Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

KRO talar sig gärna varma för att en förändring i attityd måste till mot konstnärer som utsätts för hot:

– Rättsväsendet och politikerna måste ta våldet och hoten på största allvar och försvara yttrandefriheten och det öppna, toleranta och demokratiska samhället, sade Katarina Jönsson Norling, dåvarande riksordförande i Konstnärernas Riksorganisation, då kulturhuset Kruttunnan i Köpenhamn 2015 utsattes för vad som kan liknas vid ett attentat riktat mot bland annat föredragshållaren Lars Vilks.

Till samma dag, den 14 februari 2015, som attentatet i Köpenhamn ägde rum, hade KRO sedan tidigare utlyst en manifestation till stöd för hotade konstnärer och författare. Man lyckades få självaste demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) att närvara, vid sidan av andra stjärnor på kändishimlen som Alexandra Pascalidou, Dror Feiler och Henrik Arnstad, för att nämna några. KRO ville manifestera mot ett hot som man ansåg kom från ”högerextremister”:

”Hotet från högerextrema krafter riktas idag inte bara mot samhällskroppen – utan också mot författare, poeter och bild- och formkonstnärer. Ofta mot de som ger uttryck för sin åsikt i offentligheten”, skrev de i ett pressmeddelande inför manifestationen.

En som blivit förföljd på grund av sin konst är Dan Park, som sätter upp provokativa bilder och kollage på elskåp och anslagstavlor. Park har blivit grovt misshandlad för sin konst vid flera tillfällen, senast i våras då han var på väg hem efter att ha varit på en konsert i Köpenhamn. Efter överfallet lade Park upp bilder på sitt söndersparkade ansikte på nätet.

Vi mejlar KRO och ställer frågor kring varför KRO inte agerar mot våldet. Överfallet är ett led i en systematisk kampanj för att tysta Dan Park. Bakom kampanjen och hoten står ett vänsterextremt terrornätverk med våld som politisk metod. På sin hemsida uppmanar de sina anhängare att ge sig på Park och har utlyst tävlingen om ”att kränka Dan Park”, där vinsten är en teleskopbatong, ”… om någon känner för att kränka Dan riktigt ordentligt”.

Vi får inte något svar från KRO och vi ringer i stället upp styrelseordförande i KRO Skåne, Tuss Marie Lysén för att tipsa om situationen i hennes närområde och be att hon tar upp fallet Park med KRO:s ledning.

NyT: Det handlar om en man som har råkat illa ut, han har blivit misshandlad på grund av sin konst.

– Jaha? Och vad heter han då?

NyT: Han heter Dan Park.

– Jaha du! Ja…

Lysén erkänner att hon visste om att Park blev misshandlad för flera år sedan då hon minns att ”det stod i alla tidningar”. När vi frågar vad hon har gjort för att belysa frågan så blir Lysén upprörd.

– Det var precis det här jag inte ville höra, du ska inte gå på mig. Vi gör mycket för konstnärers situation.

På KRO:s hemsida finns flera artiklar som vittnar om hot om våld mot konstnärer från påstådda högerextremister. Vad vi kan se finns dock inget exempel på att någon blivit misshandlad, och absolut inte så grovt som Dan Park.

Vi berättar att Antifascistisk Aktion utlyst en tävling där priset för den som lyckas ”kränka” Park bäst är en teleskopbatong. Lysén tycker det låter ”ruggigt” men anser ändå inte att det är något för KRO att fördjupa sig:

– Det här är ju väldigt politiskt såklart från alla håll, och vi är ju inte politiska på det sättet. Vad har ni för kontakt med polisen?

Dan Park blev nedslagen våren 2019. Foto: Privat
Dan Park blev nedslagen våren 2019. Foto: Privat

 

Vi förklarar att syftet med samtalet inte är att diskutera polisen, utan att diskutera varför KRO inte har agerat. Man har ju tagit många andra utsatta konstnärer i försvar och KRO har lyft fram frågan om hot och trakasserier mot konstnärer som ett allvarligt och prioriterat område. Vi påminner styrelseordförande Tuss Marie Lysén om att ett av de uttalade mål som KRO har är att driva bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten och säger att det kan vara ett utmärkt tillfälle att göra det när en konstnär blir förföljd och trakasserad av terrorister. Men istället för att prioritera tipset och föra det vidare till sina kollegor för att sätta ljus på en misshandlad konstnär som dessutom ska fängslas för sitt arbete, slår Lysén ifrån sig och hänvisar till att det istället är ett ärende för polismyndigheten.

NyT: Om AFA skulle gå vidare och bestämma sig för att ge sig på flera konstnärer inklusive dig, då skulle du inte se det som viktigt att ta upp det i tidningen då heller?

– Alltså jag vet inte vad… Antingen håller du på att hota mig, eller så är det det du gör. Försöker du hota mig?

NyT: Nej, jag ställer frågor.

– Det låter så. Det låter faktiskt som om du försöker hota mig.

NyT: Den som blir hotad är ju Dan Park…

– Det samtalet som du för det är inte trevligt, du försöker gå på mig.

Tuss Marie Lysén säger visserligen under telefonsamtalet att hon ber om att få en länk till terrornätverkets sida och utlovar att titta på det, men när vi senare försöker att nå henne igen, tutar det konstant upptaget och det verkar som att hon har blockerat vårt nummer. Inte heller när vi upprepade gånger försöker nå ansvariga på KRO får vi svar av någon, inte en enda av de åtta registrerade på hemsidan finns tillgängliga för samtal.

Ännu en månad efter att vi skickat mejl till KRO:s ledning har någon av de sex ansvariga kontaktpersoner vi skrivit till brytt sig om att svara på frågor och inte heller har man uppmärksammat det blodiga överfallet på Park.

 

Se Nya Tiders reportage där Dan Park berättar om hur det är att leva som gatukonstnär och dissident, och lyssna på intervjun med KRO:s Tuss Marie Lysén.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.