Skip to Content

Oljeriggar i Skottland. Foto: Pixabay/Elliott Day
KRÖNIKA

Klimatalarmister bekämpar livets grundsten

Digital utgåva

Klimatalarmister tycks tro att vi kör motorfordon med kalk som bränsle. De kallar nämligen bensin och diesel för fossila bränslen. Men det är de inte. Fossil är mineraliserade (förstenade) rester av sedan länge döda djur och växter som kommer från djurs och växters hårda delar. Dessa delar är kalkhaltiga och passar inte som bränslen i motorer. Den som försöker köra förbränningsmotorer på kalk kommer inte långt!

Publicerad: 7 maj, 2020, 17:05

  • Svenska

Läs även

Däremot kommer det mesta bränslet hittills från förmultnade och sammanpressade rester av döda djurs och växters mjuka delar. Alltså rena sediment. Sådana bildas fortlöpande men bildades framför allt av tidigare erors rikare djur- och växtliv samt stora skogar under hundratals miljoner år. Under värme och tryck har de tillsammans med väte ombildats till kolväten, alltså olja och gas.

Det mesta av den olja och gas som hittills utvunnits kommer just från sediment. Att de ändå kallas fossila beror på att oljemagnaten John D. Rockefeller fick en konferens i Genève 1892 att klassa all olja ur berget (petroleum) som fossil.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta om koldioxid

Kol finns ursprungligt i jordens inre. I förening med syre sprutades det ut som koldioxid i enorma vulkanutbrott i jordens ungdom och dominerade länge atmosfären, som kunde bestå av upp till 80-90 procent koldioxid.

Sedan band långa och djupa istiders kalla hav allt mer koldioxid från atmosfären. Varmare perioders varmare hav gasade ut en del, men totalt minskade atmosfärens CO2-halt från 80-90 procent ned till 0,03 procent fram till för cirka 300 miljoner år sedan – lägre än dagens 0,04 procent.

Nya värmeperioder höjde åter CO2-halten. Men sedan drygt 2,5 miljoner år tillbaka är jorden inne i en ny, lång istid med cykliskt växlande nedisning och värmeperioder, varav vi troligen lever i slutet av den senaste.

Kallare hav har åter bundit koldioxid, men sedan lilla istidens kyla har en välkommen uppvärmning med varmare hav åter höjt atmosfärens CO2-halt med gynnsam effekt på växtlighet och skördar.

Tege Tornvall

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Talet om att oljan är en ändlig resurs började få ordentligt fäste efter Romklubbens bildande och tog ordentlig fart de första åren av 70 talet som gick under namnet oljekrisen. Talet om att oljan var en ändlig resurs satt som spikade och ingen tordes opponera sig? Sedan dess har nya oljekällor hittats på löpande band och talet om en “ändlig” resurs har tystnat? Det finns många som menar att ny olja produceras hela tiden (kolväten, högt tryck). Sedan kan man fråga sig om att om oljan kommer från förmultnade växter och djur? Varför är det plötsligt slut med det?

    • plexgear

      Givetvis nybildas det olja hela tiden..Tyvärr är det en långsam process! Men all olja verkar heller inte ha bildats från gamla växter och djur utan kommer från jordens innandöme! Möjligtvis kan även den oljan ha samma ursprung men kommer från större djup i jordens inre…Forskning pågår. Och oljan kommer inte att ta slut på de närmaste århundradet eftersom man som du säger hittar nya olje och gas-fält hela tiden.

Europeiska unionens enorma lån skapar ett imperium

OPINION: JAAK MADISONDet är svårt att greppa ett så stort belopp som de 750 miljarder euro, över 7 800 miljarder svenska kronor, som EU nu beslutat att låna. Som jämförelse är den svenska statens inkomster år 2020 cirka 1 000 miljarder kronor. Syftet med lånet sägs vara att stödja medlemsländernas ekonomier – med både lån och rena bidrag – men den estniske EU-parlamentarikern Jaak Madison menar att det egentliga målet är att förskjuta ännu mer makt till den icke-folkvalda EU-kommissionen. I veckans debattartikel skriver han att globalisterna utnyttjar den ekonomiska krisen till att omvandla EU från ett samarbetsprojekt till ett överstatligt imperium med egen beskattningsrätt över medlemsländerna.

Klimatanpassning som samtalsterapi

KRÖNIKAMed det dubbla och motstridiga uppdraget att dels producera elektricitet och dels förverkliga svensk klimatpolitik tycks statliga Vattenfall nu ha övergått till att försöka lugna både kunder och politiker med samtalsterapi.

Svart magi

KRÖNIKAMellanskiktarnas eget bidrag till politiken är en sorts svart magi, nämligen föreställningen att man kan bli ”vad man vill”. Den här tanken är oerhört fascinerande och förförisk, men den är bara en fantasi. Och den har klara gränser. Verklighet och sanning, till exempel.

Regeringens inbördeskrig

KRÖNIKA

Black Lives Matter – redskap för att införa socialism i USA

OPINION: DAN AHLMARKBlack Lives Matter har på ytan attraktiva och rent av självklara budskap om rättvisa och kritik mot polisens övervåld – ett övervåld som också andra grupper än svarta kritiserat. Rörelsens manifestationer, som ofta urartar i kravaller, har dock delat USA, då det blir allt mer uppenbart att BLM inte nöjer sig med mindre än att införa marxism i Förenta staterna. Den slutsatsen drar veckans debattör, författaren Dan Ahlmark.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend