Skip to Content

Aleksandr Lukasjenko vann ett sjätte mandat som Vitrysslands president. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

Digital utgåva

Den 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Publicerad: 11 augusti, 2020, 10:51

  • Svenska

Läs även

Nu väntar dock en annan dragkamp och ett vägval för Aleksandr Lukasjenko: Skall västvärlden fördöma det hårda agerandet från landets polis gentemot oppositionella demonstranter och inte erkänna honom som segrare, eller skall de efter några dagar återigen mana till lugn. Väljer väst den hårda attityden kommer Ryssland återigen bli oumbärligt för Belarus.

Aleksandr Lukasjenko har nu suttit i 26 år på posten som det självständiga Vitrysslands president. Av västvärldens politiker har han ofta kallats för ”Europas siste diktator”, och under många år led landet och regeringsföreträdare i Vitryssland under sanktioner från både EU och USA. I linje med denna utrikespolitik tog enskilda länder i EU och amerikanska företrädare ofta ställning för den lilla, men ändå existerande, ofta västvänliga och vänsterliberala opposition som finns i Belarus.

Förhållandet till Ryssland kan å andra sidan beskrivas som ett stormigt äktenskap, där båda länderna ändå vet att de är beroende av varandra. Ibland har det talats och utarbetats förslag på militärpolitisk integrering och en ekonomisk union mellan länderna, men det mesta har stannat på skrivbordsstadiet och finns i praktiken kvar som vackra förhoppningar och viljeinriktningar. Relationen mellan Belarus och den stora grannen på östra sidan av gränsen förändrades dock efter år 2014 då Krim blev en rysk delrepublik efter kaoset i Ukraina och inbördeskriget där började. Då anslog president Lukasjenko en mer suveränitetsvurmande retorik gentemot Moskva, något som föll västledarna väl i smaken och som ledde till att sanktionerna mot landet och dess regering snabbt hävdes. Nu trodde EU att Belarus skulle bli ett lätt byte att knyta närmare sig, och hemma i sitt land blev Lukasjenko även populär bland en del oppositionella som benämnde sig som nationalister, eftersom han nu tenderade att ta mer och mer avstånd från Rysslands ledare Vladimir Putin.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Gå till arkivet

Send this to a friend