Opinionsundersökning i Påskallavik.

Politiker hotade ortsbor: Ville stoppa opinionsundersökning

Migrationsverket ska öppna ett asylboende i Påskallavik, och några privatpersoner bestämde sig för att genomföra en opinionsundersökning på orten för att ta reda på vad ortsborna anser om saken. Lokala vänsterpolitiker med den kritiserade affärsmannen Stefan Windh i spetsen försökte stoppa undersökningen med hjälp av hot, lögner och aggressiva utfall.

Lokala vänsterpolitiker försökte avskräcka medborgarna i Påskallavik, en mil söder om Oskarshamn, från att uttrycka sin åsikt i en opinionsundersökning. Bland annat hotade politikerna med att förstöra människornas anseende i skolan, på jobbet och andra sociala sammanhang om de deltog. Också de utpekades familjer skulle drabbas av sådana repressalier, skrev kommunpolitikerna i ett flygblad.

När många ortsbor ändå gick fram och röstade i den neutralt genomförda undersökningen, blev politikerna aggressiva och försökte störa ordningen.

– Försök inte här! Det kan du göra där uppe i bonnläppslandet, men inte här nere!, skrek den aggressive och korpulente Stefan Windh (S).

Politikerna hade den 8 oktober kungjort att det skulle öppnas ett asylboende på den lilla orten, vilket skapat stor oro. Eftersom ingen frågat invånarna om deras åsikt ville bloggaren och opinionsbildaren Rasmus Gårdebrink undersöka medborgarnas inställning i frågan. Den 21 oktober ställde han sig tillsammans med några vänner utanför Konsum i Påskallavik och bad förbipasserande att delta i undersökningen.

Man var noga med att allt skulle göras på ett så demokratiskt sätt som möjligt. På den banderoll man hade med sig stod det rätt och slätt ”Opinionsundersökning” och frågan var enkel: ”Vill du ha ett asylboende i Påskallavik?”. Deltagarna fick kryssa i Ja eller Nej på en lapp.

Ett antal av den lilla ortens kommunpolitiker var dock starka motståndare till att hålla en neutral undersökning, och samlades på platsen för att försöka hindra medborgarna från att delta.

– Packa ihop er jävla skit och åk hem med er!, gormade en av dem.

Flera i den aggressiva gruppen, mestadels välbeställda politiker i övre medelåldern, bar öppet sina partisymboler för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Stefan Windh var den mest aggressive och den som anförde aktionen.

– Vår inställning från början till slut var att inte prata politik eller visa vårt ställningstagande, detta för att undersökningen skulle bli så objektiv som möjligt, säger Rasmus Gårdebrink till Nya Tider. På grund av detta så kunde vi inte försvara oss mot de lögner som spreds om oss. Vid ett tillfälle påkallade jag dock invånarnas uppmärksamhet för att dementera att vi som genomförde opinionsundersökningen skulle vara företrädare för Svenskarnas Parti. Genast blev den röda gruppen aggressiv, i synnerhet Windh som började skrika och vifta med armarna.

– Det skedde också verbala attacker mot både oss och invånare i Påskallavik. Vid ett tillfälle gick det till och med så långt att de ställde sig framför vår banderoll och samtidigt uppmanade till att ta den ifrån oss.

Trots politikernas försök att störa undersökningen fick man in 72 svar från ortsbor, och journalister, politiker och privatpersoner som befann sig på platsen ombads att delta i rösträkningen. På frågan om de ville ha ett asylboende på orten hade 63 svarat nej, 8 ja och en röst var blank.

– Det är ju ingen officiell undersökning, men med tanke på att ingen annan har brytt sig om att fråga folk som bor där så gjorde vi det vi kunde och genomförde den här opinionsundersökningen, sade Gårdebrink till SVT.

– Syftet var att låta människor i Påskallavik komma till tals, något jag tycker att man borde se som positivt i en demokrati, och att man frågar hur människor ställer sig till det här.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Bankernas rekordvinster och utdelningar skapar debatt

Bankernas rekordvinster och utdelningar skapar debatt

🟠 EKONOMI När 2023 nu summerats i bankernas bokslutskommunikéer inför årsredovisningarna, kan man konstatera att året blev en formidabel vinstkaskad – trots Sveriges allt mer trasiga ekonomi. De flesta stora affärsbankerna, med externa ägare, planerar att dela ut 40-60 procent av vinsten till aktieägarna. Att ägarna får utdelning när företagen går med vinst är inget problem, det är aktiebolagens uppgift att tjäna pengar till sina ägare. Problemet med storbankernas vinstutdelning ligger på ett annat plan, eftersom ägarnas risk har minimerats med hjälp av statens garantier. Men det finns banker som fungerar helt annorlunda.

Läs även:

De brottsliga nätverken i Sverige

De brottsliga nätverken i Sverige

🟠 INRIKES Gängbrottligheten har fått mycket medial uppmärksamhet på sista tiden på grund av det eskalerande våldet, med spektakulära sprängningar och skottlossningar som ofta drabbar tredje man. Nya Tider har tidigare sammanfattat dessa konflikter från en rapport av researchföretaget Acta Publica. Nedan följer ytterligare en sammanfattning från samma rapport, denna gång med fokus på de invandrargrupperingar som ligger bakom dessa brott.

De kriminella nätverken kartlagda

De kriminella nätverken kartlagda

🟠 INRIKES Researchföretaget Acta Publica har specialiserat sig på att undersöka individer och företag med kopplingar till organiserad brottslighet och religiöst eller politiskt motiverad extremism. De har tillgång till egna databaser med upp till 20 års data från fler än 600 myndigheter. De har nu publicerat en årsrapport om nätverkskriminaliteten i Sverige för 2023 och Nya Tider sammanfattar delar av rapporten nedan.

Kronofogdens indrivningsarbete effektivare men politisk långbänk bromsar

Kronofogdens indrivningsarbete effektivare men politisk långbänk bromsar

🟠 INRIKES Den 1 augusti 2022 trädde ny lagstiftning ikraft, som innebär att Kronofogdemyndigheten kan utmäta tillgångar på distans, med hjälp av polisen. Under 2023 utmättes tillgångar värderade till över 93 miljoner kronor med hjälp av den nya lagen. Huvudsakligen handlar det om gods från kriminella personer med skulder till bland annat brottsoffer. Det tog mer än åtta år för politikerna att få lagändringen på plats.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.