Skip to Content

Den alla första majblomman var blå och hundra år senare, år 2007, hade blomman sitt ursprungliga utseende. Foto: Wikimedia Commons/Jonas Bergsten, 2007
HISTORIA

Majblommans historia

Digital utgåva

Sedan år 1907 har majblomman sålts i Sverige av Förstamajblommans riksförbund, som grundades samma år i Göteborg. Intäkterna går till utsatta barn. Initiativtagaren till majblomman var Beda Hallberg som sedan 1890-talet engagerat sig för de fattiga i Göteborg.

Publicerad: 28 april, 2020, 11:55

  • Svenska

Läs även

I maj 1907 kunde svenskarna läsa följande i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning: ”Den blå blomman har vunnit en seger. Hela staden hyllar den. Öfverallt, hvart man kommer, ser man den på rockslag och kappor, i halsdukar och schalar. Affärsmännen, tjänstemännen, arbetare, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla äro glada öfver att få vara med. Det är idealet bland idéer: enkel, entusiasmerande och gifvande.”

Beda Hallberg under majblommans 30-årsjubileum år 1937.
Fotografi ur Stig Torneheds privata arkiv. Foto: Wikimedia Commons

Den blå blomma det skrivs om i citatet är den allra första majblomman. Denna blomma hade börjat säljas den första maj 1907 och den nittonde i samma månad grundades Förstamajblommans riksförbund i Göteborg på initiativ av kvinnan bakom blomman, nämligen Beda Hallberg, född Andersson (1869-1945).

Under slutet av 1800-talet och långt in på 1900-talet frodades tuberkulosen i Sverige och var en av de vanligaste dödsorsakerna. I Svenskt biografiskt lexikon, band XVIII, noteras att efter att hon gift sig med tobakshandlaren Johan Edvard Hallberg (1853-1938) och slagit sig ner i Göteborg såg Beda Hallberg på nära håll sjukdomens härjningar ”som hårdast drabbade åldrarna 20-40 år” och ”insåg tidigt, att sjukdomen måste bekämpas genom förebyggande åtgärder bland barn och ungdom, men därtill behövdes pengar i långt större utsträckning än vad t ex sporadiskt ordnade basarer kunde ge.” Enligt Karl Lans artikel ”Bedas blomma en vinnare”, som publicerades i Populär Historia 4/2007, fick Hallberg därför idén att ”ge en liten blomma som bevis på att någon skänkt en slant till välgörenhet.” Den här idén kom att utgöra grunden för Förstamajblommans riksförbund och det var till de tuberkulossjukas förmån som de första blommorna, som fram till år 1998 gick under benämningen Förstamajblommorna, såldes. Efter 1998 har benämningen majblommor använts istället och förbundet bytte namn till Majblommans riksförbund. Vad som gav Hallberg idén till ett märke att fästa fast på klädesplagg var sannolikt, som det framgår i Stig Torneheds bok Beda Hallberg och förstamajblomman, de små Gustaf Adolfs-sköldarna som på den tiden ”såldes bland skolungdomen i Göteborg” och behållningen ”gick till fattiga barns beklädnad.” Tornehed skriver att en av Beda Hallbergs döttrar, Margot, hade kommit hem med ett sådant märke den sjätte november 1906 och Hallberg hade då genast bett ”att få överta märket”. Istället för en sköld bestämde Hallberg dock att hennes märke skulle vara en blomma och, enligt Tornehed, ”symbolisera vårens vilda blommor.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mord utan motiv

HISTORIADen sjunde mars 1932 hittades politikern Hjalmar von Sydow samt hembiträdena Karolina Herou och Ebba Hamn ihjälslagna i den von Sydowska lägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm. Senare samma dag sköt den sannolike mördaren Fredrik von Sydow först sin fru och sedan sig själv. Motivet är dock okänt än idag och morden kan möjligen ha hjälpt en brutal mördare att undkomma rättvisan.

Konsten att skaffa hustru, Historien om när Gustaf IV Adolf valde hustru

HISTORIAFörr i tiden var arrangerade äktenskap det som gällde, men Sveriges egensinnige kung Gustaf IV Adolf var av en helt annan mening. Efter två uppslagna förlovningar chockerade han inte bara sin familj utan även resten av landet genom att själv välja en brud i hemlighet och sedan låta underrätta om att bröllopet skulle firas redan månaden därpå.

När Augusta Löwenhielm tog tillbaka Gustaf III

HISTORIAI augusti och september 1779 pågick ett svartsjukedrama bakom det dekadenta svenska hovets kulisser. Många anade att något pågick, men få förstod vad det var tills Augusta Löwenhielm öppet gjorde anspråk på Gustaf III och tog tillbaka honom från sin egen syster. Hon gjorde det dessutom på ett sätt som ingen glömde på länge.

Farsoter som drabbat oss genom historien

HISTORIAVärlden är i chock. Som en löpeld sprids coronaviruset och skapar rädsla hos alla världens befolkningar. Men pest och virus har slagit till långt tillbaka i historien med jämna mellanrum med stor ödeläggelse som följd, så det är inget nytt. Även om coronaviruset kan få förödande konsekvenser, kommer det sannolikt inte att bli som digerdöden, som härjade under medeltiden och i genomsnitt dödade var tredje person i Europa.

Freja – Nordens gudinna

HISTORIATill Frejas boning kommer hälften av de stupade krigarna, hon är sexualitetens och fruktsamhetens gudinna och ”Ynglingasagan” berättar om att hon är sejdkonstens mästarinna. Hon är en av de största nordiska gudinnorna och är långt ifrån glömd.

Historierna om Björn Järnsida

Stalins stora svält

HISTORIAUnder åren 1932–33 svalt mellan tre och tolv miljoner ukrainare ihjäl. Orsaken till denna hungersnöd, som gått till historien under benämningen holodomor, var Josef Stalins strävan att utplåna de mer välbärgade bönderna och kollektivisera jordbruket i kommunistisk anda.

Den store hovmålaren

HISTORIAMartin van Meytens den yngre var visserligen född i Sverige, men han var i första hand verksam som hovmålare i Wien. Maria Theresia av Österrike satte stort värde på honom och under största delen av sitt liv kom han att leva och verka i Wien.

Gå till arkivet

Send this to a friend