Skip to Content

Det har varit mycket debatt om övervåld från ordningsmakten under de Gula västarnas protester. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Mer än 120 knivdåd om dygnet i Frankrike

Digital utgåva

Mellan 2015 och 2017 blev omkring 44 000 människor offer för en knivattack i Frankrike visar färska siffror. Nu lägger regeringen ner den franska motsvarigheten till BRÅ.

Publicerad: 18 februari, 2020, 17:07

  • Svenska

Läs även

Det har kallats för ett ”radikaliserat beteende” och polisens slutsats är oroväckande. Frankrike har sedan flera år tillbaka haft en uppgång i antalet misshandelsfall och främst knivattacker.

Polisen och gendarmeriet har tidigare haft svårt att kvantifiera det exakta antalet knivdåd – endast rån med vapen som faller under knivlagen har haft en egen kategori. Men resultaten av den senaste studien från den franska motsvarigheten till BRÅ (ONDRP), som den franska dagstidningen Le Figaro rapporterar om, ger en dyster bild.

Den senaste undersökningen som har genomförts av myndigheten – som paradoxalt nog kommer att läggas ned den 31 december – täcker perioden mellan 2015 och 2017. Man uppskattade att antalet offer för knivdåd ökade till 44 000 under denna period, vilket i genomsnitt innebär hela 120 offer per dygn.

Enligt Le Figaro motsvarar denna siffra 37 procent av de 118 000 personer som i genomsnitt varje år anmälde att de utsatts för fysiskt våld från en person som inte bodde med dem vid tidpunkten för händelserna.

Det är helt enkelt attacker i det offentliga rummet, antingen på gatan, utanför en nattklubb, på jobbet eller i skolan. Undersökningen placerar överfall med en kniv i topposition, före överfall med ett improviserat vapen (34 procent), vilket betyder ett trubbigt föremål, en käpp eller en sten, de med en annan typ av vapen, som batong eller pepparsprej (20 procent) och de med skjutvapen (9 procent).

Denna ökning av knivvåldet är också en del av den bredare utvecklingen med en allmän ökning av våld, som mer än fördubblats sedan 2001 enligt Le Figaro, oavsett om det är mellan individer (omkring 300 000 fall per år i dag) eller mot myndighetspersoner (över 38 000 brott anmälda under 2019).

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Usch ja…Frankrike är en häxkittel av våld och terror. GB är om möjligt ännu värre. Frankrike har dock Le Pen. Hoppas att väljarna tar sitt förnuft till fånga.
    Jag tror att väljarna i Frankrike rycktes med av att Macron hade ett trevligt utseende ,var ung och så var det lite rart att han förförde sin lärarinna och sedan gifte sig med henne.
    I Frankrike är det ju annars så att gamla utlevade politiska gubbstruttar håller sig med unga flickvänner …..

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend