Brotten har ofta samband med "utsatta områden" eller "hederskultur". Foto: Pixabay/jarmoluk

Polisanmälda brott mot barn

INRIKES
Barn och unga är en särskilt brottsutsatt grupp och också en särskilt sårbar grupp när det gäller utsatthet för brott. Brå har nu släppt en rapport om den polisanmälda brottsligheten mot barn i åldern 7–15 år, och karaktären av denna brottslighet.

Brå inleder med att påpeka att bli utsatt för brott som ung kan få allvarliga konsekvenser på kort och lång sikt. Trots detta har kunskapen om brottsutsattheten bland barn i grundskoleåldern varit begränsad, oklart varför, eftersom fenomenet som alla vet har skenat i takt med massinvandringen. I en ny studie har Brå nu äntligen kartlagt nära 120 000 polisanmälda brott mot barn mellan 7 och 15 år.

Det finns tydliga mönster i den polisanmälda brottsligheten gällande barn i olika åldrar och mellan flickor och pojkar. Brotten mot flickor har till exempel i högre grad skett på sociala medier jämfört med pojkar, medan brotten mot pojkar i högre grad har skett i skolmiljö. De polisanmälda brotten mot de yngsta barnen handlar i första hand om våld som skett i hemmet, medan det bland brotten mot de äldre barnen framträder flera miljöer vid sidan av hemmet, som brott som skett på sociala medier, i olika typer av offentliga miljöer och i skolmiljö.

Bland de anmälda brotten märker man vissa grupper av barn som lever med vad man kallar ”en stor samlad utsatthet”, läs i invandrartäta områden, både på grund av brottsutsattheten i sig, och på grund av andra sårbarheter hos barnet eller ”brister i barnets uppväxtmiljö”.

I analysen av de polisanmälda brotten blir det även tydligt vilken stor roll som sociala medier har i brottsligheten som barn och unga blir utsatta för, och att det ofta finns en växelverkan mellan händelser på sociala medier och verkligheten.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Lägsta nivån av självrapporterad utsatthet för brott sedan 2016 – men utbredd otrygghet

Lägsta nivån av självrapporterad utsatthet för brott sedan 2016 – men utbredd otrygghet

🟠 INRIKES Den självrapporterade utsattheten för brott mot person minskar för tredje året i rad och ligger nu på den lägsta nivån sedan 2016. Detta enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2022 som Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerat idag. För nästan alla brottstyper har andelen utsatta legat stabilt eller minskat sedan förra året enligt rapporten. Försäljningsbedrägerier har dock ökat under tidsperioden. Nästan en fjärdedel av befolkningen är dock oroliga för brott, och de brottsbekämpande myndigheterna har måttligt högt förtroende bland allmänheten

Läs även:

SD-ledamot träffade judiska bosättare – film vållar debatt

SD-ledamot träffade judiska bosättare – film vållar debatt

🟠 INRIKES En film sprids på nätet som visar hur Sverigedemokraternas riksdagsledamot och kulturpolitiske talesperson, Alexander Christiansson, gråtande går ned på knä inför en judisk bosättare. Två andra bosättare blir så paffa inför svenskens agerande, att de brister ut i skratt. Filmen har vållat häftig debatt på sociala medier. Nya Tider kan nu avslöja att Christiansson befann sig i landet för att delta på en konferens i Knesset. ”Vi är mitt i en valrörelse i Sverige till Europaparlamentet, men jag sade att jag måste prioritera att åka till Israel, självklart”, meddelade Christiansson i sitt tal.

Privat: SD tar krafttag för assimilering

Polisutredningen mot Jomshof läggs ner

🟠 INRIKES Chefsåklagaren har beslutat att lägga ner förundersökningen om hets mot folkgrupp riktad mot riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD). Beslutet ses av många svenskar som en seger för yttrandefriheten – och en förlust för de vänsterextrema krafterna bakom anmälan.

Dalregementets dag

Dalregementets dag

🟠 INRIKES Återigen firades det återuppståndna Dalregementet med en militärpresentation och olika aktiviteter för besökande, både för vuxna och barn. Dessutom fanns det en mängd information från närvarande officiella och frivilliga organisationer, samtliga i tjänst för Sveriges civila och militära säkerhet.

Svårt få svenskarna att äta insekter – konkursvåg bland foodtech-bolag

Svårt få svenskarna att äta insekter – konkursvåg bland foodtech-bolag

🟠 INRIKES Världsetablissemanget har under lång tid haussat foodtech-branschen, där traditionell livsmedelsproduktion genom lantbruk i stället ersätts av fabriksproducerat protein, bland annat insekter. Eftersom maskar äter matavfall som djur ratar, blir proteinet mycket billigare. Man kallar det ”cirkulär agrikultur” med ett fint ord. Att övertyga konsumenterna om denna omställning har emellertid varit trögt. När nu även investerare dragit öronen åt sig har flera svenska foodtech-bolag på kort tid gått i konkurs.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Svartvita skärvor av det sanna Sverige

🟠 KULTUR En regnig eftermiddag i mina tonår blev TV:ns fjärrkontroll till slut räddningen från tristess. Vanligtvis hade jag nog slagit på ett färgsprakande MTV, men inte just den gången. I stället var det filmen ”Driver dagg faller regn”, en film som handlade om en svunnen tid redan då, men som också bar på en viktig varning till framtida generationer.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Karlarnas propagandist

🟠 HISTORIA Hedvig Eleonora är idag känd som Karlarnas maka, mor och farmor. Hon var nämligen gift med Karl X Gustaf, mor till Karl XI och farmor till Karl XII. Att hon lät bygga Drottningholms slott som en pfalzisk maktmanifestation visar att hon även kan kallas Karlarnas propagandist. Med hjälp av arkitektur, guld, siden och konst markerade hon mot den svenska adeln.

John Ericsson – en mångsidig uppfinnare

🟠 HISTORIA Svenskarna måste vara ett väldigt nyfiket släkte. Många uppfinnare och upptäckare har passerat revy genom vår historia. I den här artikeln tänkte jag att vi skulle lära känna John Ericsson. För att få ett perspektiv över våra uppfinnande svenskar lånade jag boken ”Svenska Uppfinnare” 2003 av Petter Karlsson och Johan Erséus, bokförlaget Max Ström. Här presenteras en rad uppfinnare som jag aldrig hade hört talas om. Även ”Stora Focus” uppslagsverk, 1988 samt ”Lilla Uppslagsboken”, 1959 har varit till hjälp med denna artikel.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.