Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Även ett
UTRIKES

Kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan skulle skapa en nukleär vinter i flera år – även i Sverige

Digital utgåva

Många ser konflikten mellan kärnvapennationerna Indien och Pakistan som en regional konflikt som bara drabbar indier och pakistanier, men i grund och botten är det en global konflikt. Skulle konflikten eskalera till ett fullskaligt krig och de båda länderna skulle använda cirka en femtedel av sina kärnvapen mot varandra, skapas en global nukleär vinter som även drabbar Sverige väldigt hårt med missväxt, livsmedelsbrist, köld och mörker. Alla världens ledare håller andan när konflikten mellan Indien och Pakistan eskalerar.

Publicerad: 5 november, 2019, 11:20

  • Svenska

Läs även

Ordkriget mellan Indien och Pakistan eskalerar. Sedan luftstriden i början av året har man utkämpat artilleridueller som dödat ett antal soldater på vardera sidan. Hittills har de militära operationerna varit begränsade, men det kan komma att ändras. Indien har valt att sätta ned foten i Kashmir och återkalla det regionala självstyret som gällt för det muslimdominerade området sedan 1947. Oroligheterna i Pakistan, med krav på premiärminister Imran Khans avgång, kan också leda till en upptrappning, då någon mer hårdför kan komma till makten. Protesterna leds av den radikale predikanten Maulana Fazlur Rehman, som är partiledare för landets största Islamistparti, Jamiat Ulema-e-Islam.

Kashmir huvudanledningen till konflikterna

När det urgamla Indien befriades från sina brittiska kolonialherrar år 1947 delades Indien i två delar. Den muslimska befolkningen i de västra delarna ville vara självstyrande och självständiga. Detta blev Pakistan, som år 1956 blev en republik, den Islamiska republiken Pakistan.

Området Kashmir har varit huvudanledningen till konflikterna och krigen mellan Indien och Pakistan. Indien gör anspråk på två regioner i Pakistan, och Pakistan gör anspråk på en region i Indien. Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området. Fyra nämnvärda militära konflikter mellan länderna har ägt rum: Indo-pakistanska kriget 1947 eller Första Kashmirkriget, Indo-pakistanska kriget 1965 eller Andra Kashmirkriget, Indo-pakistanska kriget 1971 och Kargilkriget 1999.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Kapitalist

    Det där låter mycket överdrivet för ett begränsat kärnvapenkrig mellan de små kärnvapenstaterna Pakistan och Indien (en femtedel av arsenalen). Fler bomber än vad de har tillsammans (över ettusen!) har redan provsprängts i atmosfären, på markytan och i haven. Ganska många av dem i Nordvästra Ryssland som inte är långt från oss. Ett krig skulle förstås leda till stora eldstormar i städer och skogar som genererar rök och sot. Sedan 1980-talet har man talat om två år med först bara en liten bråkdel av skörden och sen en mycket kraftigt reducerad skörd efter totalt kärnvapenkrig då, med 60 000 kärnladdningar. Hur mycket skog finns det kvar i Indien och Pakistan att elda upp med ett par hundra laddningar?

    Men hotet finns i princip där. Det är en av flera anledningar som var och en för sig gör jordbrukspolitik helt och hållet verkningslöst. Jordbruket är extremt importberoende (bränsle, konstgödning som ju tillverkas av naturgas, maskindelar, insatsvaror till livsmedelsindustrin o.s.v.), extremt beroende av ett intakt elnät för sånt som att mjölka kor och för livsmedelsindustrin och för kylning och frysning och tillagning, extremt beroende av mycket långväga transporter till jordbruk, från jordbruk till centrala lager, till den centrala livsmedelsindustrin, till centrala lager igen, till tusentals butiker, till miljoner hushåll. Redan vid en måttlig störning av något av detta så upphör omgående allt jordbruk, all livsmedelsproduktion och all distribution av livsmedel. Ett domedagsmoln som skymmer Solen (i två år förmodligen) så är allt jordbruk nollproducerande även om allt annat förblir helt perfekt, som i detta scenario, eller ifall någonstans på Jorden vi får ett enormt vulkanutbrott, eller ett större asteroidnedslag.

    Det enda som kan garantera livsmedelsförsörjning för svenska folket vid krig är att avskaffa allt jordbruksstöd till våra 16000 bönder som var och en gör en årlig förlust om 3 miljoner kronor om året, och istället lägger de 50 miljarderna på att bygga om lager av livsmedel. Lokala livsmedelslager som som räcker åtminstone två år och som kan ätas som de är eller med tillsats av bara sötvatten, som vi ju har i överflöd i detta land (proteinpulver, konserver, matolja, riskorn). Det skulle göra oss idiotsäkert immuna mot förlust av all el, förlust av all import, förlust av alla transporter och mot förlust av allt solsken. Jordbrukspolitiken gör att vi hotas av massdöd vid minsta kris!

Tyska rekryter avlägger högtidligt soldateden

UTRIKESFör första gången sedan Bundeswehr grundades 1955 avlade de unga tyska soldaterna en högtidlig försäkran om att tjäna sitt land. I sex tyska städer ägde samma patriotiska ceremoni rum – från Plön och Stralsund i norra delen av landet till Rotenburg, Freyburg och Mainz i söder. Det mest storslagna arrangemanget ägde rum i Berlin framför riksdagshuset.

Socialdemokraternas chocksiffra i Finland: 13,9 procent

INRIKESEn färsk opinionsundersökning från Yle i Finland visar att regeringspartiet Socialdemokraterna sjunker till 13,9 procent av rösterna. Sannfinländarna ökar kraftigt och är med 23 procent Finlands klart största parti.

Rysk media kommenterar familjen Lisovs återkomst från Sverige till Khabarovsk

UTRIKES”Doma!” – Hemma! Denna rubrik satte redaktören Dmitrij Kisjelov i sitt veckoprogram Vesti nedeli (Veckans nyheter) söndagen den 10 november. Kisjelov är inte vem helst, hans synpunkter återspeglar den ryske presidentens och den ryska regeringens värderingar. Dagen innan, lördagen den 9 november togs ämnet upp av en annan viktig politisk redaktör, Sergej Briljov, i hans eget nyhetsprogram Lördagens nyheter.

Ankara sätter Berlin under tryck – Tyskland överrumplat men inte överraskat

UTRIKESSent på kvällen den 11 november meddelade tjänstemän från såväl tyska utrikes- som inrikesministeriet i att den första sändningen av återvändande IS-anhängare och deras anhöriga med tyskt medborgarskap redan är på väg till Tyskland. Reaktionerna hos oppositionspartierna Die Linke (före detta kommunister) och Die Grüne (miljöpartister) blev omedelbara och kritiska.

Sebastian Kurz går åt vänster? Möjlig koalition mellan borgerliga och gröna i Österrike

UTRIKESEtablerade mediers kampanj för en ”turkos-grön” koalitionsregering i Österrike ser ut att ha framgång. Borgerliga ÖVP har nyligen inlett förhandlingar med det gröna partiet, Grünen, i ett försök att få till en regering. Samtidigt syns tecken på att Sebastians Kurz’ parti anpassar sin migrationspolitik till den gröna agendan.

NASA byter namn på asteroid

UTRIKESEfter att NASA kommit under attack från politiskt korrekta vänsteraktivister har man bytt namn på en asteroid, från Ultima Thule till Arrokoth. Namnet Ultima Thule menades ha ”nazistiska kopplingar” och NASA såg sig tvingade att byta namn till ett indianord istället.

Visselblåsare: Sjukvårdspersonal vågar inte prata om orsakerna till rekordlånga vårdköer

INRIKESÖver 120 000 svenskar står nu i köer så långa att det strider mot lagen. Samtidigt har flera sjukhus i landet anställningsstopp och på Karolinska sjukhuset varslas nu 600 anställda om uppsägning – man har inte råd att behålla personalen. Regeringen har tidigare skyllt situationen på att svenskar blir allt äldre. Enligt flera läkare som Nya Tider talat med är dock massinvandringen en betydligt större faktor, men det råder en ”tystnadskultur” som gör att man inte vågar prata om det.

Socialdemokrat erkänner: Ljög om rasistisk attack

UTRIKESAbdirahim ”Husu” Hussein är kommunfullmäktigeledamot för Socialdemokraterna i Helsingfors, till vardags taxichaufför. På Twitter skrev han att en kund sagt åt honom att åka hem till Somalia, varpå Hussein skall ha stannat bilen på motorvägen och bett kunden stiga av. Men nu erkänner Hussein att allting var påhittat. ”Jag ljög”, säger Hussein.

Gå till arkivet

Send this to a friend