Skip to Content

Tre poliser under ett rådigt ingripande mot en farlig demonstrant utan munskydd. Infällt arrangören Filip Sjöström som hotas av ett stort vite. Foto: Nya Tider/Privat
INRIKES

Pandemilagen slår till: 20 000 kronor i böter för demonstration

Digital utgåva

Efter ”Tusenmannamarschen-demonstrationen” i lördags då runt 500 till 600 deltagare samlades för att demonstrera mot regeringens coronapolitik fick arrangören ett vite på 20 000 kronor. Men även deltagarna, som bara tagit del av sina grundlagsskyddade rättigheter om mötesfrihet, kan nu komma att riskera att få böta 2 000 kronor var. Polisen är nu i full färd med att gå igenom stora mängder film de tagit under dagen för att identifiera personer att lagföra.

Publicerad: 9 mars, 2021, 10:47

  • Svenska

Läs även

Nya Tider varnade tidigt för att den nya pandemilagen skulle komma att användas som ett repressivt verktyg av systemet för att förhindra demonstrationer och politisk organisering i system- och invandringskritiska sammanhang. Efter lördagens demonstration mot Covid-19-restriktionerna och för fri åsiktsbildning i Sverige, den så kallade ”Tusenmannamarschen”, har makten visat att vår varning olyckligtvis hade tyngd bakom sig.

Helena Remnerud, enhetschef på enheten för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm, har meddelat att arrangören Filip Sjöström kan få betala ett vite på 20 000 kronor för att ha organiserat den ”olagliga” samlingen och polisen kommer gå igenom bildmaterial för att identifiera deltagare på demonstrationen. Dessa kan nu komma att få bötesförelägganden om 2 000 kronor per deltagare efter att ha identifierats av polisen.

20 000 kronor i böter för demonstrationsarrangör

På fredagen, dagen före den planerade demonstrationen, hade Länsstyrelsen utfärdat ett krav till Sjöström om att demonstrationen inte fick ha fler än åtta deltagare – annars skulle han tvingas böta 20 000 kronor, Sveriges genom tiderna högsta bötesbelopp för att arrangera en allmän sammankomst utan att först söka tillstånd för detta. Vanligtvis brukar arrangörer av så kallade ”olovliga allmänna sammankomster”, alltså icke tillståndsgivna allmänna sammankomster, få böta ett symboliskt belopp på några hundra kronor. Den nya pandemilagen ger dock helt andra befogenheter till systemet att förhindra demokratiska yttringar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Så säger lagen

I ordningslagen finns regler om när och hur man söker tillstånd för att demonstrera och när polisen har rätt att ställa in eller upplösa en demonstration. Den som anordnar en demonstration skall se till att det råder god ordning vid sammankomsten och arrangören ansvarar även för säkerheten. Polisen får bestämma villkor som behövs för säkerheten och för att det skall råda god ordning, exempelvis tid och plats för demonstrationen.

I Sverige är en demonstration ur juridisk synpunkt en allmän sammankomst. Lagstiftning avseende allmänna sammankomster finns i Ordningslagen (1993:1617). Där stadgas i 2 kap §4 att “Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får inte utan tillstånd anordnas på offentliga platser …Om det kan ske utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken, får emellertid anordnaren befrias från skyldigheten att söka tillstånd enligt detta stycke för tillställning av visst slag. Ett beslut om befrielse får förenas med villkor”. Vidare stadgas i 5§ att. “Den som avser att inom ett område som redovisas i detaljplan anordna en sådan allmän sammankomst utomhus eller offentlig tillställning som det inte krävs tillstånd för enligt 4 § skall anmäla detta.” Ansökan och anmälan om demonstrationstillstånd görs enligt lagen hos polismyndigheten. Brott mot kravet på ansökan eller anmälan bestraffas med böter eller fängelse i högst 6 månader.

I realiteten har detta inneburit att de/den som arrangerat eller befunnits ansvarig för en olovlig samling fått ett mindre bötesbelopp. Ingen har till dags dato straffats med fängelse för en sådan samling.

I Sverige har vi en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Det är, per definition, inte brottsligt att delta i eller arrangera en allmän sammankomst även utan att söka tillstånd för detta i förväg. Det har gjort att det varit mycket svårt för polis att upplösa en pågående allmän samling förutsatt att den skett under ordnade former och deltagare har heller inte kunnat straffas för själva deltagandet i en sådan samling förutsatt att den varit ordnad. Med ”pandemilagen”, Lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen Covid-19, har detta dock ändrats.

Endast åtta personer får samlas för allmänna sammankomster och både arrangör och deltagare kan bötfällas för deltagande.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april offentliggjorde den socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson att regeringen i vårändringsbudgeten ger hela 6 miljoner för att sprida den ofta kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men nu vill regeringen sprida pizzametoden till fler kommuner i Sverige.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Somalisk S-politiker ville se otrogna brinna i helvetet med hänvisning till Koranen – lämnar nu partiet

INRIKESMustafe Ahmed Yuusuf, en 27-årig somalier, har fram tills nyligen varit en aktiv politiker för Socialdemokraterna i den halländska kommunen Hylte. Den 14 april skrev nättidningen Samhällsnytt att den unge somaliern hamnat i blåsväder sedan han spridit islamistisk propaganda på sociala medier, allt med hänvisning till Koranen. Nya Tider kan nu dessutom avslöja att Mustafe Ahmed Yuusuf nu har lämnat både sina förtroendeuppdrag, moderpartiet samt SSU.

94 procent av Danmarks gängkriminella har utländsk bakgrund

UTRIKESEn dagstidnings genomgång har visat att nästan samtliga som har dömts enligt en särskild ”gängparagraf” i Danmark har haft utländsk bakgrund. Gängkriminaliteten begränsar sig inte till Köpenhamn, utan återfinns även i mindre så kal­la­de ”utsatta områden” som domineras av utomeuropeiska invandrare. Avslöjandet har lett till nya krav från invandringskritiska partier på att stoppa invandringen från länder utanför Europa.

Läkare dömer ut lockdown som omänskligt folkhälsofiasko

COVID-19Fyra svenska läkare skriver att nedstängning av samhället på grund av corona är ovetenskapligt och ”världshistoriens största folkhälsofiasko”. Artikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten den 3 april, är närmast unik – kritik av detta slag släpps sällan fram i systemmedia och på Youtube och Facebook raderades det snabbt. Författarna kritiserar även regeringen för att skänka 150 miljarder kronor till EU:s coronafond, en ”hisnande summa” till länder som ”genom lockdown medvetet förstört sina ekonomier”.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

Federley ställer upp i kyrkovalet – och hoppar av efter en dag, Byborna har fått nog av den självömkande centerpartisten och vill kasta ut honom.

INRIKESDen homosexuelle Fredrick Federley (C) valde att lämna politiken efter att det avslöjades att han var ihop med en dömd pedofil. Federley har hela tiden slagit ifrån sig att han skulle ha gjort något fel, något som fått tålamodet att tryta för Federleys grannar som vill kasta ut honom från byn. Trots att Federley sagt att han lämnar politiken, meddelade han den 7 april att han ställer upp i kyrkovalet. Proteststormen fick honom att hoppa av redan följande dag.

Gå till arkivet

Send this to a friend