Bin och humlor skadas av insektsgifter och inte minst av att vallodling med klöver ersatts av konstgödning. Pollinerande insekter behövs inte minst för frukt och grönsaksodling. Foto: Europeiskt Honungsbi, Wikipedia/John Severns

Insektsapokalyps? Skarp varningsklocka!

Insekter försvinner i oroande takt över hela världen. Fjärilar, bin, humlor och trollsländor är särskilt utsatta. När insekterna minskar i den här skalan ger det allvarliga ekologiska konsekvenser också för fåglar och andra ryggradsdjur – och inte minst människor. Orsaken är framför allt det moderna jord- och skogsbruket som kommit med artfattiga landskap, utdikning, konstgödning och bekämpningsmedel. Klimatförändringar har bara marginell betydelse.

En undersökning publicerad i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation har väckt visst uppseende den gångna veckan, även i svensk press och TV.

Vi har blivit vana vid katastrofrubriker och vi frågar oss om detta bara är en ny skrämselkampanj som direkt eller indirekt kommer från globalisteliten, för att elda på opinionen att acceptera överstatliga ingripanden? Inslaget på TV är över på några minuter och sedan är det terrorbrottsrättegången. Det senare är förstås också viktigt, men det är ändå en surrealistisk dissonans för frågans magnitud. Om insekterna dör ut, då dör hela naturen ut, i alla fall på land.

Nya Tider har läst artikeln, och finner att den i alla fall skall tas som en allvarlig varning.

Trollsländor och andra insekter som utvecklas som larver i vatten minskar på grund av utdikning. Foto: Nya Tider

Biologerna Francisco Sánchez-Bayo, från Sidney Universitet i Australien och Kris Wyckhuys från Kinas Akademi för Agrikulturell Vetenskap i Peking, har alltså gjort en metarapport för att få fram en överblick om tillståndet för insekter i världen. De har läst 73 vetenskapliga rapporter som behandlar historisk utveckling av insektspopulationer.

Rapportens svaghet är dels att man systematiskt valt ut rapporter som visar fallande populationer och dels att de rapporter man hittat har dålig geografisk spridning. De flesta är från Europa och Nordamerika. Det dåliga faktaunderlaget påpekas av författarna själva och det understryks i TV-inslaget av professorn i insektsekologi Thomas Roslin vid Lantbruksuniversitet i Ulltuna. Roslin tonar ned alarmismen, men varnar för att vi säkert står inför viktiga förändringar i hur naturen fungerar: ”Att vi inte har koll på världens viktigaste djur … är den egentliga nyheten här … vi borde verkligen sätta igång att reda ut saken”, säger professor Roslin till SVT Rapport.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Gå på tur i fjäll-topparnas land

Gå på tur i fjäll-topparnas land

🟠 I Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

Det svåraste – andra människor

Det svåraste – andra människor

🟠 Den enskilt viktigaste faktorn som avgör ditt vara eller icke vara vid en omfattande samhällskris eller inbördeskrig är ditt förhållande till andra människor. Se till att bygga goda relationer med andra överlevare redan innan krisen är ett faktum. Detta är andra delen i en serie om överlevnad – första delen hittar du i Nya Tider v. 49/2017.

Ökad naturhänsyn gav fler skogsfåglar

Ökad naturhänsyn gav fler skogsfåglar

🟠 Södra Skogsägarna berättar att fågellivet fått förbättrade livsvillkor sedan skogsbruket modifierat skötselmetoderna. De senaste 20 åren har skogsbrukets naturhänsyn ökat i form av fler träd som lämnas för den biologiska mångfalden, ökad andel lövskog och fler högstubbar. Ett omfattande arbete med naturvård gynnar bland annat skogens fågelliv.

Nattemperaturen steg hastigt med 40 grader

Nattemperaturen steg hastigt med 40 grader

🟠 Tidigt i natt den 10 januari, steg temperaturerna i västra Skandinavien när vädret slog om. Flera orter, även vid norska kusten, hade haft lägre än 28 minusgrader innan omslaget. Ett högtryck flyttade sig något och en fön-vind drog in över Norge. Eftersom högtrycket låg kvar i norr och öst, trycktes den inströmmande varma luften ner.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.