Skip to Content

Demonstranter på Cypern. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

Digital utgåva

Önationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

Publicerad: 21 juli, 2021, 00:15

  • Svenska

Läs även

Det är ett allt större antal länder världen över som börjar kräva vaccinationspass för resor, men även för att äta på restauranger och besöka evenemang. Inget land i Europa har än så länge gått lika långt i repressionen av sina medborgare som Cypern. Där har man sedan tisdag infört krav på att personer har SafePass, det cypriotiska vaccinpasset för att få lov att åka buss, äta på restaurang och mer uppseendeväckande – för att få lov att handla mat.

Cypern tar nu täten i ett ökande antal länder som inför fler och fler krav för att medborgarna ska vaccinera sig. Men denna repression av ovaccinerade medborgares rättigheter tycks även skapa ett ökat motstånd och en våldsam demonstration har redan skett med tusentals upprörda cyprioter som protesterade mot de nya drakoniska lagarna och även angrep en systemtrogen TV-kanal.

Ovaccinerade – andra klassens medborgare

På senare tid har smittspridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 ökat i Cypern. Förra veckan rapporterades 6 853 nya fall av Covid-19, varav 181 inlagda på sjukhus. Totalt har 90 000 fall konstaterats tillsammans med 384 dödsfall med Covid-19 i en befolkning på 875 000 invånare.

Trots att många valt att bli vaccinerade har man inte lyckats nå tillräckligt många cyprioter än anser den cypriotiska staten. Cirka 70 procent av cyprioterna har fått en första injektion men långt färre har fått en andra. Därför menar man att det bara finns en lösning: Straffa de som inte vaccinerat sig.

I ett TV-sänt tal klargjorde den cypriotiska presidenten Nicos Anastasiades sitt tydliga ställningstagande: Är man inte vaccinerad är man en andra klassens medborgare i sitt eget land.

– Vi vill inte begränsa rätten för de som vaccinerat sig att njuta av sin frihet. Den stora massan inte ska utsättas för fara på grund av några få, sade han enligt Cyprus Mail.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta

Länder med olika grad av repression av medborgare som inte vaccinerat sig, eller med planer på att införa detta i framtiden:

Australien

Australien beslutade i slutet av juni att göra Covid-19-vaccinationer obligatoriska för högriskarbetare och anställda på ”karantänhotell”.

Vaccinationer är även obligatoriska för olympiska idrottare på väg till Tokyo, eftersom ovaccinerade medlemmar i laget kan utgöra en hälsorisk.

Kanada

Kanadensiska finansministeriets sekretariat uppgav den 20 juli att man övervägde om Covid-19-vacciner skulle behövas för vissa roller och positioner i den federala regeringen, enligt CBC.

Storbritannien

Det kommer att vara obligatoriskt för vårdhemsarbetare i England att få vaccinationer från oktober.

Frankrike

Alla hälsoarbetare i Frankrike måste vaccineras och alla som vill gå in i en biograf eller gå ombord på ett tåg måste visa bevis på vaccination eller ett negativt test enligt nya regler som meddelades av president Emmanuel Macron den 12 juli.

Den franska regeringen sade den 19 juli att den planerade boten på hela 45 000 euro för företag som inte kontrollerar att kunder har vaccinpass kommer att vara mycket lägre till att börja med, upp till 1 500 euro, och därefter öka successivt för upprepade brott.

Grekland

Grekland gjorde med omedelbar verkan vaccinationer obligatoriska för vårdpersonal den 12 juli. Som en del av nya åtgärder är endast vaccinerade kunder tillåtna inomhus i barer, biografer, teatrar och andra slutna utrymmen.

Indonesien

Indonesien gjorde Covid-19-vaccinationer obligatoriska redan i februari. I huvudstaden Jakarta hotar numera böter på upp till 5 miljoner rupier (cirka 3 200 kronor) för de som vägrar vaccin. Det är mer än en månadslön i landet.

Italien

Ett dekret som godkändes av den italienska regeringen i mars föreskriver att hälsoarbetare, inklusive farmaceuter, ska vaccineras. De som vägrar kan tvingas sluta arbeta – utan lön – under resten av året.

Kazakstan

Kazakstan kommer att införa obligatorisk Covid-19-vaccination eller veckotestning för personer som arbetar i grupper över 20, meddelade landets hälsovårdsminister den 23 juni.

Polen

Polen kan göra vaccinationer obligatoriska för vissa människor med hög risk från Covid-19 från och med augusti.

Ryssland

Moskva lanserade nya regler i slutet av juni och beordrade kaféer, barer och restauranger att endast betjäna människor som har bevis på vaccination, immunitet eller ett negativt Covid-test, något som dessa skulle visa med hjälp av en QR-kod i sina mobiler. Men samtidigt är bara knappt 20 procent av befolkningen vaccinerad. Men i en plötslig vändning behöver invånarna inte längre presentera QR-koden för kunna sitta på kaféer, restauranger och barer enligt uppdaterade regler som trädde i kraft den 19 juli.

Den ryska huvudstaden har också presenterat en plan som kräver att 60 procent av alla arbetstagare inom tjänstesektorn ska vara fullständigt vaccinerade till 15 augusti, enligt Moscow Times.

Saudiarabien

Vaccination krävs för att komma in i statliga, privata eller utbildningsanläggningar och för att använda kollektivtrafik från och med den 1 augusti. Planer finns även för att införa vaccinationskrav för att få lov att arbeta hos arbetsgivare, både privat och statligt, men det är inte klargjort när dessa kommer införas.

Saudiska medborgare kommer utöver detta att behöva två vaccindoser innan de kan resa utanför kungariket från den 9 augusti, rapporterade den statliga nyhetsbyrån SPA den 19 juli med hänvisning till inrikesministeriet.

Turkmenistan

Turkmenistans hälsovårdsministerium sade den 7 juli att det var obligatoriskt att vaccineras för alla invånare i åldern 18 år och äldre.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Muhammedtecknaren Kurt Westergaard avliden

UTRIKESIslamkritikern och satirtecknaren Kurt Westergaard har avlidit efter en tids sjukdom. Han levde under ständigt dödshot sedan hans bild av Muhammed publicerats i Jyllands-Posten 2005. Minst fyra angrepp mot hans liv har avvärjts.

Gå till arkivet

Send this to a friend