Skip to Content

Anette Novak anser att mediehusen ska fördela presstödet.
INRIKES

Media-totalitarism och presstödet

Nu kommer ytterligare ett förslag som är ämnat att beröva Nya Tider presstödet. Vi har sett liknande idéer om ”demokratiparagraf” och ”mångfaldsperspektiv” tidigare. Det förslag som Anette Novak nu lägger fram går ett steg längre – mediedrakarna ska själva fördela miljonerna mellan sig.

Publicerad: 14 november, 2016, 15:42

  • Svenska

Läs även

Den 7 november lämnade den statliga Medieutredningen sitt slutbetänkande till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Tidigare förslag om ”demokratiparagraf” och liknande påfund har snabbt avfärdats då myndigheter anser sig stå inför en omöjlig uppgift om de ska bedöma innehållet i olika publikationer. Utredaren Anette Novak kom dock på hur man skulle kunna komma runt detta: man inrättar helt enkelt en nämnd där de stora tidningarna själva ska få bestämma vem som ska få pengar och inte.

Novak har även skissat på ”kvalitetskrav”. Det är lätt att inse vilken tidning de nya reglerna riktar sig emot – det finns bara en tidning som utmanar den sittande makten och det är Nya Tider. Många av våra läsare säger att Nya Tider har en kvalitet som vida överstiger systemmedias. De jämför med hur till exempel Svenska Dagbladet såg ut för 20-30 år sedan, då man fortfarande bedrev riktig journalistik.

Vänsterprofilen Jan Myrdal har sagt att Nya Tider ”är mer balanserad än vad Dagens Nyheters ledning är nu eller var 1952”. Det spelar dock ingen roll, då de stora medie­husen ska få bestämma vad som är ”kvalitativ journalistik”. Där har till exempel DN:s ledarskribent Hanne Kjöller jämfört Nya Tider med ”skoltidningsnivå” och att sätta ”fyra häftklamrar runt mina inköpslistor”.

Anette Novak får det att låta som något bra att ”politiker inte ska ha någonting med definitionen av journalistisk kvalitet att göra”. Vad hon egentligen skapar är en medie-totalitarism, där redan etablerade medier ska fördela statliga miljoner mellan sig själva och hålla nykomlingar som gör ett bättre jobb än de själva borta.
Två vargar och ett får ska rösta om vem som ska bli uppäten. Demokratiskt, eller hur?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Mörkt år för restaurangbranschen – försäljningen rasade 20 procent

EKONOMIStatistiska centralbyrån (SCB) har presenterat detaljerade siffror för restaurangbranschen år 2020. Nedgången kom långt innan restriktionerna, då bland annat hemarbete gjorde att färre åt lunch ute.

Världshandelns sårbarhet illustrerades av ett sex dagar långt stopp i Suezkanalen

ANALYSÖverflyttningen av västvärldens produktion av varor till länder i Asien, främst Kina, har gjort väst helt beroende av en felfri leveranskedja. När containerfartyget Ever Given fastnade på tvären i Suezkanalen den 23 mars i år blottades detta beroende på ett högst påtagligt sätt. På bara ett par dagar var media fulla av katastrofrubriker kring händelsen. Just-in-time-filosofin visades än en gång ha drivits alltför långt, perfekt illustrerat av det sex dagar långa stoppet i kanalen.

Rysk militärteknik skapar ”Iron Man”-soldater – Exoskelett har provats ut under strider i Syrien

TEKNIKFlera länder försöker utveckla ett exoskelett som kan hjälpa soldater att lyfta mer, avfyra tunga vapen och bära tungt pansar. Medan USA:s system TALOS lagts i malpåse har Ryssland redan testat ut ett sådant system under stridsförhållanden och nyligen börjat utveckla den fjärde generationens kroppspansar i det så kal­la­de Sotnik-systemet. Det nya exoskelettet ska förses med eget kraftaggregat och kunna bära så pass mycket pansar att de ryska soldaterna ska bli skyddade mot inte bara den vanligaste finkalibriga elden, utan även mot tunga kulsprutor, enligt tillverkaren Rostec.

Gå till arkivet

Send this to a friend