Skip to Content

Det har varit mycket debatt om övervåld från ordningsmakten under de Gula västarnas protester. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Mer än 120 knivdåd om dygnet i Frankrike

Digital utgåva

Mellan 2015 och 2017 blev omkring 44 000 människor offer för en knivattack i Frankrike visar färska siffror. Nu lägger regeringen ner den franska motsvarigheten till BRÅ.

Publicerad: 18 februari, 2020, 17:07

  • Svenska

Läs även

Det har kallats för ett ”radikaliserat beteende” och polisens slutsats är oroväckande. Frankrike har sedan flera år tillbaka haft en uppgång i antalet misshandelsfall och främst knivattacker.

Polisen och gendarmeriet har tidigare haft svårt att kvantifiera det exakta antalet knivdåd – endast rån med vapen som faller under knivlagen har haft en egen kategori. Men resultaten av den senaste studien från den franska motsvarigheten till BRÅ (ONDRP), som den franska dagstidningen Le Figaro rapporterar om, ger en dyster bild.

Den senaste undersökningen som har genomförts av myndigheten – som paradoxalt nog kommer att läggas ned den 31 december – täcker perioden mellan 2015 och 2017. Man uppskattade att antalet offer för knivdåd ökade till 44 000 under denna period, vilket i genomsnitt innebär hela 120 offer per dygn.

Enligt Le Figaro motsvarar denna siffra 37 procent av de 118 000 personer som i genomsnitt varje år anmälde att de utsatts för fysiskt våld från en person som inte bodde med dem vid tidpunkten för händelserna.

Det är helt enkelt attacker i det offentliga rummet, antingen på gatan, utanför en nattklubb, på jobbet eller i skolan. Undersökningen placerar överfall med en kniv i topposition, före överfall med ett improviserat vapen (34 procent), vilket betyder ett trubbigt föremål, en käpp eller en sten, de med en annan typ av vapen, som batong eller pepparsprej (20 procent) och de med skjutvapen (9 procent).

Denna ökning av knivvåldet är också en del av den bredare utvecklingen med en allmän ökning av våld, som mer än fördubblats sedan 2001 enligt Le Figaro, oavsett om det är mellan individer (omkring 300 000 fall per år i dag) eller mot myndighetspersoner (över 38 000 brott anmälda under 2019).

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • RL, Vallentuna

    Usch ja…Frankrike är en häxkittel av våld och terror. GB är om möjligt ännu värre. Frankrike har dock Le Pen. Hoppas att väljarna tar sitt förnuft till fånga.
    Jag tror att väljarna i Frankrike rycktes med av att Macron hade ett trevligt utseende ,var ung och så var det lite rart att han förförde sin lärarinna och sedan gifte sig med henne.
    I Frankrike är det ju annars så att gamla utlevade politiska gubbstruttar håller sig med unga flickvänner …..

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Gå till arkivet

Send this to a friend