Skip to Content

Demonstranter på Cypern. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

Digital utgåva

Önationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

Publicerad: 21 juli, 2021, 00:15

  • Svenska

Läs även

Det är ett allt större antal länder världen över som börjar kräva vaccinationspass för resor, men även för att äta på restauranger och besöka evenemang. Inget land i Europa har än så länge gått lika långt i repressionen av sina medborgare som Cypern. Där har man sedan tisdag infört krav på att personer har SafePass, det cypriotiska vaccinpasset för att få lov att åka buss, äta på restaurang och mer uppseendeväckande – för att få lov att handla mat.

Cypern tar nu täten i ett ökande antal länder som inför fler och fler krav för att medborgarna ska vaccinera sig. Men denna repression av ovaccinerade medborgares rättigheter tycks även skapa ett ökat motstånd och en våldsam demonstration har redan skett med tusentals upprörda cyprioter som protesterade mot de nya drakoniska lagarna och även angrep en systemtrogen TV-kanal.

Ovaccinerade – andra klassens medborgare

På senare tid har smittspridningen av coronaviruset SARS-CoV-2 ökat i Cypern. Förra veckan rapporterades 6 853 nya fall av Covid-19, varav 181 inlagda på sjukhus. Totalt har 90 000 fall konstaterats tillsammans med 384 dödsfall med Covid-19 i en befolkning på 875 000 invånare.

Trots att många valt att bli vaccinerade har man inte lyckats nå tillräckligt många cyprioter än anser den cypriotiska staten. Cirka 70 procent av cyprioterna har fått en första injektion men långt färre har fått en andra. Därför menar man att det bara finns en lösning: Straffa de som inte vaccinerat sig.

I ett TV-sänt tal klargjorde den cypriotiska presidenten Nicos Anastasiades sitt tydliga ställningstagande: Är man inte vaccinerad är man en andra klassens medborgare i sitt eget land.

– Vi vill inte begränsa rätten för de som vaccinerat sig att njuta av sin frihet. Den stora massan inte ska utsättas för fara på grund av några få, sade han enligt Cyprus Mail.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta

Länder med olika grad av repression av medborgare som inte vaccinerat sig, eller med planer på att införa detta i framtiden:

Australien

Australien beslutade i slutet av juni att göra Covid-19-vaccinationer obligatoriska för högriskarbetare och anställda på ”karantänhotell”.

Vaccinationer är även obligatoriska för olympiska idrottare på väg till Tokyo, eftersom ovaccinerade medlemmar i laget kan utgöra en hälsorisk.

Kanada

Kanadensiska finansministeriets sekretariat uppgav den 20 juli att man övervägde om Covid-19-vacciner skulle behövas för vissa roller och positioner i den federala regeringen, enligt CBC.

Storbritannien

Det kommer att vara obligatoriskt för vårdhemsarbetare i England att få vaccinationer från oktober.

Frankrike

Alla hälsoarbetare i Frankrike måste vaccineras och alla som vill gå in i en biograf eller gå ombord på ett tåg måste visa bevis på vaccination eller ett negativt test enligt nya regler som meddelades av president Emmanuel Macron den 12 juli.

Den franska regeringen sade den 19 juli att den planerade boten på hela 45 000 euro för företag som inte kontrollerar att kunder har vaccinpass kommer att vara mycket lägre till att börja med, upp till 1 500 euro, och därefter öka successivt för upprepade brott.

Grekland

Grekland gjorde med omedelbar verkan vaccinationer obligatoriska för vårdpersonal den 12 juli. Som en del av nya åtgärder är endast vaccinerade kunder tillåtna inomhus i barer, biografer, teatrar och andra slutna utrymmen.

Indonesien

Indonesien gjorde Covid-19-vaccinationer obligatoriska redan i februari. I huvudstaden Jakarta hotar numera böter på upp till 5 miljoner rupier (cirka 3 200 kronor) för de som vägrar vaccin. Det är mer än en månadslön i landet.

Italien

Ett dekret som godkändes av den italienska regeringen i mars föreskriver att hälsoarbetare, inklusive farmaceuter, ska vaccineras. De som vägrar kan tvingas sluta arbeta – utan lön – under resten av året.

Kazakstan

Kazakstan kommer att införa obligatorisk Covid-19-vaccination eller veckotestning för personer som arbetar i grupper över 20, meddelade landets hälsovårdsminister den 23 juni.

Polen

Polen kan göra vaccinationer obligatoriska för vissa människor med hög risk från Covid-19 från och med augusti.

Ryssland

Moskva lanserade nya regler i slutet av juni och beordrade kaféer, barer och restauranger att endast betjäna människor som har bevis på vaccination, immunitet eller ett negativt Covid-test, något som dessa skulle visa med hjälp av en QR-kod i sina mobiler. Men samtidigt är bara knappt 20 procent av befolkningen vaccinerad. Men i en plötslig vändning behöver invånarna inte längre presentera QR-koden för kunna sitta på kaféer, restauranger och barer enligt uppdaterade regler som trädde i kraft den 19 juli.

Den ryska huvudstaden har också presenterat en plan som kräver att 60 procent av alla arbetstagare inom tjänstesektorn ska vara fullständigt vaccinerade till 15 augusti, enligt Moscow Times.

Saudiarabien

Vaccination krävs för att komma in i statliga, privata eller utbildningsanläggningar och för att använda kollektivtrafik från och med den 1 augusti. Planer finns även för att införa vaccinationskrav för att få lov att arbeta hos arbetsgivare, både privat och statligt, men det är inte klargjort när dessa kommer införas.

Saudiska medborgare kommer utöver detta att behöva två vaccindoser innan de kan resa utanför kungariket från den 9 augusti, rapporterade den statliga nyhetsbyrån SPA den 19 juli med hänvisning till inrikesministeriet.

Turkmenistan

Turkmenistans hälsovårdsministerium sade den 7 juli att det var obligatoriskt att vaccineras för alla invånare i åldern 18 år och äldre.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend