Skip to Content

Även ett
UTRIKES

Kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan skulle skapa en nukleär vinter i flera år – även i Sverige

Digital utgåva

Många ser konflikten mellan kärnvapennationerna Indien och Pakistan som en regional konflikt som bara drabbar indier och pakistanier, men i grund och botten är det en global konflikt. Skulle konflikten eskalera till ett fullskaligt krig och de båda länderna skulle använda cirka en femtedel av sina kärnvapen mot varandra, skapas en global nukleär vinter som även drabbar Sverige väldigt hårt med missväxt, livsmedelsbrist, köld och mörker. Alla världens ledare håller andan när konflikten mellan Indien och Pakistan eskalerar.

Publicerad: 5 november, 2019, 11:20

  • Svenska

Läs även

Ordkriget mellan Indien och Pakistan eskalerar. Sedan luftstriden i början av året har man utkämpat artilleridueller som dödat ett antal soldater på vardera sidan. Hittills har de militära operationerna varit begränsade, men det kan komma att ändras. Indien har valt att sätta ned foten i Kashmir och återkalla det regionala självstyret som gällt för det muslimdominerade området sedan 1947. Oroligheterna i Pakistan, med krav på premiärminister Imran Khans avgång, kan också leda till en upptrappning, då någon mer hårdför kan komma till makten. Protesterna leds av den radikale predikanten Maulana Fazlur Rehman, som är partiledare för landets största Islamistparti, Jamiat Ulema-e-Islam.

Kashmir huvudanledningen till konflikterna

När det urgamla Indien befriades från sina brittiska kolonialherrar år 1947 delades Indien i två delar. Den muslimska befolkningen i de västra delarna ville vara självstyrande och självständiga. Detta blev Pakistan, som år 1956 blev en republik, den Islamiska republiken Pakistan.

Området Kashmir har varit huvudanledningen till konflikterna och krigen mellan Indien och Pakistan. Indien gör anspråk på två regioner i Pakistan, och Pakistan gör anspråk på en region i Indien. Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området. Fyra nämnvärda militära konflikter mellan länderna har ägt rum: Indo-pakistanska kriget 1947 eller Första Kashmirkriget, Indo-pakistanska kriget 1965 eller Andra Kashmirkriget, Indo-pakistanska kriget 1971 och Kargilkriget 1999.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Kapitalist

    Det där låter mycket överdrivet för ett begränsat kärnvapenkrig mellan de små kärnvapenstaterna Pakistan och Indien (en femtedel av arsenalen). Fler bomber än vad de har tillsammans (över ettusen!) har redan provsprängts i atmosfären, på markytan och i haven. Ganska många av dem i Nordvästra Ryssland som inte är långt från oss. Ett krig skulle förstås leda till stora eldstormar i städer och skogar som genererar rök och sot. Sedan 1980-talet har man talat om två år med först bara en liten bråkdel av skörden och sen en mycket kraftigt reducerad skörd efter totalt kärnvapenkrig då, med 60 000 kärnladdningar. Hur mycket skog finns det kvar i Indien och Pakistan att elda upp med ett par hundra laddningar?

    Men hotet finns i princip där. Det är en av flera anledningar som var och en för sig gör jordbrukspolitik helt och hållet verkningslöst. Jordbruket är extremt importberoende (bränsle, konstgödning som ju tillverkas av naturgas, maskindelar, insatsvaror till livsmedelsindustrin o.s.v.), extremt beroende av ett intakt elnät för sånt som att mjölka kor och för livsmedelsindustrin och för kylning och frysning och tillagning, extremt beroende av mycket långväga transporter till jordbruk, från jordbruk till centrala lager, till den centrala livsmedelsindustrin, till centrala lager igen, till tusentals butiker, till miljoner hushåll. Redan vid en måttlig störning av något av detta så upphör omgående allt jordbruk, all livsmedelsproduktion och all distribution av livsmedel. Ett domedagsmoln som skymmer Solen (i två år förmodligen) så är allt jordbruk nollproducerande även om allt annat förblir helt perfekt, som i detta scenario, eller ifall någonstans på Jorden vi får ett enormt vulkanutbrott, eller ett större asteroidnedslag.

    Det enda som kan garantera livsmedelsförsörjning för svenska folket vid krig är att avskaffa allt jordbruksstöd till våra 16000 bönder som var och en gör en årlig förlust om 3 miljoner kronor om året, och istället lägger de 50 miljarderna på att bygga om lager av livsmedel. Lokala livsmedelslager som som räcker åtminstone två år och som kan ätas som de är eller med tillsats av bara sötvatten, som vi ju har i överflöd i detta land (proteinpulver, konserver, matolja, riskorn). Det skulle göra oss idiotsäkert immuna mot förlust av all el, förlust av all import, förlust av alla transporter och mot förlust av allt solsken. Jordbrukspolitiken gör att vi hotas av massdöd vid minsta kris!

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Gå till arkivet

Send this to a friend