På plats: Hemlösa svenskar ockuperar förskola

Sedan flera veckor tillbaka har 10-20 hemlösa svenskar bott i Mariagården, en tom förskola på Södermalm i Stockholm. De har fått höra att de ska kastas ut av hyresvärden och har därför nu ockuperat byggnaden. ”Vi vill bara kunna sova varmt i vinter. Vi har ingen annanstans att ta vägen”, säger Kalle Toumas.

Nya Tider var under några dagar på plats för att bevaka ockupationen och för att prata med de hemlösa. De berättar om ett utanförskap och en kamp för att överleva.

– Det är timme för timme, dag för dag, säger Hans, en man i 50-årsåldern som levt hemlös i fem år. En del har missbrukat, andra mår bara dåligt.

Ingen media förutom Nya Tider har brytt sig om deras situation eller att de snart kan komma att kastas ut från sin temporära tillflykt i Mariagården.

– Vi är en grupp människor som inte syns. Vi har ingen röst i samhället, säger han till Nya Tider.

Humanitär stormakt
Just nu pågår en av de största migrantkriserna i svensk historia. Tusentals så kallade flyktingar kommer till Sverige varje dag. De har passerat ett antal säkra länder och verkar ha haft gott om resurser för att betala sin resa och dyra telefon. Det är få kvinnor och barn som kommer. När Nya Tider talade med flera av migranterna vid Centralstationen i Stockholm berättade de att det var svårt att få jobb i Bagdad och att det var därför de kom till Sverige (se NyT v. 41/2015).

Medier och politiker menar att vi måste öppna våra hjärtan och att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Många frivilliga organisationer engagerar sig i att ta emot migranterna. På Stockholms Central delar de ut kläder, mat, medicin och guidar de som kommer. Det finns frivilliga jurister för att hjälpa till med asyl, privatpersoner kommer med olika gåvor.

Samtidigt som detta pågår finns det tusentals hemlösa på Stockholms gator. Någonstans mellan 3 000 och 5 000 hemlösa sägs det finnas. 2012 uppgav myndigheterna att det fanns över 34 000 hemlösa totalt i Sverige. Troligtvis är siffran ännu högre i dag.

hem2

”Nu ockuperar vi”
De hemlösa svenskarna är trötta på att ständigt behöva flytta på sig. De rör sig från härbärge till härbärge, från trappuppgångar och förrådd. Ingenstans är de välkomna.
– Vi är störande och samtidigt osynliga i samhället, säger Stefan.

– Ibland räcker det att man stannar till på gatan, så ringer någon polisen som omedelbart kommer och skickar iväg oss, säger han.

Han har bott i den övergivna förskolan på Södermalm i sex veckor och var en av de första som flyttade in. Fler hemlösa kom snabbt efter honom. Han berättar för Nya Tider att det är mellan 10-20 som bor där just nu. Alla har en egen lite vrå där de sover och kan förvara sina tillhörigheter. Stefan berättar för Nya Tider att allt har fungerat bra och ingen av dem som bor i kvarteret har klagat.

– Vi har skött allt bra. Vi städar inne och till och med utomhus.

Stefan berättar för oss om de ordningsregler som de boende kommit överens om och visar oss en lapp. Alla måste ställa upp på reglerna. Gör de inte det så åker de ut igen. Det är för allas bästa, säger han till Nya Tider. Han berättar vidare att man inte vill släppa in fler boende. Det är viktigt att man har kontroll över vilka som bor här. Då kan man hålla saker snyggt, berättar han.

När Stefan och de andra fick reda på att de skulle kastas ut blev de arga, ledsna och besvikna. För att få igång en diskussion och en lösning så valde de att ockupera.

– Vi har inget annat val än att ockupera. Vi måste föra liv om detta, så det kommer fram hur vi hemlösa svenskar har det. Det känns som man ignorerar oss, säger Stefan.

Trots att de hemlösa skött boendet bra vill nu fastighetsvärden kasta ut dem.
– De har stängt av vattnet för oss och snart stänger de nog av elen också. Det är tråkigt. Vi behöver tillgång till vatten. Här kan vi duscha, gå på toaletten och tvätta våra kläder, säger Stefan.

– Det är bra att bo här. Det är varmt och skönt och ingen som bråkar.

På andra ställen har det blivit hård konkurrens med de nya så kallade EU-migranterna, bland annat har Nya Tider rapporterat om att dessa tagit över härbärgen och skrämt iväg de svenska hemlösa.

po5799

Stefan har varit hemlös hela sitt vuxna liv. Han berättar för Nya Tider om de olika människorna som bor på förskolan. En del har problem med droger eller alkohol. En del har bara hamnat snett efter en skilsmässa eller att de blivit arbetslösa. Vi är alla sorters människor här.
– Gemensamt för oss alla här är att vi är människor som hamnat snett. Men vi är ändå levande människor med känslor och behov. Vi önskar att fler kunde se detta, säger han.

Frivilliga engagerar sig
Hemlöshet och utsatthet är inget nytt i Sverige, menar Magdalena som är en av de frivilliga som hjälper hemlösa. Med sin vän Sophie driver hon Facebookgruppen ”Stoppa EU-tiggarna och hjälp våra svenska hemlösa”.

De två kvinnorna har engagerat sig för de hemlösa svenskarna under lång tid. På helgerna kan man se dem i Björns trädgård på Södermalm. Där delar de ut mat och kläder. Men framför allt skänker de glädje och en stunds trygghet till de hemlösa.

– Det finns så många organisationer som hjälper till. Men våra egna hemlösa är det knappast ingen som ställer upp för längre, menar Magdalena.

Hon och Sophie ställer upp bakom ockupationen. De menar att det är på tiden att de svenska hemlösa får uppmärksamhet.
– Våra politiker kan inte bara strunta i dessa människor, säger de båda.

Det är inget nytt med hemlösa. Det har alltid funnits utslagna och hemlösa människor, menar Magdalena. De har båda besökt förskolan flera gånger de senaste dagarna. De har pratat med de boende för att ge dem stöd och mod för att klara situationen.

Grupp mot grupp
Flera som passerar utanför ser texten att förskolan är ockuperad. Unga och gamla kommer fram för att prata och många diskuterar ockupationen. En man med ursprung från Sydamerika är ordentligt upprörd.

– Hur kan detta få pågå? Varje dag får vi höra hur goda vi är i Sverige, att vi ska ställa upp och vara solidariska. Vi ska ta mig fan hjälpa hela världen. Men problem på hemmaplan verkar vi vara helt maktlösa inför, säger han upprört.
– Vad är det för prioriteringar våra politiker gör egentligen, frågar han sig.

Han undrar varför vänstern inte är där med sina flaggor och sånger om solidaritet. Han är inte ensam om att ställa den frågan. Många av dem som stannar till för att prata ställer samma fråga. Var är vänstern, var är alla de goda som bor på Södermalm?


hus

– För flyktingar på Centralen kan de ställa upp. Där är de så jävla engagerade. Här är de frånvarande. Man blir förbannad, säger mannen.

De hemlösa har varit vid Centralen flera gånger och försökt få mat av Röda korset och andra hjälporganisationer som finns där med stora tält, men de säger att allt bara är till för ”flyktingarna”.

Han resonerar vidare och menar att det inte är att undra på att Sverigedemokraterna växer.
– Sjuklövern säger hela tiden att vi inte ska ställa grupper mot varandra. Men det är ju precis det de gör. Folk lackar och ser igenom hyckleriet, säger han och fortsätter:

– Det är rent pinsamt att ett så modernt och rikt land behandlar dessa människor så här. Det spelar ingen roll om de har problem med missbruk eller är psykiskt sjuka. Det är människor vi snackar om. Klart vi ska hjälpa och ställa upp. Gör vi inte det så säger det allt om hur misslyckat Sverige blivit, säger han.

Får vara kvar tillfälligt
Under onsdagsförmiddagen den 28 oktober var polisen på plats. De boende trodde då att de skulle bli vräkta och barrikaderade dörrarna till förskolan. Stämningen var upphetsad och polisen hade svårt att kommunicera med ockupanterna.

– Vi är här några gånger varje dag, berättar en kvinnlig polis. – Vi kollar så att de mår bra och att de inte begår några brott här, säger hon. Vi känner till de flesta av dem och vi vill ha koll. Det är för deras egen skull, berättar hon.

Det tar en stund men till slut lyckas polisen etablera en kontakt med ockupanterna. Situationen lugnar ner sig och den kvinnliga polisen säger till dem att de kommer tillbaks i eftermiddag för att fortsätta prata.

– Det blev lite olyckligt nu på morgonen. De hade fått höra att de skulle vräkas och de reagerade då självklart på vår närvaro, säger hon till Nya Tider.

Polisen kommer på eftermiddagen igen för att prata med de hemlösa. De garanterade dem att de inte är där för att kasta ut dem.
– Vi kan inte vräka eller kasta ut er, säger den kvinnliga polisen till ockupanterna.

Hon förklarar för ockupanterna hur processen går till. Fastighetsägaren måste kontakta Kronofogden som tar ett beslut om avhysning. Här kan polisen bli inblandad för att bistå Kronofogden.
– Ni får stanna tills vidare helt enkelt, säger den kvinnliga polisen.

Kalle Toumas drar en lättnandes suck och skiner upp i ett leende mot poliserna. Han är glad över att han får sova varmt några dagar till.

Ägaren till fastigheten är ingen mindre än Stockholm stad genom bolaget Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB). När Nya Tider ringer kommunen är det dock ingen som vill uttala sig. Vi blir bollade runt mellan olika personer och ingen anser att det är deras ansvar. Presstjänsten vill inte uttala sig.

Ökad närvaro
Polisen på Södermalm bekräftar att de känner till att personer övernattat på förskolan en tid och har därför ökat sin närvaro i området.
– Vi har rapporterat några personer för olaga intrång. Men vi är inte där för att slita eller föra ut någon med våld. Vi vill ha en dialog och sköta detta med respekt, säger Niklas Janlén, som arbetar operativt på Södermalmspolisen.
Peter Ågren, chef på Södermalmspolisen, bekräftar att polisen varit på Mariagården och att staden förbereder en avhysning. Dock har inget datum satts för avhysningen.
– Vi avvaktar besked från Kronofogden. Vi får se vad som händer, säger Niklas Janlén.

Samtliga foton: Roger Sahlström/Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

SD-ledamot träffade judiska bosättare – film vållar debatt

SD-ledamot träffade judiska bosättare – film vållar debatt

🟠 INRIKES En film sprids på nätet som visar hur Sverigedemokraternas riksdagsledamot och kulturpolitiske talesperson, Alexander Christiansson, gråtande går ned på knä inför en judisk bosättare. Två andra bosättare blir så paffa inför svenskens agerande, att de brister ut i skratt. Filmen har vållat häftig debatt på sociala medier. Nya Tider kan nu avslöja att Christiansson befann sig i landet för att delta på en konferens i Knesset. ”Vi är mitt i en valrörelse i Sverige till Europaparlamentet, men jag sade att jag måste prioritera att åka till Israel, självklart”, meddelade Christiansson i sitt tal.

Privat: SD tar krafttag för assimilering

Polisutredningen mot Jomshof läggs ner

🟠 INRIKES Chefsåklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen om hets mot folkgrupp riktad mot riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD). Beslutet ses av många svenskar som en seger för yttrandefriheten – och en förlust för de vänsterextrema krafterna bakom anmälan.

Dalregementets dag

Dalregementets dag

🟠 INRIKES Återigen firades det återuppståndna Dalregementet med en militärpresentation och olika aktiviteter för besökande, både för vuxna och barn. Dessutom fanns det en mängd information från närvarande officiella och frivilliga organisationer, samtliga i tjänst för Sveriges civila och militära säkerhet.

Svårt få svenskarna att äta insekter – konkursvåg bland foodtech-bolag

Svårt få svenskarna att äta insekter – konkursvåg bland foodtech-bolag

🟠 INRIKES Världsetablissemanget har under lång tid haussat foodtech-branschen, där traditionell livsmedelsproduktion genom lantbruk i stället ersätts av fabriksproducerat protein, bland annat insekter. Eftersom maskar äter matavfall som djur ratar, blir proteinet mycket billigare. Man kallar det ”cirkulär agrikultur” med ett fint ord. Att övertyga konsumenterna om denna omställning har emellertid varit trögt. När nu även investerare dragit öronen åt sig har flera svenska foodtech-bolag på kort tid gått i konkurs.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.