Skip to Content

Tre poliser under ett rådigt ingripande mot en farlig demonstrant utan munskydd. Infällt arrangören Filip Sjöström som hotas av ett stort vite. Foto: Nya Tider/Privat
INRIKES

Pandemilagen slår till: 20 000 kronor i böter för demonstration

Digital utgåva

Efter ”Tusenmannamarschen-demonstrationen” i lördags då runt 500 till 600 deltagare samlades för att demonstrera mot regeringens coronapolitik fick arrangören ett vite på 20 000 kronor. Men även deltagarna, som bara tagit del av sina grundlagsskyddade rättigheter om mötesfrihet, kan nu komma att riskera att få böta 2 000 kronor var. Polisen är nu i full färd med att gå igenom stora mängder film de tagit under dagen för att identifiera personer att lagföra.

Publicerad: 9 mars, 2021, 10:47

  • Svenska

Läs även

Nya Tider varnade tidigt för att den nya pandemilagen skulle komma att användas som ett repressivt verktyg av systemet för att förhindra demonstrationer och politisk organisering i system- och invandringskritiska sammanhang. Efter lördagens demonstration mot Covid-19-restriktionerna och för fri åsiktsbildning i Sverige, den så kallade ”Tusenmannamarschen”, har makten visat att vår varning olyckligtvis hade tyngd bakom sig.

Helena Remnerud, enhetschef på enheten för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm, har meddelat att arrangören Filip Sjöström kan få betala ett vite på 20 000 kronor för att ha organiserat den ”olagliga” samlingen och polisen kommer gå igenom bildmaterial för att identifiera deltagare på demonstrationen. Dessa kan nu komma att få bötesförelägganden om 2 000 kronor per deltagare efter att ha identifierats av polisen.

20 000 kronor i böter för demonstrationsarrangör

På fredagen, dagen före den planerade demonstrationen, hade Länsstyrelsen utfärdat ett krav till Sjöström om att demonstrationen inte fick ha fler än åtta deltagare – annars skulle han tvingas böta 20 000 kronor, Sveriges genom tiderna högsta bötesbelopp för att arrangera en allmän sammankomst utan att först söka tillstånd för detta. Vanligtvis brukar arrangörer av så kallade ”olovliga allmänna sammankomster”, alltså icke tillståndsgivna allmänna sammankomster, få böta ett symboliskt belopp på några hundra kronor. Den nya pandemilagen ger dock helt andra befogenheter till systemet att förhindra demokratiska yttringar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Så säger lagen

I ordningslagen finns regler om när och hur man söker tillstånd för att demonstrera och när polisen har rätt att ställa in eller upplösa en demonstration. Den som anordnar en demonstration skall se till att det råder god ordning vid sammankomsten och arrangören ansvarar även för säkerheten. Polisen får bestämma villkor som behövs för säkerheten och för att det skall råda god ordning, exempelvis tid och plats för demonstrationen.

I Sverige är en demonstration ur juridisk synpunkt en allmän sammankomst. Lagstiftning avseende allmänna sammankomster finns i Ordningslagen (1993:1617). Där stadgas i 2 kap §4 att “Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får inte utan tillstånd anordnas på offentliga platser …Om det kan ske utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken, får emellertid anordnaren befrias från skyldigheten att söka tillstånd enligt detta stycke för tillställning av visst slag. Ett beslut om befrielse får förenas med villkor”. Vidare stadgas i 5§ att. “Den som avser att inom ett område som redovisas i detaljplan anordna en sådan allmän sammankomst utomhus eller offentlig tillställning som det inte krävs tillstånd för enligt 4 § skall anmäla detta.” Ansökan och anmälan om demonstrationstillstånd görs enligt lagen hos polismyndigheten. Brott mot kravet på ansökan eller anmälan bestraffas med böter eller fängelse i högst 6 månader.

I realiteten har detta inneburit att de/den som arrangerat eller befunnits ansvarig för en olovlig samling fått ett mindre bötesbelopp. Ingen har till dags dato straffats med fängelse för en sådan samling.

I Sverige har vi en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Det är, per definition, inte brottsligt att delta i eller arrangera en allmän sammankomst även utan att söka tillstånd för detta i förväg. Det har gjort att det varit mycket svårt för polis att upplösa en pågående allmän samling förutsatt att den skett under ordnade former och deltagare har heller inte kunnat straffas för själva deltagandet i en sådan samling förutsatt att den varit ordnad. Med ”pandemilagen”, Lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen Covid-19, har detta dock ändrats.

Endast åtta personer får samlas för allmänna sammankomster och både arrangör och deltagare kan bötfällas för deltagande.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tredje, fjärde och femte doserna möjliga – starten på en evig spiral av vaccindoser

INRIKESRedan under hösten kan vissa riskgrupper komma att erbjudas en tredje vaccindos, och under 2022 kommer en större andel också att ges en tredje dos. Men vaccinforskaren Matti Sällberg utesluter inte att det kan bli många fler doser – rent av starten på en evig spiral av vaccindoser.

Ståhl stolt över att vara svensk viking –Svenska Friidrottsförbundet håller med

INRIKESDå Daniel Ståhl vann guldmedalj i diskuskastning den 31 juli och säkrade Sveriges första medalj i Tokyo utbrast han stolt och utan förbehåll i följande citat då han stod på prispallen: ”I’m a Swedish viking”, något som uppmärksammades av såväl inhemska som utländska medier. Denna spontana fosterlandskärlek uppskattades dock inte av alla. En anonym insändarskribent krävde exempelvis att Friidrottsförbundet borde återföra Ståhl till ”rätt värdegrund”. När Nya Tider når förbundets ordförande Johan Storåkers säger han dock att de gläds med Daniel Ståhl och inte kommer att vidta några åtgärder på grund av hans uttalande.

SD näst största parti i ny partisympatiundersökning

INRIKESI den senaste partisympatiundersökningen från SVT/Novus är Sverige­demokraterna näst största parti med 21,6 procent. Moderaterna får nöja sig med en tredje plats, även om skillnaden mellan M och SD är mycket liten.

Beslutet klart – nu kan individer med neuropsykiatriska diagnoser bli poliser

INRIKESPolismyndigheten kommer från och med mitten av augusti att tillåta individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att antas på polisutbildningen. Detta efter att DO bestämt att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket gör sig skyldiga till diskriminering när de utesluter personer med NPF-diagnoser från mönstring. Det öppnar upp för att individer med dålig impulskontroll ges vapen och ansvar över människors liv.

Barnfamilj i bil måltavla för skottlossning – två anhållna

INRIKESKvällen den 2 augusti inträffade en skottlossning i Bro, norr om Stockholm. Målet för attacken var en bil, i vilken det satt en man, kvinna och deras lilla spädbarn. Efter en stor polisinsats i området har nu två män gripits, bland annat misstänkta för mordförsök, bekräftar polisens presstjänst för Nya Tider.

Bard: Övertygad om att ”extremhögern” vinner nästa val i Italien

INRIKESI en intervju i youtubekanalen Dialogiskt berättar debattören Alexander Bard att nya flyktingströmmar kommer att skapa ”ett sånt jävla tryck i Europa” att ”extremhögern” får egen majoritet i Italien och att de europeiska nationalistiska framgångarna kommer att sprida sig även till Sverige, där Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand kommer att ”bli en kraft senare”.

Ledarskribent på Aftonbladet polisanmäls – likställde SD med Anders Breivik

SVERIGEAftonbladets ledarskribent Lina Stenberg polisanmäldes i dagarna för förtal och ärekränkning av Sverigedemokraternas gruppledare i Karlstad, Kjell Örnberg. Detta efter att ledarskribenten jämfört Sverigedemokraterna med massmördaren Anders Breivik, som dödade sammanlagt 77 personer och skadade 315 i Norge 2011.

Domen mot Cementas kalkbrytning på Gotland ett slag mot hela samhället

ANALYSMark- och miljööverdomstolen avvisar Cementas ansökan om fortsatt och utökad brytning av kalksten i Slite på Gotland. Orsaken är att domstolen inte anser att Cementas miljökonsekvensbeskrivning är tillförlitlig, trots att föregående instans godkände den i sin helhet. Domens effekter kan bli långt bortom vad någon tänkt sig, om den vinner laga kraft. Cementas kalkbrytning är avgörande för svensk industri. Cirka 75 procent av all cement som tillverkas i Sverige kommer från Cementas kalkbrytning på Gotland.

Gå till arkivet

Send this to a friend