Skip to Content

Oljeriggar i Skottland. Foto: Pixabay/Elliott Day
KRÖNIKA

Klimatalarmister bekämpar livets grundsten

Digital utgåva

Klimatalarmister tycks tro att vi kör motorfordon med kalk som bränsle. De kallar nämligen bensin och diesel för fossila bränslen. Men det är de inte. Fossil är mineraliserade (förstenade) rester av sedan länge döda djur och växter som kommer från djurs och växters hårda delar. Dessa delar är kalkhaltiga och passar inte som bränslen i motorer. Den som försöker köra förbränningsmotorer på kalk kommer inte långt!

Publicerad: 7 maj, 2020, 17:05

  • Svenska

Läs även

Däremot kommer det mesta bränslet hittills från förmultnade och sammanpressade rester av döda djurs och växters mjuka delar. Alltså rena sediment. Sådana bildas fortlöpande men bildades framför allt av tidigare erors rikare djur- och växtliv samt stora skogar under hundratals miljoner år. Under värme och tryck har de tillsammans med väte ombildats till kolväten, alltså olja och gas.

Det mesta av den olja och gas som hittills utvunnits kommer just från sediment. Att de ändå kallas fossila beror på att oljemagnaten John D. Rockefeller fick en konferens i Genève 1892 att klassa all olja ur berget (petroleum) som fossil.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta om koldioxid

Kol finns ursprungligt i jordens inre. I förening med syre sprutades det ut som koldioxid i enorma vulkanutbrott i jordens ungdom och dominerade länge atmosfären, som kunde bestå av upp till 80-90 procent koldioxid.

Sedan band långa och djupa istiders kalla hav allt mer koldioxid från atmosfären. Varmare perioders varmare hav gasade ut en del, men totalt minskade atmosfärens CO2-halt från 80-90 procent ned till 0,03 procent fram till för cirka 300 miljoner år sedan – lägre än dagens 0,04 procent.

Nya värmeperioder höjde åter CO2-halten. Men sedan drygt 2,5 miljoner år tillbaka är jorden inne i en ny, lång istid med cykliskt växlande nedisning och värmeperioder, varav vi troligen lever i slutet av den senaste.

Kallare hav har åter bundit koldioxid, men sedan lilla istidens kyla har en välkommen uppvärmning med varmare hav åter höjt atmosfärens CO2-halt med gynnsam effekt på växtlighet och skördar.

Tege Tornvall

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Varför dras pedofiler till Centern?

KRÖNIKA

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Gå till arkivet

Send this to a friend