Skip to Content

Dan Park och Tuss Marie Lysén från KRO Skåne. Foto: Nya Tider, Facebook

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Digital utgåva

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Publicerad: 9 december, 2019, 18:14

  • Svenska

Läs även

KRO talar sig gärna varma för att en förändring i attityd måste till mot konstnärer som utsätts för hot:

– Rättsväsendet och politikerna måste ta våldet och hoten på största allvar och försvara yttrandefriheten och det öppna, toleranta och demokratiska samhället, sade Katarina Jönsson Norling, dåvarande riksordförande i Konstnärernas Riksorganisation, då kulturhuset Kruttunnan i Köpenhamn 2015 utsattes för vad som kan liknas vid ett attentat riktat mot bland annat föredragshållaren Lars Vilks.

Till samma dag, den 14 februari 2015, som attentatet i Köpenhamn ägde rum, hade KRO sedan tidigare utlyst en manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare. Man lyckades få självaste demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) att närvara, vid sidan av andra stjärnor på kändishimlen som Alexandra Pascalidou, Dror Feiler och Henrik Arnstad, för att nämna några. KRO ville manifestera mot ett hot som man ansåg kom från ”högerextremister”:

”Hotet från högerextrema krafter riktas idag inte bara mot samhällskroppen – utan också mot författare, poeter och bild- och formkonstnärer. Ofta mot de som ger uttryck för sin åsikt i offentligheten”, skrev de i ett pressmeddelande inför manifestationen.

En som blivit förföljd på grund av sin konst är Dan Park, som sätter upp provokativa bilder och kollage på elskåp och anslagstavlor. Park har blivit grovt misshandlad för sin konst vid flera tillfällen, senast i våras då han var på väg hem efter att ha varit på en konsert i Köpenhamn. Efter överfallet lade Park upp bilder på sitt söndersparkade ansikte på nätet.

Vi mejlar KRO och ställer frågor kring varför KRO inte agerar mot våldet. Överfallet är ett led i en systematisk kampanj för att tysta Dan Park. Bakom kampanjen och hoten står ett vänsterextremt terrornätverk med våld som politisk metod. På sin hemsida uppmanar de sina anhängare att ge sig på Park och har utlyst tävlingen om ”att kränka Dan Park”, där vinsten är en teleskopbatong, ”... om någon känner för att kränka Dan riktigt ordentligt”.

Vi får inte något svar från KRO och vi ringer i stället upp styrelseordförande i KRO Skåne, Tuss Marie Lysén för att tipsa om situationen i hennes närområde och be att hon tar upp fallet Park med KRO:s ledning.

NyT: Det handlar om en man som har råkat illa ut, han har blivit misshandlad på grund av sin konst.

– Jaha? Och vad heter han då?

NyT: Han heter Dan Park.

– Jaha du! Ja...

Lysén erkänner att hon visste om att Park blev misshandlad för flera år sedan då hon minns att ”det stod i alla tidningar”. När vi frågar vad hon har gjort för att belysa frågan så blir Lysén upprörd.

– Det var precis det här jag inte ville höra, du ska inte gå på mig. Vi gör mycket för konstnärers situation.

På KRO:s hemsida finns flera artiklar som vittnar om hot om våld mot konstnärer från påstådda högerextremister. Vad vi kan se finns dock inget exempel på att någon blivit misshandlad, och absolut inte så grovt som Dan Park.

Vi berättar att Antifascistisk Aktion utlyst en tävling där priset för den som lyckas ”kränka” Park bäst är en teleskopbatong. Lysén tycker det låter ”ruggigt” men anser ändå inte att det är något för KRO att fördjupa sig:

– Det här är ju väldigt politiskt såklart från alla håll, och vi är ju inte politiska på det sättet. Vad har ni för kontakt med polisen?

Dan Park blev nedslagen våren 2019. Foto: Privat

Dan Park blev nedslagen våren 2019. Foto: Privat

 

Vi förklarar att syftet med samtalet inte är att diskutera polisen, utan att diskutera varför KRO inte har agerat. Man har ju tagit många andra utsatta konstnärer i försvar och KRO har lyft fram frågan om hot och trakasserier mot konstnärer som ett allvarligt och prioriterat område. Vi påminner styrelseordförande Tuss Marie Lysén om att ett av de uttalade mål som KRO har är att driva bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten och säger att det kan vara ett utmärkt tillfälle att göra det när en konstnär blir förföljd och trakasserad av terrorister. Men istället för att prioritera tipset och föra det vidare till sina kollegor för att sätta ljus på en misshandlad konstnär som dessutom ska fängslas för sitt arbete, slår Lysén ifrån sig och hänvisar till att det istället är ett ärende för polismyndigheten.

NyT: Om AFA skulle gå vidare och bestämma sig för att ge sig på flera konstnärer inklusive dig, då skulle du inte se det som viktigt att ta upp det i tidningen då heller?

– Alltså jag vet inte vad… Antingen håller du på att hota mig, eller så är det det du gör. Försöker du hota mig?

NyT: Nej, jag ställer frågor.

– Det låter så. Det låter faktiskt som om du försöker hota mig.

NyT: Den som blir hotad är ju Dan Park…

– Det samtalet som du för det är inte trevligt, du försöker gå på mig.

Tuss Marie Lysén säger visserligen under telefonsamtalet att hon ber om att få en länk till terrornätverkets sida och utlovar att titta på det, men när vi senare försöker att nå henne igen, tutar det konstant upptaget och det verkar som att hon har blockerat vårt nummer. Inte heller när vi upprepade gånger försöker nå ansvariga på KRO får vi svar av någon, inte en enda av de åtta registrerade på hemsidan finns tillgängliga för samtal.

Ännu en månad efter att vi skickat mejl till KRO:s ledning har någon av de sex ansvariga kontaktpersoner vi skrivit till brytt sig om att svara på frågor och inte heller har man uppmärksammat det blodiga överfallet på Park.

 

Se Nya Tiders reportage där Dan Park berättar om hur det är att leva som gatukonstnär och dissident, och lyssna på intervjun med KRO:s Tuss Marie Lysén.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

För första gången på över hundra år – vargrevir i Skåne

INRIKESFör första gången på över hundra år har det nu bekräftats av Länsstyrelsen att det finns ett vargrevir med vad som kan bli starten på en skånsk vargflock. Det är ett par med en hane och en hona som markerat ut ett omfattande revir på cirka 100 000 hektar, vilket nu kallas Linderödsåsen-reviret av Länsstyrelsen Skåne.

Sveriges största järnbruk

INRIKESBruksdriften på Lövsta i norra Uppland lades ned 1926, men under familjen De Geers tid hade det här järnbruket varit det största och mest förnäma i Sverige. Det började som ett bondebruk på 1500-talet innan det blev ett kronobruk.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Rasaktivister kan tillåtas byta namn på Konstfacks utställningshall – kritisk vit designprofessor mobbas offentligt

INRIKESPå Konstfack i Stockholm skolas eleverna mer i radikalpolitiskt tänkande än konst och design. Som Nya Tider skrivit om tidigare diskrimineras jobbsökande till institutionen genom att kompetens får stå tillbaka för politiska övertygelser och könstillhörighet. Nu har konstskolan gått in i en ännu mer radikaliserad fas – antivit raslig separatism.

Jimmie Åkessons uttalande väcker PK-kritik

INRIKESI ett uttalande på Twitter skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ett, för SD:s del, ovanligt radikalt inlägg där han sade att ”Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning...”. Uttalandet väckte stor upprördhet hos flera politiskt korrekta politiker – men Åkesson står på sig.

Ny rapport: Politikerna kör över folkviljan i mer än varannan folkomröstning

REPORTAGEFör tio år sedan genomfördes ändringar i kommunallagen som syftade till att öka möjligheten för medborgarna att få till stånd folkomröstningar på kommunal nivå. Förslaget kom ursprungligen från 2010 års stora grundlagsutredning, som menade att politikerna alltför många gånger kunde strunta i folkviljan. Nu visar en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att det förstärkta folk­initiativet blivit en flopp. I de 31 folkomröstningar som medborgarna tvingat fram under den senaste tioårsperioden, har politikerna beslutat att köra över valresultatet i en majoritet av fallen.

Gå till arkivet

Send this to a friend