Palmyra har befriats från Islamiska statens terrorvälde. Foto: Instagram/Sputnik

Palmyra befriat av syriska armén

Den antika staden Palmyra är befriad och Islamiska staten (IS) är på flykt. Folket jublar och man känner äntligen att fred finns i sikte. Västmakterna med USA i spetsen gör dock sura miner. Vilken sida står de egentligen på?

Förödelsen av Palmyra är enorm, men inte oreparerbar, enligt arkeologiska experter. Efter hårda strider lyckades den syriska armén att med stöd av ryskt flyg driva ut de sista jihadisterna, men innan dess hade terroristerna sprängt många värdefulla lämningar. Den antika staden Palmyra och den närliggande moderna bebyggelsen Tadmur har varit i Islamiska statens händer i nästan ett år. De hade passat på att gräva ned sig, byggt tunnlar och lagt ut tusentals minor. Även en rysk soldat stupade under striderna, den 25-årige eldledaren Aleksandr Prokhorenko kallade in en bombräd på sin egen position sedan han omringats av terrorarmén.

Att befästa sig var inte det enda IS gjorde under sin tid i staden. Man har hittat massgravar av civila och de flertusenåriga ruinerna, av UNESCO klassade som världsarv, hade apterats med sprängmedel så att hela området skulle kunna jämnas med marken med en knapptryckning. Lyckligtvis skedde aldrig detta. Syriska armén hade dels kopplat ifrån elnätet innan anfallet, dels störde ryska förband för telekrigföring ut mobiltelefoner, garageöppnare och andra sändare som terroristerna använde som fjärrutlösare.

Befolkningen jublar nu och man ser äntligen att fred är i sikte. Den västerländska så kallade koalitionen mot IS jublar dock inte, tvärtom hörs sura tongångar. Det väcker frågan var dessa stater egentligen står. I Israel har druser boende på Golanhöjderna, mellan Syrien och Israel, attackerat israeliska ambulanser som transporterat jihadister tillhörande bland annat Nusrafronten (al-Qaida i Syrien) vilka har beskjutit drusiska byar i Syrien.

USA:s president Barack Obama är missnöjd över Rysslands insatser. Hans inställning verkar vara att det är ”hans” terrorister som han tagit på sig att bomba. Sedan flera år. Tanken är troligen att ha dessa som förevändning för fortsatt militär närvaro i regionen under överskådlig tid. Islamisterna kan dessutom komma till nytta mot till exempel Iran. Tänk på att det från början var CIA som beväpnade och utbildade talibanerna i Afghanistan.

Vid en presskonferens den 23 mars kunde det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Mark Toner inte säga huruvida han föredrog om syriska armén återtog Palmyra från Islamiska staten, och först efter att ha pressats att förklara sig svarade han att IS ”förmodligen är en större ondska i detta fall”.

I Irak är det många i befolkningen som är övertygade om att USA byggt upp Islamiska staten. Nya Tiders reporter Sanna Hill, som i början av året besökte norra Irak där strider pågår, fick höra av kurdiska miliser att de sett ”någon” stat flyga in militär materiel till det av IS styrda Mosul. Iraks shiitiska miliser och Hizbollah hotar öppet med att om USA återigen sätter sina soldater på irakisk mark kommer de att angripas. ”De har skapat ett problem och nu ska de komma och ’lösa’ det”, motiverar de uttalandet med.

Efter att ha sett den av väst frambombade ”friheten” i Libyen, innan dess det land i Afrika med mest välmående befolkning, vill nog inget folk ha västs ”hjälp” igen.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.