På plats: Hemlösa svenskar ockuperar förskola

Sedan flera veckor tillbaka har 10-20 hemlösa svenskar bott i Mariagården, en tom förskola på Södermalm i Stockholm. De har fått höra att de ska kastas ut av hyresvärden och har därför nu ockuperat byggnaden. ”Vi vill bara kunna sova varmt i vinter. Vi har ingen annanstans att ta vägen”, säger Kalle Toumas.

Nya Tider var under några dagar på plats för att bevaka ockupationen och för att prata med de hemlösa. De berättar om ett utanförskap och en kamp för att överleva.

– Det är timme för timme, dag för dag, säger Hans, en man i 50-årsåldern som levt hemlös i fem år. En del har missbrukat, andra mår bara dåligt.

Ingen media förutom Nya Tider har brytt sig om deras situation eller att de snart kan komma att kastas ut från sin temporära tillflykt i Mariagården.

– Vi är en grupp människor som inte syns. Vi har ingen röst i samhället, säger han till Nya Tider.

Humanitär stormakt
Just nu pågår en av de största migrantkriserna i svensk historia. Tusentals så kallade flyktingar kommer till Sverige varje dag. De har passerat ett antal säkra länder och verkar ha haft gott om resurser för att betala sin resa och dyra telefon. Det är få kvinnor och barn som kommer. När Nya Tider talade med flera av migranterna vid Centralstationen i Stockholm berättade de att det var svårt att få jobb i Bagdad och att det var därför de kom till Sverige (se NyT v. 41/2015).

Medier och politiker menar att vi måste öppna våra hjärtan och att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Många frivilliga organisationer engagerar sig i att ta emot migranterna. På Stockholms Central delar de ut kläder, mat, medicin och guidar de som kommer. Det finns frivilliga jurister för att hjälpa till med asyl, privatpersoner kommer med olika gåvor.

Samtidigt som detta pågår finns det tusentals hemlösa på Stockholms gator. Någonstans mellan 3 000 och 5 000 hemlösa sägs det finnas. 2012 uppgav myndigheterna att det fanns över 34 000 hemlösa totalt i Sverige. Troligtvis är siffran ännu högre i dag.

hem2

”Nu ockuperar vi”
De hemlösa svenskarna är trötta på att ständigt behöva flytta på sig. De rör sig från härbärge till härbärge, från trappuppgångar och förrådd. Ingenstans är de välkomna.
– Vi är störande och samtidigt osynliga i samhället, säger Stefan.

– Ibland räcker det att man stannar till på gatan, så ringer någon polisen som omedelbart kommer och skickar iväg oss, säger han.

Han har bott i den övergivna förskolan på Södermalm i sex veckor och var en av de första som flyttade in. Fler hemlösa kom snabbt efter honom. Han berättar för Nya Tider att det är mellan 10-20 som bor där just nu. Alla har en egen lite vrå där de sover och kan förvara sina tillhörigheter. Stefan berättar för Nya Tider att allt har fungerat bra och ingen av dem som bor i kvarteret har klagat.

– Vi har skött allt bra. Vi städar inne och till och med utomhus.

Stefan berättar för oss om de ordningsregler som de boende kommit överens om och visar oss en lapp. Alla måste ställa upp på reglerna. Gör de inte det så åker de ut igen. Det är för allas bästa, säger han till Nya Tider. Han berättar vidare att man inte vill släppa in fler boende. Det är viktigt att man har kontroll över vilka som bor här. Då kan man hålla saker snyggt, berättar han.

När Stefan och de andra fick reda på att de skulle kastas ut blev de arga, ledsna och besvikna. För att få igång en diskussion och en lösning så valde de att ockupera.

– Vi har inget annat val än att ockupera. Vi måste föra liv om detta, så det kommer fram hur vi hemlösa svenskar har det. Det känns som man ignorerar oss, säger Stefan.

Trots att de hemlösa skött boendet bra vill nu fastighetsvärden kasta ut dem.
– De har stängt av vattnet för oss och snart stänger de nog av elen också. Det är tråkigt. Vi behöver tillgång till vatten. Här kan vi duscha, gå på toaletten och tvätta våra kläder, säger Stefan.

– Det är bra att bo här. Det är varmt och skönt och ingen som bråkar.

På andra ställen har det blivit hård konkurrens med de nya så kallade EU-migranterna, bland annat har Nya Tider rapporterat om att dessa tagit över härbärgen och skrämt iväg de svenska hemlösa.

po5799

Stefan har varit hemlös hela sitt vuxna liv. Han berättar för Nya Tider om de olika människorna som bor på förskolan. En del har problem med droger eller alkohol. En del har bara hamnat snett efter en skilsmässa eller att de blivit arbetslösa. Vi är alla sorters människor här.
– Gemensamt för oss alla här är att vi är människor som hamnat snett. Men vi är ändå levande människor med känslor och behov. Vi önskar att fler kunde se detta, säger han.

Frivilliga engagerar sig
Hemlöshet och utsatthet är inget nytt i Sverige, menar Magdalena som är en av de frivilliga som hjälper hemlösa. Med sin vän Sophie driver hon Facebookgruppen ”Stoppa EU-tiggarna och hjälp våra svenska hemlösa”.

De två kvinnorna har engagerat sig för de hemlösa svenskarna under lång tid. På helgerna kan man se dem i Björns trädgård på Södermalm. Där delar de ut mat och kläder. Men framför allt skänker de glädje och en stunds trygghet till de hemlösa.

– Det finns så många organisationer som hjälper till. Men våra egna hemlösa är det knappast ingen som ställer upp för längre, menar Magdalena.

Hon och Sophie ställer upp bakom ockupationen. De menar att det är på tiden att de svenska hemlösa får uppmärksamhet.
– Våra politiker kan inte bara strunta i dessa människor, säger de båda.

Det är inget nytt med hemlösa. Det har alltid funnits utslagna och hemlösa människor, menar Magdalena. De har båda besökt förskolan flera gånger de senaste dagarna. De har pratat med de boende för att ge dem stöd och mod för att klara situationen.

Grupp mot grupp
Flera som passerar utanför ser texten att förskolan är ockuperad. Unga och gamla kommer fram för att prata och många diskuterar ockupationen. En man med ursprung från Sydamerika är ordentligt upprörd.

– Hur kan detta få pågå? Varje dag får vi höra hur goda vi är i Sverige, att vi ska ställa upp och vara solidariska. Vi ska ta mig fan hjälpa hela världen. Men problem på hemmaplan verkar vi vara helt maktlösa inför, säger han upprört.
– Vad är det för prioriteringar våra politiker gör egentligen, frågar han sig.

Han undrar varför vänstern inte är där med sina flaggor och sånger om solidaritet. Han är inte ensam om att ställa den frågan. Många av dem som stannar till för att prata ställer samma fråga. Var är vänstern, var är alla de goda som bor på Södermalm?


hus

– För flyktingar på Centralen kan de ställa upp. Där är de så jävla engagerade. Här är de frånvarande. Man blir förbannad, säger mannen.

De hemlösa har varit vid Centralen flera gånger och försökt få mat av Röda korset och andra hjälporganisationer som finns där med stora tält, men de säger att allt bara är till för ”flyktingarna”.

Han resonerar vidare och menar att det inte är att undra på att Sverigedemokraterna växer.
– Sjuklövern säger hela tiden att vi inte ska ställa grupper mot varandra. Men det är ju precis det de gör. Folk lackar och ser igenom hyckleriet, säger han och fortsätter:

– Det är rent pinsamt att ett så modernt och rikt land behandlar dessa människor så här. Det spelar ingen roll om de har problem med missbruk eller är psykiskt sjuka. Det är människor vi snackar om. Klart vi ska hjälpa och ställa upp. Gör vi inte det så säger det allt om hur misslyckat Sverige blivit, säger han.

Får vara kvar tillfälligt
Under onsdagsförmiddagen den 28 oktober var polisen på plats. De boende trodde då att de skulle bli vräkta och barrikaderade dörrarna till förskolan. Stämningen var upphetsad och polisen hade svårt att kommunicera med ockupanterna.

– Vi är här några gånger varje dag, berättar en kvinnlig polis. – Vi kollar så att de mår bra och att de inte begår några brott här, säger hon. Vi känner till de flesta av dem och vi vill ha koll. Det är för deras egen skull, berättar hon.

Det tar en stund men till slut lyckas polisen etablera en kontakt med ockupanterna. Situationen lugnar ner sig och den kvinnliga polisen säger till dem att de kommer tillbaks i eftermiddag för att fortsätta prata.

– Det blev lite olyckligt nu på morgonen. De hade fått höra att de skulle vräkas och de reagerade då självklart på vår närvaro, säger hon till Nya Tider.

Polisen kommer på eftermiddagen igen för att prata med de hemlösa. De garanterade dem att de inte är där för att kasta ut dem.
– Vi kan inte vräka eller kasta ut er, säger den kvinnliga polisen till ockupanterna.

Hon förklarar för ockupanterna hur processen går till. Fastighetsägaren måste kontakta Kronofogden som tar ett beslut om avhysning. Här kan polisen bli inblandad för att bistå Kronofogden.
– Ni får stanna tills vidare helt enkelt, säger den kvinnliga polisen.

Kalle Toumas drar en lättnandes suck och skiner upp i ett leende mot poliserna. Han är glad över att han får sova varmt några dagar till.

Ägaren till fastigheten är ingen mindre än Stockholm stad genom bolaget Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB). När Nya Tider ringer kommunen är det dock ingen som vill uttala sig. Vi blir bollade runt mellan olika personer och ingen anser att det är deras ansvar. Presstjänsten vill inte uttala sig.

Ökad närvaro
Polisen på Södermalm bekräftar att de känner till att personer övernattat på förskolan en tid och har därför ökat sin närvaro i området.
– Vi har rapporterat några personer för olaga intrång. Men vi är inte där för att slita eller föra ut någon med våld. Vi vill ha en dialog och sköta detta med respekt, säger Niklas Janlén, som arbetar operativt på Södermalmspolisen.
Peter Ågren, chef på Södermalmspolisen, bekräftar att polisen varit på Mariagården och att staden förbereder en avhysning. Dock har inget datum satts för avhysningen.
– Vi avvaktar besked från Kronofogden. Vi får se vad som händer, säger Niklas Janlén.

Samtliga foton: Roger Sahlström/Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Centern leds nu av turkisk muslim

Centern leds nu av turkisk muslim

🟠 INRIKES Nu står det klart att Muharrem Demirok, 46, blir ny partiledare för Centerpartiet. Den tvåfaldigt misshandelsdömda muslimen har ännu inte avsagt sig sitt turkiska medborgarskap och skapar redan vid tillträdet som partiledare stor splittring inom Centern.

DFS tar sig an lokal trygghet när polisen sviker

DFS tar sig an lokal trygghet när polisen sviker

🟠 INRIKES De etniska svenskarnas intresseförening, Det fria Sverige (DFS) har sedan den 30 januari genomfört frivilliga trygghetsvandringar såväl dag- som nattetid i västgötska Älgarås. Bakgrunden är att personer med missbruksproblem börjat sprida otrygghet bland de boende i form av stölder och nedskräpning i området. Samtidigt har polisens insatser hittills varit tämligen verkningslösa, säger Magnus Söderman, en av DFS:s styrelseledamöter i en kommentar till Nya Tider.

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

Lennart Matikainen ställs inför rätta för grovt förtal

🟠 INRIKES Den kände YouTube-profilen, tillika programledaren på SwebbTV, Lennart Matikainen, ställs den 13 februari inför rätta i Stockholms tingsrätt för grovt förtal. Bakgrunden är en förtalsanmälan gjord av Tomas Åberg, frontfigur för angivarorganisationen Näthatsgranskaren. Lennart Matikainen säger i en telefonintervju med Nya Tider att eftersom det inte finns någon som helst substans i grunden för åtalet tror han att det hela är politiskt motiverat.

Nyhetsdygnet

Nordangård: Världshjärnan och den ultimata planekonomin

🟠 Strax före jul i fjol släppte Jacob Nordangård sin senaste bok, Den digitala världshjärnan. Där fortsätter han granskningen från sina tidigare böcker, Rockefeller – en klimatsmart historia och Den globala statskuppen, av hur de allra rikaste och mäktigaste, aldrig valda, styr världssamfundet mot ett teknokratiskt elitstyre som de själva kontrollerar. Det hela sker med föregivet goda föresatser att rädda världsbefolkningen från sjukdomar, utrota fattigdom och rädda planetens livsuppehållande natursystem. Metoden är genomgående att övervaka, beräkna och styra allt i detalj med hjälp av artificiella intelligenser.

Avatars förtrollande katarsis

🟠 Filmrecension. Avatar: The Way of Water, som hade premiär i december, har dragit stor biopublik, medan mottagandet bland kulturkritikerna varit svalt. En som höjer filmen till skyarna är Jüri Lina, själv filmregissör. I denna recension menar han att Avatar förmedlar avgörande vishet på ett fulländat sätt och jämför med andra storverk ur filmhistorien.

När Sverige faller

🟠 Intervju. Under hösten träffade Nya Tider en av grundarna av författarkollektivet Laegrimal. Namnet är en blinkning till den nordiska gudasagan Hávamál som betyder ”den höges sång”. Men novellerna som återkommande publiceras på kollektivets domän handlar inte om höga gudar, utan om oss – de lägre stående jordvarelserna. Laegrimal blir alltså ”den låges sång”. I det framtida Sverige väntar oss ett blodigt kaos framfött ur decennier av tanklös massinvandring och kulturellt självhat, enligt dessa författare.

Dumpen hänger ut pedofiler

🟠 De trålar och konfronterar fula fiskar för att skydda barn. Att hänga ut pedofiler på nätet har blivit Dumpens allmänna kännetecken. Själva ser de sig som barnrättsaktivister och de enda som egentligen arbetar förebyggande. Nya Tider har träffat grundarna Sara Nilsson och Patrik Sjöberg som har många års erfarenhet på området.

En svensk prins i exil

🟠 HISTORIA Gustaf skulle ha blivit kung av Sverige, men efter att hans far, Gustaf IV Adolf, blivit avsatt år 1809 miste han rätten till tronen. Sveriges forna kungafamilj drevs i exil. Gustaf var betydelsefull bland gustavianerna i Sverige och Danmark, men även i Frankrike sågs han som en potentiellt viktig spelbricka.

Två professorer om Sveriges stormaktstid

🟠 Bokrecension. Dick Harrison är aktuell med en bok som tar sig an Sveriges stormaktstid. Historieprofessorn lyckas få med många av de nyanser som nyare forskning kastar över denna period, även om han också tvingas sålla mycket. Tio år tidigare hade finlandssvenske professorn i nordisk historia, Nils Erik Villstrand, givit ut sin version av Sveriges stormaktstid. Båda har sina förtjänster och beskriver delvis olika aspekter av denna för Sverige så intressanta tid.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Senaste numret

NyT05web-thumbnail
Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.