Skip to Content

Oljeriggar i Skottland. Foto: Pixabay/Elliott Day
KRÖNIKA

Klimatalarmister bekämpar livets grundsten

Digital utgåva

Klimatalarmister tycks tro att vi kör motorfordon med kalk som bränsle. De kallar nämligen bensin och diesel för fossila bränslen. Men det är de inte. Fossil är mineraliserade (förstenade) rester av sedan länge döda djur och växter som kommer från djurs och växters hårda delar. Dessa delar är kalkhaltiga och passar inte som bränslen i motorer. Den som försöker köra förbränningsmotorer på kalk kommer inte långt!

Publicerad: 7 maj, 2020, 17:05

  • Svenska

Läs även

Däremot kommer det mesta bränslet hittills från förmultnade och sammanpressade rester av döda djurs och växters mjuka delar. Alltså rena sediment. Sådana bildas fortlöpande men bildades framför allt av tidigare erors rikare djur- och växtliv samt stora skogar under hundratals miljoner år. Under värme och tryck har de tillsammans med väte ombildats till kolväten, alltså olja och gas.

Det mesta av den olja och gas som hittills utvunnits kommer just från sediment. Att de ändå kallas fossila beror på att oljemagnaten John D. Rockefeller fick en konferens i Genève 1892 att klassa all olja ur berget (petroleum) som fossil.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta om koldioxid

Kol finns ursprungligt i jordens inre. I förening med syre sprutades det ut som koldioxid i enorma vulkanutbrott i jordens ungdom och dominerade länge atmosfären, som kunde bestå av upp till 80-90 procent koldioxid.

Sedan band långa och djupa istiders kalla hav allt mer koldioxid från atmosfären. Varmare perioders varmare hav gasade ut en del, men totalt minskade atmosfärens CO2-halt från 80-90 procent ned till 0,03 procent fram till för cirka 300 miljoner år sedan – lägre än dagens 0,04 procent.

Nya värmeperioder höjde åter CO2-halten. Men sedan drygt 2,5 miljoner år tillbaka är jorden inne i en ny, lång istid med cykliskt växlande nedisning och värmeperioder, varav vi troligen lever i slutet av den senaste.

Kallare hav har åter bundit koldioxid, men sedan lilla istidens kyla har en välkommen uppvärmning med varmare hav åter höjt atmosfärens CO2-halt med gynnsam effekt på växtlighet och skördar.

Tege Tornvall

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Talet om att oljan är en ändlig resurs började få ordentligt fäste efter Romklubbens bildande och tog ordentlig fart de första åren av 70 talet som gick under namnet oljekrisen. Talet om att oljan var en ändlig resurs satt som spikade och ingen tordes opponera sig? Sedan dess har nya oljekällor hittats på löpande band och talet om en ”ändlig” resurs har tystnat? Det finns många som menar att ny olja produceras hela tiden (kolväten, högt tryck). Sedan kan man fråga sig om att om oljan kommer från förmultnade växter och djur? Varför är det plötsligt slut med det?

    • plexgear

      Givetvis nybildas det olja hela tiden..Tyvärr är det en långsam process! Men all olja verkar heller inte ha bildats från gamla växter och djur utan kommer från jordens innandöme! Möjligtvis kan även den oljan ha samma ursprung men kommer från större djup i jordens inre…Forskning pågår. Och oljan kommer inte att ta slut på de närmaste århundradet eftersom man som du säger hittar nya olje och gas-fält hela tiden.

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Gå till arkivet

Send this to a friend