Polens ekonomi är stark för tillfället. Foto: Pixabay

Polen slår rekord i BNP per capita i förhållande till EU-genomsnittet

UTRIKES
Polens BNP per capita har under de senaste åren stadigt rört sig uppåt mot EU-genomsnittet.

2023 nådde Polen en historisk milstolpe genom att minska sitt gap till EU:s genomsnittliga bruttonationalprodukt (BNP) per capita och nå 80 procent av EU:s genomsnitt.

Förra året varierade BNP per capita, uttryckt i köpkraftsstandard, från 64 procent av EU-genomsnittet i Bulgarien till 240 procent i Luxemburg. Polen har i allt högre grad minskat gapet till EU-genomsnittet och har uppnått en rekordnivå för denna indikator.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

EU-kommissionen pekar ut sju länder med för stora budgetunderskott

EU-kommissionen pekar ut sju länder med för stora budgetunderskott

🟠 UTRIKES Europeiska kommissionen meddelade onsdagen den 19 juni 2024 att ett förfarande gällande alltför stora underskott i den offentliga sektorns finanser inleds mot sju länder, närmare bestämt Frankrike, Italien, Belgien, Ungern, Malta, Slovakien och Polen. Länderna har överskridit gränsen för offentligt budgetunderskott, som fastställdes till 3 procent av bruttonationalprodukten (BNP) i stabilitetspakten, som antogs 1997, till och med före eurons införande.

Läs även:

Nytt mordförsök mot Trump

Nytt mordförsök mot Trump

🟠 UTRIKES Ryan Routh, 58, greps misstänkt för att ha planerat att mörda den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump på dennes privata golfbana. Mordförsöket kunde stoppas i sista sekund men öppnar upp för flera frågetecken – bland annat om hur han kunde känna till att Trump skulle befinnas sig på platsen vid den tiden.

Politiker: Skär halsen av invandringskritiker!

Politiker: Skär halsen av invandringskritiker!

🟠 – Inget snabbåtal för icke-vit Labourledamot som spred lögner och uppmanade till mord Det var vid ett välbesökt möte ”mot våld och rasism” i Walthamstow i östra London den 7 augusti som Jones, ledamot i Dartfords stadsfullmäktige för Labour, först ljög ihop falska påståenden om invandringskritiker och sedan förklarade att de måste dö.

Telegrams grundare gripen i Frankrike

Telegrams grundare gripen i Frankrike

🟠 – Åtalas för allt som användarna gör på plattformen Pavel Durov, grundare till den krypterade och nästan helt ocensurerade meddelande- och sociala medieappen Telegram, greps av franska myndigheter den 24 augusti. Han åtalades några dagar senare för att vara medskyldig till alla brott som kan ha begåtts på plattformen. Många oroar sig nu över att myndigheterna tänker tilltvinga sig en miljard användares personliga kommunikationer, och att det kan bli ett precedensfall för att klämma åt andra yttrandefrihetsvänliga IT-giganter som Elon Musk och hans X. Amerikansk och möjligen israelisk säkerhetstjänst misstänks vara inblandad i gripandet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Biblioteken – En mångsidig historia.

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

NASA beslutar att skicka Starliner till jorden tom – besättningen fast i rymden

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Lördagen den 24 augusti meddelade NASA sitt slutliga beslut gällande de två astronauterna ombord på den internationella rymdstationen, vars ursprungliga åtta dagar långa rymdresa har förvandlats till en flera månader lång vistelse. Suni Williams och Butch Wilmore, som sköts upp till ISS ombord på Boeings Starliner-kapsel i början av juni, kommer att återvända hem tidigast i februari 2025.

Två astronauter strandsatta i rymden på grund av Boeings tekniska problem

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Följetången om skandalerna runt Boeings kvalitetsproblem fortsätter. NASA-astronauterna Barry Wilmore och Sunita Williams skickades upp till ISS den 5 juni men har nu föga avundsvärda problem: På grund av fel i rymdfarkosten Starliner, byggd av Boeing, kan de mycket väl bli kvar på den internationella rymdstationen (ISS) fram till 2025.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svensken och kolsyran

🟠 HISTORIA Att köpa och dricka kolsyrat mineralvatten är en självklarhet i dagens Sverige. Kolsyrat vatten kan köpas varje matvaruaffär och vi är vana vid att se flaskorna. Vad som kanske inte är lika känt är att det var en svensk kemist vid namn Torbern Bergman som uppfann kolsyrat mineralvatten under första halvan av 1770-talet.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.