Skip to Content

Anders Tegnell och Malin Grape vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Stillbild SVT
HÄLSA

Över 3 000 döda i Sverige i covid-19 – inget munskyddskrav i äldrevården

Digital utgåva

Antalet döda i Covid-19 i Sverige har nu passerat 3 000 med ytterligare 99 personer som bekräftats döda vid torsdagens pressträff. Trots att de värst drabbade av Covid-19 är äldre personer och det förekommit stor smittspridning med många dödsfall på äldreboenden finns det ännu inget krav på att vårdpersonalen där skall ha munskydd eller andningsskydd.

Publicerad: 8 maj, 2020, 10:04

 • Svenska

Läs även

– Det här är inte en generell åtgärd, det är inte lösningen. Visir eller munskydd är ett tillägg, sade Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare 99 personer har bekräftats avlidna i Covid-19, vilket får Sveriges siffror att passera 3 000 döda med totalt 3 040 dödsfall. Räknat med eftersläpningen av döda dör i genomsnitt 70 personer varje dag enligt Folkhälsomyndigheten under torsdagens presskonferens. Samtidigt har 705 nya bekräftade fall av smittade konstaterats vilket gör att det totala antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige nu nått 24 623.

Med ett genomsnittligt dödstal på 70 om dagen hamnar Sverige kring 2 100 döda – varje månad. Något som innebär att Sverige kommer passera 5 000 döda innan maj är slut. Vårdbelastningen till följd av coronapandemin är fortsatt stort, men en viss nedgång till följd av det stora antalet döda, främst vad gäller intensivvårdsavdelningarna, kan nu skönjas meddelar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– I intensivvården har vi en successiv nedgång, det betyder inte att trycket minskat, eftersom man har väldigt långa vårdtider. Det går nedåt, framförallt i Stockholm men i andra delar av landet också. Det är bra, sade Tegnell.

Allt fler av vårdpersonalen smittas

Dock har antalet smittade inom sjukvården ökat kraftigt och en allt större del av de smittade finns numera enligt Folkhälsomyndigheten hos vårdpersonalen, något som på sikt kan leda till en mer ansträngd situation i sjukvården som helhet. Sedan den 24 april har nästan hälften av de nya dagliga fallen, mellan 200 och 350 fall, varit vård- och omsorgspersonal.

Smittad vårdpersonal. Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Jag väntar pâ anhöriggruppernas âtal mot ansvariga inom vârdmyndigeter och vârdhem för framkallande av livsfara och medveten grov vârdslöshet mot äldre.

  • LookMoo

   ”Don’t hold your breath”.. Möjligen kan ett ansvar utkrävas för enskilda individer i enskilda fall (t.ex. avsaknad av skyddsutrustning).

   En av de största problemen på äldreboenden är att gamlingarna är undernärda. Är man gammal kan man behöva matas som en litet barn, men det finns sällan tid. Den gamla hamnar på minus..

   Med undernäringen kommer ett svagt immunsystem. T.e.x. brist på C och D vitamin som brukar anses vara en nyckelfaktorer för immunsystemet.

   Förutom äldre så dör folk från MENA länder som flugor. De har ofta svårt att bilda D-vitamin på våra nordliga breddgrader. Om man har brist på brist på C och D vitamin kan man få COVID viruset gång på gång.

   Vad jag förstått börjar vissa etniska grupper att fly t.ex Danmark. Om en liknande utveckling sker i Sverige mörkas den.

   Om alla får detta virus (vilket verkar vara fallet enligt Epidemiolog Johan Giesecke) och dödligheten är 1/1000 så kommer 10.000 personer dö på 1-2 år sikt. De flesta äldre eller med mörk hud.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend