Skip to Content

Aleksandr Lukasjenko vann ett sjätte mandat som Vitrysslands president. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

Digital utgåva

Den 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

Publicerad: 11 augusti, 2020, 10:51

  • Svenska

Läs även

Nu väntar dock en annan dragkamp och ett vägval för Aleksandr Lukasjenko: Skall västvärlden fördöma det hårda agerandet från landets polis gentemot oppositionella demonstranter och inte erkänna honom som segrare, eller skall de efter några dagar återigen mana till lugn. Väljer väst den hårda attityden kommer Ryssland återigen bli oumbärligt för Belarus.

Aleksandr Lukasjenko har nu suttit i 26 år på posten som det självständiga Vitrysslands president. Av västvärldens politiker har han ofta kallats för ”Europas siste diktator”, och under många år led landet och regeringsföreträdare i Vitryssland under sanktioner från både EU och USA. I linje med denna utrikespolitik tog enskilda länder i EU och amerikanska företrädare ofta ställning för den lilla, men ändå existerande, ofta västvänliga och vänsterliberala opposition som finns i Belarus.

Förhållandet till Ryssland kan å andra sidan beskrivas som ett stormigt äktenskap, där båda länderna ändå vet att de är beroende av varandra. Ibland har det talats och utarbetats förslag på militärpolitisk integrering och en ekonomisk union mellan länderna, men det mesta har stannat på skrivbordsstadiet och finns i praktiken kvar som vackra förhoppningar och viljeinriktningar. Relationen mellan Belarus och den stora grannen på östra sidan av gränsen förändrades dock efter år 2014 då Krim blev en rysk delrepublik efter kaoset i Ukraina och inbördeskriget där började. Då anslog president Lukasjenko en mer suveränitetsvurmande retorik gentemot Moskva, något som föll västledarna väl i smaken och som ledde till att sanktionerna mot landet och dess regering snabbt hävdes. Nu trodde EU att Belarus skulle bli ett lätt byte att knyta närmare sig, och hemma i sitt land blev Lukasjenko även populär bland en del oppositionella som benämnde sig som nationalister, eftersom han nu tenderade att ta mer och mer avstånd från Rysslands ledare Vladimir Putin.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Skulle tro att Aleksandr Lukasjenko varken väljer Bryssel, eller Moskvas väg – utan sin egen? Han har vid det här laget suttit 26 år som Vitrysslands president och bör då veta vilket som är bäst för landet och medborgarna? Att EU vill sätta klorna i Vitryssland är förståeligt, men att lämna över tyglarna till Bryssel vore en katastrof för landet.

  • Dansken

    Varför varför VARFÖR är det så viktigt att vi i Sverige ska benämna landet Belarus? Ska vi börja säga Deutschland och Espana också? Jag fattar faktiskt inte.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend