Henry Kissinger, USA:s utrikesminister, tar emot Nobels fredspris i denna karikatyr av Lars Hillersberg. Det var år 1973 och USA hade just slutit fredsavtal med Nordvietnam. Nordvietnam, som han delade fredspriset med, vägrade dock att ta emot det eftersom krigshandlingar fortfarande pågick. Teckning: Lars Hillersberg

Lars Hillersberg – satirtecknaren som tecknade fel satir

Illustratören Lars Hillersberg var en ikon för 68-vänstern. Han var brutal och anarkistisk i sina satirteckningar av makthavare, men det skulle till slut visa sig att han ansågs gå för långt i sin satir. Media smutskastade honom både när han levde och därefter – men ingen lyckades förneka hans begåvning eller träffsäkerhet.

Tecknaren Lars Hillersberg anmälde en gång Svenska Dagbladet till Justitiekanslern. Han ansåg att morgontidningen förtalat honom på ledarplats. JK lade dock ner Hillersbergs ärende direkt med hänvisning till att tecknaren skulle vara tvungen att driva målet själv.

Lars Hillersberg, karikatyrtecknare, på ett möte 1979.
Foto: Wikipedia/ Rolf Lindby

Juridiska paralleller kan dras till när Jim Olsson, docent i fysikalisk kemi, 2015 stämde Expressen och dess dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson för grovt förtal efter att tidningen felaktigt tillskrivit honom grova citat i anonyma kommentarsfält. Olsson tvingades driva målet själv men förlorade. Den tidigare okände Olsson som genom Expressen blivit rikskänd som ”näthataren”, led nederlag och tvingades att betala både de egna och Expressensidans advokatkostnader. Det hindrade dock inte chefredaktören Thomas Mattsson från att dagen efter domstolssegern håna Olsson på ledarplats i den rikstäckande kvällstidningen.

Smutskastningen av Hillersberg, satirikern som oförtrutet förlöjligade överheten, pågick även den konstant från vissa håll och fortsatte också i media efter hans död.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.