Skip to Content

Yellowstone nationalpark. Foto: Alf Ronnby.
NATUR

Yellowstone är världens största nationalpark: Ett Eldorado för naturälskare

PappersupplaganNya Tider v. 03

Yellowstone är världens första nationalpark, invigd 1872 och den populäraste i USA. Nu när vi varit där, förstår vi varför. Sällan eller aldrig har vi fått se så många intressanta djur – också på nära håll. Naturen är något utöver det vanliga, här där The Rockies kanske är mera ”rocky” än på de flesta ställen i Klippiga bergen.

Publicerad: 21 januari, 2018, 18:31

 • Svenska

Läs även

Vid ”Dead Indian Summit” har vi en strålande utsikt mot de spetsiga och taggiga topparna i Yellowstone. De närmaste är gråa, men längre in är de riktigt höga fortfarande snöklädda. Vägen hit från Cody, på ”Chief Joseph Scenic Highway”, har gått över bergspass, gröna dalar och en älv långt nere i en canyon. Namnet på platsen knyts till Nez Perce-indianernas flykt undan Blårockarnas dödsplutoner 1877.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Har varit i Yellowstone 2 ggr. Förutom allt djurliv så blev jag förvånad över allt som kommer ut ur jordens inre. Det finns källor, små sjöar, varma källor som det kommer ut vätskor ur i alla färger. Och givetvis så kollade jag på Old faithful.

 • Lantzet

  Vad har en sådan artikel med en tidning med en antiglobalistisk hållning att göra? Är det Yellowstone och New York som angår oss? Man blir lätt förvånad över hur många okända pärlor som finns i Norden, Baltikum eller Östeuropa, för att inte tala om Sverige. Ens liv räcker inte till för att besöka dem alla.

  TIPS TILL REDAKTIONEN:
  Har ni funderat på idén med att publicera artiklar sponsrade av mindre och medelstora lokala entreprenörer? För att kritisera makteliten måste man utgå från någon bas: inta bara medborgare, utan även de samhälleliga aktörer som också hotas av statens och finanselitens hegemoni. Tillsammans utgör vi samhället. De lokala entreprenörerna har resurserna och torde vara intresserade av att få sina verksamheter och visioner presenterade, eller kanske även att sponsra en redaktionell artikel som de anser är viktig. Flera områden där NyT engagerar sig, såsom hälsoprodukter och just resor, passar in utmärkt.

  • Tack för dina förslag. Vi är mycket noga med att skilja redaktionella texter från reklam, vilket vi anser att sponsrade artiklar är. För oss är det viktigt att läsaren ska veta att nyhetsartiklar är faktabaserade och opartiska. Därmed inte sagt att vi inte kan lyfta fram svenska samhällsaktörer, uppfinnare, entreprenörer osv. I så fall genom att intervjua (med kritiska frågor så klart) och objektivt. Det har vi också gjort ibland tidigare. Vi ska se om vi kan göra det mer för att uppmärksamma inhemska företag som inte får lika stor exponering som globala aktörer.

   • Lantzet

    Tack för ditt utförligt svar. Det inger känslan av att Nya Tider finns för läsarna och inte tvärtom, i motsats till så många andra tidningar. Jag förstår er ståndpunkt och medger att sponsring och reklam är knepiga frågor.

Gå på tur i fjäll-topparnas land

NATURI Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

Insektsapokalyps? Skarp varningsklocka!

Insekter försvinner i oroande takt över hela världen. Fjärilar, bin, humlor och trollsländor är särskilt utsatta. När insekterna minskar i den här skalan ger det allvarliga ekologiska konsekvenser också för fåglar och andra ryggradsdjur – och inte minst människor. Orsaken är framför allt det moderna jord- och skogsbruket som kommit med artfattiga landskap, utdikning, konstgödning och bekämpningsmedel. Klimatförändringar har bara marginell betydelse.

Det svåraste – andra människor

ÖVERLEVNADDen enskilt viktigaste faktorn som avgör ditt vara eller icke vara vid en omfattande samhällskris eller inbördeskrig är ditt förhållande till andra människor. Se till att bygga goda relationer med andra överlevare redan innan krisen är ett faktum. Detta är andra delen i en serie om överlevnad – första delen hittar du i Nya Tider v. 49/2017.

Ökad naturhänsyn gav fler skogsfåglar

NATURSödra Skogsägarna berättar att fågellivet fått förbättrade livsvillkor sedan skogsbruket modifierat skötselmetoderna. De senaste 20 åren har skogsbrukets naturhänsyn ökat i form av fler träd som lämnas för den biologiska mångfalden, ökad andel lövskog och fler högstubbar. Ett omfattande arbete med naturvård gynnar bland annat skogens fågelliv.

Nattemperaturen steg hastigt med 40 grader

VÄDERTidigt i natt den 10 januari, steg temperaturerna i västra Skandinavien när vädret slog om. Flera orter, även vid norska kusten, hade haft lägre än 28 minusgrader innan omslaget. Ett högtryck flyttade sig något och en fön-vind drog in över Norge. Eftersom högtrycket låg kvar i norr och öst, trycktes den inströmmande varma luften ner.

När det oförutsedda händer

SERIE: ÖVERLEVNADÖverlevnad och beredskap har blivit ännu mer aktuellt sedan jag skrev min serie här i Nya Tider för ett par år sedan. Med tanke på att många läsare har efterfrågat en uppföljning, och att många nya läsare tillkommit, så är det dags för en ny överlevnadsserie. I detta nummer kommer en generell övergripande artikel där jag försöker ta upp de i min mening viktigaste förberedelserna för en krissituation, anpassat till våra svenska förhållanden.

GMO-skördar infriar inte branschens löften

NATUR

Stenbrotten som blev naturreservat

Populärt romantiskt utflyktsmål.

Gå till arkivet

Send this to a friend