Skip to Content

Dan Park och Tuss Marie Lysén från KRO Skåne. Foto: Nya Tider, Facebook

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Digital utgåva

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Publicerad: 9 december, 2019, 18:14

 • Svenska

Läs även

KRO talar sig gärna varma för att en förändring i attityd måste till mot konstnärer som utsätts för hot:

– Rättsväsendet och politikerna måste ta våldet och hoten på största allvar och försvara yttrandefriheten och det öppna, toleranta och demokratiska samhället, sade Katarina Jönsson Norling, dåvarande riksordförande i Konstnärernas Riksorganisation, då kulturhuset Kruttunnan i Köpenhamn 2015 utsattes för vad som kan liknas vid ett attentat riktat mot bland annat föredragshållaren Lars Vilks.

Till samma dag, den 14 februari 2015, som attentatet i Köpenhamn ägde rum, hade KRO sedan tidigare utlyst en manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare. Man lyckades få självaste demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) att närvara, vid sidan av andra stjärnor på kändishimlen som Alexandra Pascalidou, Dror Feiler och Henrik Arnstad, för att nämna några. KRO ville manifestera mot ett hot som man ansåg kom från ”högerextremister”:

”Hotet från högerextrema krafter riktas idag inte bara mot samhällskroppen – utan också mot författare, poeter och bild- och formkonstnärer. Ofta mot de som ger uttryck för sin åsikt i offentligheten”, skrev de i ett pressmeddelande inför manifestationen.

En som blivit förföljd på grund av sin konst är Dan Park, som sätter upp provokativa bilder och kollage på elskåp och anslagstavlor. Park har blivit grovt misshandlad för sin konst vid flera tillfällen, senast i våras då han var på väg hem efter att ha varit på en konsert i Köpenhamn. Efter överfallet lade Park upp bilder på sitt söndersparkade ansikte på nätet.

Vi mejlar KRO och ställer frågor kring varför KRO inte agerar mot våldet. Överfallet är ett led i en systematisk kampanj för att tysta Dan Park. Bakom kampanjen och hoten står ett vänsterextremt terrornätverk med våld som politisk metod. På sin hemsida uppmanar de sina anhängare att ge sig på Park och har utlyst tävlingen om ”att kränka Dan Park”, där vinsten är en teleskopbatong, ”... om någon känner för att kränka Dan riktigt ordentligt”.

Vi får inte något svar från KRO och vi ringer i stället upp styrelseordförande i KRO Skåne, Tuss Marie Lysén för att tipsa om situationen i hennes närområde och be att hon tar upp fallet Park med KRO:s ledning.

NyT: Det handlar om en man som har råkat illa ut, han har blivit misshandlad på grund av sin konst.

– Jaha? Och vad heter han då?

NyT: Han heter Dan Park.

– Jaha du! Ja...

Lysén erkänner att hon visste om att Park blev misshandlad för flera år sedan då hon minns att ”det stod i alla tidningar”. När vi frågar vad hon har gjort för att belysa frågan så blir Lysén upprörd.

– Det var precis det här jag inte ville höra, du ska inte gå på mig. Vi gör mycket för konstnärers situation.

På KRO:s hemsida finns flera artiklar som vittnar om hot om våld mot konstnärer från påstådda högerextremister. Vad vi kan se finns dock inget exempel på att någon blivit misshandlad, och absolut inte så grovt som Dan Park.

Vi berättar att Antifascistisk Aktion utlyst en tävling där priset för den som lyckas ”kränka” Park bäst är en teleskopbatong. Lysén tycker det låter ”ruggigt” men anser ändå inte att det är något för KRO att fördjupa sig:

– Det här är ju väldigt politiskt såklart från alla håll, och vi är ju inte politiska på det sättet. Vad har ni för kontakt med polisen?

Dan Park blev nedslagen våren 2019. Foto: Privat

Dan Park blev nedslagen våren 2019. Foto: Privat

 

Vi förklarar att syftet med samtalet inte är att diskutera polisen, utan att diskutera varför KRO inte har agerat. Man har ju tagit många andra utsatta konstnärer i försvar och KRO har lyft fram frågan om hot och trakasserier mot konstnärer som ett allvarligt och prioriterat område. Vi påminner styrelseordförande Tuss Marie Lysén om att ett av de uttalade mål som KRO har är att driva bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten och säger att det kan vara ett utmärkt tillfälle att göra det när en konstnär blir förföljd och trakasserad av terrorister. Men istället för att prioritera tipset och föra det vidare till sina kollegor för att sätta ljus på en misshandlad konstnär som dessutom ska fängslas för sitt arbete, slår Lysén ifrån sig och hänvisar till att det istället är ett ärende för polismyndigheten.

NyT: Om AFA skulle gå vidare och bestämma sig för att ge sig på flera konstnärer inklusive dig, då skulle du inte se det som viktigt att ta upp det i tidningen då heller?

– Alltså jag vet inte vad… Antingen håller du på att hota mig, eller så är det det du gör. Försöker du hota mig?

NyT: Nej, jag ställer frågor.

– Det låter så. Det låter faktiskt som om du försöker hota mig.

NyT: Den som blir hotad är ju Dan Park…

– Det samtalet som du för det är inte trevligt, du försöker gå på mig.

Tuss Marie Lysén säger visserligen under telefonsamtalet att hon ber om att få en länk till terrornätverkets sida och utlovar att titta på det, men när vi senare försöker att nå henne igen, tutar det konstant upptaget och det verkar som att hon har blockerat vårt nummer. Inte heller när vi upprepade gånger försöker nå ansvariga på KRO får vi svar av någon, inte en enda av de åtta registrerade på hemsidan finns tillgängliga för samtal.

Ännu en månad efter att vi skickat mejl till KRO:s ledning har någon av de sex ansvariga kontaktpersoner vi skrivit till brytt sig om att svara på frågor och inte heller har man uppmärksammat det blodiga överfallet på Park.

 

Se Nya Tiders reportage där Dan Park berättar om hur det är att leva som gatukonstnär och dissident, och lyssna på intervjun med KRO:s Tuss Marie Lysén.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den som inte delar de ”rätta” åsikterna, faller utanför ramarna och det har varit känt sedan länge!

  Den konstnärliga friheten existerar enbart för de redan ”troende” och för att komma till den insikten, måste därför den vederbörande göra avbön, eller som det numer heter – pudla. Gör man inte detta, får konstnären själv stå för konsekvenserna, där misshandel är ett sätt att övertyga den som har ”fel” åsikt?

 • Agne Torsson

  Det handlar ju om terrorister liknande Baader-Meinhof och bör behandlas därefter.

 • RL, Vallentuna

  KRO är usla människor….dom producerar skräp ingen vill köpa—sopor helt enkelt….KRO skall inte ha en enda spänn i statliga anslag. Riktiga konstnärer producerar saker folk vill köpa.

 • Snövit

  Dan Park är bevisligen den enda konstnär som gör det som konstkritikerna säger att konstnärer ska göra dvs utmana rådande normer och spränga gränser. Park är vår enda konstnär som suttit fängelse för sin konst. Ändå stöttar konstetablissemanget bara Socialdemokraterna Amanda Lind och Morgan Johansson. Fy fan för modern konst som stryker makten medhårs.

 • EU=DDR

  NySpråk
  Demokrati = när sossarna har makten
  Anti-demokratisk = när sossarna inte har makten
  Allas lika värde = sossar, HBTQ, Greta, invandrare från MENA, alla andra är anti-demokrater
  Nazist, rasist = Alla som inte är sossar, arbetare, LO-medlemmar, Sverigedemokrater, Dan Park, Lars Vilks
  Extremist = Utesluten Sverigedemokrat
  Swishtiggare = Journalist som inte är sosse
  Konstnär = Menskluddare

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Gå till arkivet

Send this to a friend