor ska inte kunna ställas som i högsta grad angår landets vara eller inte vara, framtid och existens?

Som till exempel massinvandring av folk från fundamentalt annorlunda kulturer och dysfunktionella samhällen? Denna politik, som den drivs nu, gör allvarlig skada för Europas folk. Europas demografiska sammansättning förändras oåterkalleligt och när folket byts ut förändras också kultur och samhällsklimat därefter. Sverige är på väg att förvandlas till ett kaotiskt, dysfunktionellt land.

NyT: Hur reagerade de andra Sverigedemokraterna på ditt initiativ?
– När Aftonbladet anklagade mig för antisemitism övergav SD mig. Motionen innehöll inte ett ord om någon särskild etnisk grupp, men det är ju naturligtvis sant att det är ett problem att Sveriges största tidningar styrs av intressen som inte har det svenska folkets bästa i sitt program.

NyT: Det var uppenbarligen något man inte kan ta upp inom Sverigedemokraterna? De är riksdagens mest Israelvänliga parti. Hur kan det komma sig?
– Var kan man ta upp det problemet? Ingenstans! Sverigedemokraterna är under hård press av andra partiföreträdare, av hela media och en stor del av folket. De kan inte driva en fråga som gör dem ännu mer omöjliga. Dessutom som du säger, partiet är Israelvänligt. Israel anses vara den enda demokratin i Mellanöstern och det vill man stödja.

Åke Blomdahl

[email protected]ider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • kriss

    Heja Anna Hagwall, kämpa på.

  • Lunkentuss

    Stå på dig Anna Hagwall!

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

Gå till arkivet