Skip to Content

En amerikansk hangarfartygsgrupp, ett medel för internationella påtryckningar. Foto: US Navy
UTRIKES

Iran erkänner urananrikning – ökar risken för krig

Digital utgåva

Iran har idag erkänt att de anrikat mer uran än de mängder som landet enligt atomenergiavtalet är tillåtna att ha. Detta sedan USA förra året ensidigt sagt upp avtalet och infört nya sanktioner mot Iran. Samtidigt närmar man sig den ”röda linjen” som Israel vägrar att acceptera – när Iran har så mycket anrikat uran att de på mycket kort tid kan färdigställa sin första atombomb. Risken för ett regionalt storkrig ökar nu.

Publicerad: 2 juli, 2019, 00:17

  • Svenska

Läs även

Enligt den iranska nyhetsbyrån Isna har den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif bekräftat uppgifter från det Internationella atomenergiorganet (IAEA) som säger att Iran överskridit den tillåtna mängden anrikat uran.

– Iran har planenligt korsat 300-kilosgränsen, sade Zarif och fortsatte:

– Vi har tydligt sagt vad vi skulle göra och vi har fullföljt detta. Vi menar att det är en del av våra rättigheter under den förenade sammanfattningen av överenskommelsen vi gjort.

Zarif refererade till det avtal (kärnenergiavtalet JCPOA) som Iran ingick 2015 med de fem permanenta medlemmarna avFN:s säkerhetsråd plus Tyskland som en del i planen för att hålla kärnvapen borta från Iran. I utbyte skulle Iran inte drabbas av fler sanktioner samt få ekonomisk hjälp av framför allt europeiska nationer.

Våren 2018 meddelade dock USA att man ensidigt frångår JCPOA och genom omfattande ekonomiska sanktioner vill tvinga Iran till ytterligare eftergifter. Iran fortsatte dock att följa JCPOA i över ett år, bland annat sedan EU förbundit sig att fortsätta handla med den islamiska republiken och dessutom hjälpa den att kringgå USA:s sanktioner. Detta skulle ske bland annat genom betalningssystemet INSTEX, men problemet har varit att västerländska företag drar sig för att handla med Iran av rädsla för att drabbas repressalier från USA.

– Personligen tror jag att INSTEX i sin nuvarande form inte räcker. Denna mekanism utan pengar är som en vacker bil utan bränsle, sade Takht Ravanchi, Irans ambassadör till USA, till reportrar i New York.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Chlodwig

    Det bästa vore om Iran skaffade sig atombomber så snabbt som möjligt så det blir tyst på bombhögern.. De borde haft bomberna redan 2000.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend