Skip to Content

Anette Novak anser att mediehusen ska fördela presstödet.
INRIKES

Media-totalitarism och presstödet

Nu kommer ytterligare ett förslag som är ämnat att beröva Nya Tider presstödet. Vi har sett liknande idéer om ”demokratiparagraf” och ”mångfaldsperspektiv” tidigare. Det förslag som Anette Novak nu lägger fram går ett steg längre – mediedrakarna ska själva fördela miljonerna mellan sig.

Publicerad: 14 november, 2016, 15:42

 • Svenska

Läs även

Den 7 november lämnade den statliga Medieutredningen sitt slutbetänkande till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Tidigare förslag om ”demokratiparagraf” och liknande påfund har snabbt avfärdats då myndigheter anser sig stå inför en omöjlig uppgift om de ska bedöma innehållet i olika publikationer. Utredaren Anette Novak kom dock på hur man skulle kunna komma runt detta: man inrättar helt enkelt en nämnd där de stora tidningarna själva ska få bestämma vem som ska få pengar och inte.

Novak har även skissat på ”kvalitetskrav”. Det är lätt att inse vilken tidning de nya reglerna riktar sig emot – det finns bara en tidning som utmanar den sittande makten och det är Nya Tider. Många av våra läsare säger att Nya Tider har en kvalitet som vida överstiger systemmedias. De jämför med hur till exempel Svenska Dagbladet såg ut för 20-30 år sedan, då man fortfarande bedrev riktig journalistik.

Vänsterprofilen Jan Myrdal har sagt att Nya Tider ”är mer balanserad än vad Dagens Nyheters ledning är nu eller var 1952”. Det spelar dock ingen roll, då de stora medie­husen ska få bestämma vad som är ”kvalitativ journalistik”. Där har till exempel DN:s ledarskribent Hanne Kjöller jämfört Nya Tider med ”skoltidningsnivå” och att sätta ”fyra häftklamrar runt mina inköpslistor”.

Anette Novak får det att låta som något bra att ”politiker inte ska ha någonting med definitionen av journalistisk kvalitet att göra”. Vad hon egentligen skapar är en medie-totalitarism, där redan etablerade medier ska fördela statliga miljoner mellan sig själva och hålla nykomlingar som gör ett bättre jobb än de själva borta.
Två vargar och ett får ska rösta om vem som ska bli uppäten. Demokratiskt, eller hur?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • DexterSverige

  Man baxnar över att utredningen ens har mage att lägga fram detta förslag, men det är samtidigt ett tydligt bevis på hur långt utför det har gått med Sverige.

  Har sagt det förr och säger det igen. DDR förverkligades aldrig ordentligt på tysk mark, men i Sverige har det lyckats fulländat.

  • vakna

   Det har jag också alltid sagt. I det forna östblocket fanns en officiell åsikt och en annan privat. I hemmen talades det och disskuterades annorlunda och man lärde sina barn skillnaden. Inte här. Den subtila indontrineringen i Sverige har pågått under femtio år och svensken kan inte längre skilja mellan statlig propaganda och eget tänkande.

   • Bertil Andersson

    Rätt. Och för att göra indoktrineringen mera verksam så infördes bidrag hit och dit. Innan 1969 så hade inte Sverige en susning om vad bidrag var. Sverige var ett stabilt och bra land innan bidragsreformernav infördes. Vad var det som hände 1969? Nja, det var inte Woodstock direkt.

    • vakna

     Rätt. Vi har alla börjat som kommunister. Som barn. Vi har erhållit mat, tak över huvudet, beskydd och skolning utan att något krävts av oss i gengäld. För att vi var barn. Men någon gång måste vi växa upp. Staten har övertagit föräldrarollen och gjort oss beroende och oförmögna att klara oss själva. På bekostnad av vår frihet. Det kommer att kosta på men i förlängningen är det för vårt eget bästa. Som att bli av med ett heroinberoende.

  • Parsifal

   En beprövad metod som man använt tidigare. Statens Kulturråd har under decennier delat ut tidskriftsstöd till allehanda vänstertidningar samtidigt som man nekat högertidningar som DSM och Contra stöd (utom vid något enstaka tillfälle, förmodligen för att försöka upprätthålla något sken av att man är opartiska och sakliga).

 • Bertil Andersson

  Detta är så illa som det kan bli. Får de hållas betyder detta döden för den enda media, alternativ media, som levererar en uppriktig bild av nyhetsflödet. Det finns mera som jag ser som ytterliggare ett hot mot alternativ media. I förra vecka så hade man en frågestund i Riksdagen om reklam i media. Även detta andades kontroll. Lyckas man peka finger åt de företag som annonserar i alternativ media så de får kalla fötter och drar sig ur så dödar man denna media med ekonomiska medel i stället för att ha felaktig ”värdegrund”. Sedan kan man stolt deklarera att människor tyckte inte om alternativ media så de dog ut. På detta sätt så kan ingen hävda eller anmäla Sverige för brott mot yttrandefriheten. Det är så genomvidrigt att man mår illa. På just detta sätt har diktaturer växt fram.
  Ps jag prenumererar på nyhetsbladet från Riksdagen. Det kostar inget. På sätt för man en större inblick i vad de håller på med. Jag kan bara konstatera att man lägger tid och kraft på meningslösa skitbagateller när vårt samhälle håller på rasa samman.

 • Bertil Andersson

  Vilken fantastisk tid som stundar. Tänk er att Wolodarski, T Mattsson, Anders Lindberg sitter och fördelar presstödet. Varför inte bjuda i G Greider också! Att tillägga här är att presstödet har höjt från att vara drygt 400 miljoner kronor till drygt 700 miljoner kr.

  • Nisse i Hökarängen

   Det är inte precis några ljushuvuden.

  • Nisse i Hökarängen

   Wolodarski, T Mattsson, Anders Lindberg är inget annat än bittra förlorare som strävar i motvind.

 • Parsifal

  Medieutredningen presenterar sitt slutbetänkande på 99-årsdagen av Lenins bolsjevikrevolution (som egentligen var en statskupp). En händelse som ser ut som en tanke!

  • vakna

   Att jämföra historiska händelser och dess datum på detta sätt ger en större bild av de symboliska sambanden. Det finns många och anses tydligen ha betydelse.

 • Svartnebb

  Svenson må slutte å kjøpe de avisene så forsvinner de av seg selv etterhvert.

 • Ingvar

  Vänstergubben Johan Ehrenborg innehar ju svenskt rekord i presstöd med sin kommunistblaska ETC
  Ett antal konkurser har han ju gjort med
  http://www.uvell.se/2015/08/14/bidragsentrepren%C3%B6r-etc-27958064

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Gå till arkivet

Send this to a friend