Skip to Content

Jan Helin bor fortfarande i 11,6-miljonersvillan i den svenska enklaven Äppelviken och tycker att svenskar som inte vill bo med massor av invandrare och inte heller har råd att flytta är otvättade rasister. Att han skulle ha ändrat sig var bara ett aprilskämt. /Nya Tider

Jan Helin flyttar till Husby

SVT:s mediedirektör Jan Helin, tidigare känd som chefredaktör på Aftonbladet, byter det idylliska villalivet i Bromma mot den invandrartäta förorten Husby, där han nyligen bosatt sig med familjen. Medieprofilen säger att han insett att det är hyckleri att ”gilla olika” bara på avstånd och att han hoppas att hans barn kommer att trivas i sin nya skola, där svenskar utgör en liten minoritet.

Publicerad: 1 april, 2021, 12:15

  • Svenska

– Jo, det är ju faktiskt lite pinsamt som jag hållit på tidigare. Du minns kanske mitt svar till den där signaturen ”Leif” när vi körde kampanjen ”Vi gillar olika” för elva år sedan. ”Jag bor i en kritvit villaidyll, men jag tycker att ni mindre bemedlade svenskar ska vara glada över att förvandlas till en minoritet i era egna områden”. Alltså, det är ju faktiskt ett riktigt hemskt uttalande, särskilt när det kommer från chefredaktören på en socialistisk tidning, säger Jan Helin till Nya Tider.

Vad Helin syftar på är ett blogginlägg som han gjorde år 2010. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen det året startade Aftonbladet kampanjen ”Vi gillar olika”, med en vit hand med detta slagord som logga.

Jan Helin, som då var chefredaktör och vd på tidningen, skrev ett blogginlägg med rubriken ”Därför gillar vi olika”. Signaturen Leif svarade honom i en kommentar:

”Jag vet inte vilken planet redaktören bor på. Själv bor jag i ett område med många invandrare och det är allt annat än sörgårdsidyll det vill jag lova. […] Jag erbjuder redaktören att byta boende med mig en månad, antar att han bor i innerstan eller ett ’svenskt’ villaområde.”

Jan Helins svar upprörde många invandringskritiker:

”Hej Leif. Jag bor i ett villaområde [Äppelviken i Bromma – red. anm.] som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.”

I samma veva avslöjade nättidningen Fria Tider att inte en enda av 86 medarbetare med olika ansvarsområden på Aftonbladet var invandrare.

I blogginlägget som ”Leif” svarade på hävdade Jan Helin bland annat att Zlatan Ibrahimovic bevisar att invandring är positivt och att sverigedemokrater är obehagliga därför att de vill att alla ska vara likadana. Även det är något han nu säger sig ångra.

– Alltså, ärligt talat, det var riktigt jävla pinsamt så här i efterhand. Zlatan liksom! utbrister Jan Helin och skrattar åt minnet medan han skakar på huvudet.

Skrattet tycks fastna i halsen och han fortsätter:

– Varför inte dra till med pizza och kebab på samma gång, va? Jag menar, spelar roll om du blir en minoritet i ditt eget bostadsområde, om du inte känner dig hemma i ditt eget land längre, om det langas knark på gatan och du ständigt är orolig över att din dotter ska råka ut för något. Medan jag sitter i Äppelviken i en dyr jävla villa och säger åt dig att du ska vara glad över mångfalden därför att Zlatan är duktig på att sparka boll. Det är pinsamt. Det är riktigt, jävla pinsamt, säger Helin med eftertryck.

Han förklarar vidare att familjens villa i idylliska Äppelviken i Bromma, värderad till 11,6 miljoner, ska säljas och pengarna skänkas till afghanska ensamkommande. Medan man väntar på att försäljningen ska bli av har familjen Helin flyttat till en trea i Husby. Till skillnad från i Äppelviken, där de enda invandrarna på deras villagata var välassimilerade jugoslaver, är familjen nu de enda svenskarna i en trappuppgång med enbart utländska namn.

– Vi ska få det att funka, på något sätt. Det är inte odelat positivt, allt annat än det faktiskt, men det är inte mer än rätt att jag och min familj ska leva i den verklighet vi skapat åt fattigare svenskar. Även efter att jag skänkt bort pengarna för villan är jag fortfarande höginkomsttagare. Jag kan ångra mig när som helst, jag kan flytta när jag vill, jag kan skaffa mig extra säkerhet, jag kan skjutsa barnen till skolan i en fin bil istället för att låta dem gå eller åka tunnelbana. Alla har inte det privilegiet, förklarar Jan Helin, som samtidigt påpekar att han försöker avstå sina privilegier genom att insistera på kollektivtrafiken och skänka de pengar han skulle ha lagt på bilresor och utlandssemestrar åt apatiska flyktingbarn.

NyT: Hur är era upplevelser av det färgstarka Husby hittills?

Helin tvekar ett ögonblick innan han svarar:

– Jag fick prata med min 14-åriga dotter igår när det hade varit några babb… killar som var lite dumma mot henne på väg hem från skolan, kallat henne saker och så. Hon trivs väl inte riktigt och säger att sånt aldrig hände där vi bodde förut.

NyT: Vad var det de kallade henne?

– Ja, alltså… svennehora och så. Men den så kallat ”svenska” mansnormen är ju knappast bättre, vi ger ju inte kvinnor lika lön och så där, du vet, säger Helin och ler nervöst.

Han tillägger:

– Jag gillar ju fortfarande olika, och det vet jag att min familj också gör. Men som sagt, nu får det vara slut på hycklandet. I fortsättningen lever jag som jag lär, ute i verkligheten.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stefan Löfven får sparken

Efter en misstroendeomröstning på begäran av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 181 för och 109 emot förklarade riksdagen att man inte längre har förtroende för Löfven. Det är första gången i svensk historia som en regering fälls i en misstroendeomröstning. Statsminister Löfven har nu en vecka på sig att antingen utlysa nyval eller avgå, annars entledigas han av talmannen.

Hundratals tågade genom Stockholm på nationaldagen

VIDEOUnder parollen ”För frihet och sanning” samlades hundratals personer i Stockholm på nationaldagen den 6 juni ”för att säga nej till frihetsfientliga angrepp och lögner”. Demonstranterna tågade genom Östermalm, från Berzelii park till Gärdet. Precis som vid de tidigare manifestationerna arrangerade av Frihetsrörelsen, valde polisen att upplösa denna sammankomst och fysiskt avlägsna ett antal personer.

18-åring jagade iväg maskerade AFA-terrorister i bara kallingarna, vänsterextremisten Tor Alsén utreds av polisen för attacken

INRIKESNär vänsterextremister förra hösten försökte tysta en ung journalist på webb-tv-kanalen Exakt24­, som även är aktiv­ i Alternativ för Sverige, gick det inte riktigt som de hade tänkt sig. När den då 18-årige Christian Peterson på natten såg de maskerade ligisterna spreja på hans husfasad, rusade han ut i bara underkläderna med ett basebollträ i händerna. AFA-terroristerna flydde hals över huvud, men Christian hann notera registreringsnumret på flyktbilen. Identifieringen av bilägaren har lett till en våg av avslöjanden i alternativa medier. ”Jag tar det som ett kvitto på att man gör rätt sak. De hade inte attackerat mig om min strategi hade varit fel, att det inte hade fått spridning”, säger Christian till Nya Tider.

Ville inte bära ansiktsmask – förvägrades vård trots hjärtproblem

Johnny Hortén blev nekad en hjärtundersökning på Vellinge vårdcentral eftersom han vägrade att bära munskydd. Själv anser han att den skattefinansierade vården är skyldig att ta emot honom, då det inte finns någon lag som kräver munskydd i Sverige. Men har vården rätt att sätta upp egna regler? Nya Tider intervjuar Johnny och ringer även upp verksamhetschefen för vårdcentralen.

F.d. bankchef om EU:s stödpaket: Vi blir skuldslavar!

Den 24 mars röstar riksdagen om EU:s kontroversiella ”återhämtningsfond” som mer än dubblar EU:s budget. Johan Sandwall, före detta bankchef, är starkt kritisk och menar att svenska folket blir skuldslavar. I denna intervju berättar han om hur han insåg att banksystemet är ett prydamidspel och resonerar kring EU och de svenska makthavarnas globalistiska planer.

WHO och Fauci: Inga resor ens med vaccin

COVID-19Samtidigt som EU lanserar Digitalt Grönt Certifikat för resor inom EU och Sverige arbetar vidare med digitala vaccinations­intyg säger Världshälsoorganisationen WHO nej till vaccinpass. Vaccinen skyddar inte tillräckligt, menar WHO, och påpekar att dess beslut är juridiskt bindande för alla WHO:s 194 medlemsländer. USA:s statsepidemiolog Anthony Fauci säger rakt ut: ”Att vara vaccinerad betyder inte att det är fritt fram att resa”.

Se filmen som dokumenterar tusenmannamarschen och polisens försök att avbryta den

VIDEOLördagen den 6 mars 2021 samlades folk på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera för frihet och sanning. På plats var människor som ville protestera mot att grundlagsskyddade rättigheter satts ur spel av politiker, och många var kritiska till globalismen och läkemedelsindustrin som man ansåg motarbetar en saklig diskussion kring bland annat experimentella vacciner. Manifestationen gick fredligt till, men dagen kom ändå att präglas av en demonstranternas kamp mot polisen som upprepade gånger gjorde misslyckade försök att avbryta arrangemanget. Nya Tider var på plats.

Intervju: Jüri Lina om den nya skarpa kritiken från Estland mot Estonia-utredningen

VIDEOJüri Lina, som följt affären kring M/S Estonias förlisning noga bland annat då flera av hans bekanta följde med färjan i havsdjupet, berättar i denna video om den senaste debatten i Estland. Nu är även de flesta politiker chockade och arga över hur Sverige så grovt kunde föra sitt grannland bakom ljuset.

Gå till arkivet

Send this to a friend