Skip to Content

Valvakan 1991. Ny Demokrati har kommit in i riksdagen. När Ian och Bert sätter sig i soffan med de andra partiledarna reser sig Folkpartiets ledare Bengt Westerberg och lämnar studion i protest. Foto: Stillbild SVT
KRÖNIKA

Jakten på ett förlorat folkhem

Digital utgåva

När nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Publicerad: 5 april, 2021, 21:37

  • Svenska

Läs även

Under valet 1991 satt jag framför teven i en trea i Göteborg. En kursare, Lasse, hyrde rum av en veckopendlande ställningsbyggare och bjöd på valvaksfika ute i Länsmansgården. Markus satt också bänkad. Vi hade alla tre börjat på byggingenjörslinjen på Chalmers och blivit goda vänner. SVT gjorde för första gången vallokalsundersökningar och långa sändningar med många gäster. I TV-soffan satt experter och före detta politiker. Reportrar ute i vimlet tog tempen på väljarna. Sverige var fortfarande väldigt svenskt och tilliten till systemet hög, trots att politiker detaljstyrde oss otäckt mycket. Något den gamle M-ledaren Ulf Adelsohn påpekade i TV-studion och fick medhåll av före detta bostadsministern Birgit Friggebo (FP): ”Man borde satsa mer på ideologier än detaljer”, tyckte hon.

År 1991 var missnöjet stort. Det gav Ny Demokrati röster. De två ledande språkrören för partiet, Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, kom att slå in en kil i etablissemanget. ”Ett populistiskt och främlingsfientligt parti”, skrek Bengt Westerberg (FP) och Olof Johansson (C). De två visade prov på stor arrogans och djupt folkförakt. Ingen får störa den politiska klassen, de moderna samhällsbyggarna. Både Centern och Folkpartiet fick usla röstsiffror under kvällen, men svor att stoppa Ny Demokrati till varje pris. Drivkraften att vara emot visade sig vara starkare än visionen för. Ett fenomen som kom att stärka gruppidentitet hos partierna och rusta för en kamp mot den inbillade fienden. Deras ilska och hat gav dem tunnelseende. De utmålade sig själva som goda. Självutnämnda försvarare av det rätta. Utmanare av makten blev därigenom onda och fel.

Detta år lade jag min röst på Folkpartiet. Antagligen föll jag för billiga poänger och floskler. Omvärlden förändrades drastiskt då. Sovjetunionen kollapsade samma år. Öststatskommunism föll samman. Berlinmuren hade rivits två år tidigare. Maktvakuum uppstod i de gamla kommunistländerna. Konflikter blossade upp. Strider bröt ut. Balkan blev en krigszon mellan olika minoriteter och snart var hundratusentals människor på flykt. Planekonomiska strukturer i vårt arma land var också på väg att upplösas. Sossarnas maktimperium sedan sent sextiotal och nyliberalismens lånefest under åttiotalet kom att segla upp till en perfekt storm.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl Mikael Larson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

LEDARE

GP-skribenter utanför åsiktskorridoren – ifrågasätter corona-statsmakten

KRÖNIKABjörn Werner på GP gör liknelser mellan Corona-Sverige och DDR – invånarna är medlöpare som tycker att inskränkningar av medborgliga friheter kan tolereras eftersom staten ger materiell välfärd, de har jobb, bostad och kan köpa saker. ”Vi kan aldrig ta för givet att statsmakten garanterat kommer att återbörda våra friheter”. Permanenta skador på demokratin blir arvet, enligt GP:s kulturchef.

Gå till arkivet

Send this to a friend