Skip to Content

Presidenterna Putin och Erdogan inviger den stora moskén i Moskva. Foto: Wikipedia/Kremlin.ru
UTRIKES

Islam i Ryssland: Tusen omväxlande år med blodig terror och fredlig renässans

Digital utgåva

I Europa oroar sig många för islamisering. Vårt grannland Ryssland har en lång historia med olika riktningar inom islam, en historia som paradoxalt nog både varit blodigare och lugnare än den europeiska historien med muslimer. Kan vi lära något av ryssarnas erfarenheter?

Publicerad: 2 augusti, 2021, 19:01

  • Svenska

Läs även

Den 13 oktober rapporterade några få medier i vår del av världen att två man ur säkerhetsstyrkorna och fyra terrorister blivit skjutna i en skottväxling i staden Grozny i Tjetjenien, en liten delrepublik i det ryska Kaukasus-området med drygt en miljon invånare. Liknande händelser händer med jämna mellanrum i denna del av Ryssland. Ryska media räknar med att ett hundratal islamister från olika delar av Ryssland för närvarande har anslutit sig till terroristerna i Kaukasus-området. Den allt övervägande majoriteten av muslimer i Ryssland tar dock bestämt avstånd från extremismen.

Liksom andra delar av världen drabbades även Ryssland av terror under 1990-talet. En minoritet, främst i det lilla Tjetjenien, ville med våld skapa ett kalifat i bergsområdena mellan Svarta Havet och Kaspiska Havet. Följden blev de två Tjetjenienkrigen 1994-96 och 1999-2009. I början av det andra Tjetjenienkriget skakades Ryssland av en rad bombdåd. Två bostadshus i Moskvas förorter sprängdes med några dagars mellanrum och 212 personer dödades. 2002 ockuperades Dubrovkateatern i Moskva, många av terroristerna var kvinnor. När teatern stormades dog 118 personer. I staden Beslan i Nordossetien (Kaukasus) togs en skola som gisslan 2004, mer än 300 dödades, hälften var barn. Även långt efter kriget har terrordåd inträffat, 2017 dödades ett tiotal personer av en självmordsbombare i Sankt Petersburgs tunnelbana. Fortfarande finns det en påtaglig oro för nya terrordåd och i Tjetjenien sker det varje år. Totalt sett har inget land i övriga Europa drabbats av så många dödade och så omfattande förstörelse på grund av islamistisk terror som Ryssland. Paradoxalt nog har inte heller någon annan europeisk nation så långvariga och positiva erfarenheter av muslimer som samma land. Muslimer har bott i Ryssland i gott och väl tusen år, medan den muslimska invandringen till Europas centrala, västra och norra delar bara är några decennier gammal. (Vi bortser från de speciella historierna i Spanien och på Balkan.)

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend