Polisen till attack i Geziparken, Turkiet.

Protester i Turkiet: Träd tände gnistan

På mindre än ett dygn förvandlades en liten grupp människors opolitiska engagemang för sin stadsmiljö, genom polisbrutalitet och maktens bristande lyhördhet, till ett nationellt folkligt uppror mot en alltmer impopulär turkisk regim.

Allt började som en protest mot bygget av ytterligare ett köpcentrum i centrala Istanbul, som redan är känt för att ha just ett sådant i minst varje stadsdel.
Platsen denna gång var Geziparken som ligger vid Taksimtorget i centrala Istanbul. En park uppskattad av hamnstadsborna för bland annat sina hundraåriga träd, men kanske främst för att det är en av de få kvarvarande gröna oaserna.

Istanbul har nästan 14 miljoner invånare, där 60 procent bor i den europeiska västra delen och 40 procent i den asiatiska östra. Geziparken och Taksimtorget ligger på den västra sidan och cirka en kilometer från det trånga sundet Bosporen som delar den historiska staden, men förbinder Medelhavet med Svarta havet. Fram till 1926 var stadens namn Konstantinopel och som kuriosa kan nämnas att vikingarna kallade den Miklagård.

När människorna fick höra om planerna gick man spontant till parken för att protestera mot bygget och det skövlande av parken som det skulle innebära. Det var människor i alla åldrar och med skiftande bakgrund. Ingen speciell organisation eller ideologi kunde skönjas, men många var studenter. De tog med sig filtar, mat, böcker och i flera fall sina barn. På kvällen reste de sina tält för att kunna spendera natten under träden.

Bron över Bosporen full med folk.

Tidigt på torsdagsmorgonen den 30 maj kom bulldozrarna och de andra maskinerna för att slita upp träden ur marken, men människorna ställde sig då i vägen för maskinerna. Där stod de helt stilla och ensamma, då staden ännu inte vaknat och inte en enda tidningsjournalist eller TV-reporter fanns på plats. Först efteråt förstår man att det var en medial mörkläggning beordrad av premiärminister Erdogans alltmer impopulära regim.

Utan dialog eller ens markering av sin närvaro slog polisen till med full kraft mot de helt oförberedda stadsborna. Med vattenkanoner och stora mängder pepparspray jagade polisen de chockade människorna ut ur parken.

Trots turkisk medias tystnad spred sig ryktena om polisens brutalitet mot fredliga demonstranter som en löpeld över staden och på torsdagskvällen var de som kom för att protestera mångdubbelt fler. Myndigheterna i Istanbul försökte då stoppa människor från att ta sig till det stora Taksimtorget genom att stänga av stora delar av centrum. Tunnelbanan och färjorna slutade gå och vägar till torget blockerades. Stadsbor från alla väderstreck, religioner och åsikter tog sig då ändå fram till fots. En övervikt av yngre och sekulära kunde skönjas. Nu var det inte längre räddandet av träden som var det primära, utan ”rätten att få leva ett värdigt liv som medborgare i det här landet”, som en av de protesterande uttryckte det.
Folkmassan växte mer och mer, men det gjorde också polisstyrkorna kring parken. Några människor försöka föra en dialog med polisen och andra gav dem mat. Polisens svar kom i form av en ännu brutalare attack än den på morgonen. Denna gång nöjde de sig inte med tårgas och pepparspray, utan körde rakt in i folkmassan med pansarbilar. Två unga människor krossades till döds.

Enligt vittnen och de videoklipp som sprids på nätet siktade polisen medvetet mot huvudet på demonstranterna när de sköt sina tårgasgranater in i folkhavet. En ung flicka träffades i huvudet och svävar mellan liv och död efter mer än tre timmar på operationsbordet. Flera träffades i ansiktet och minst tre personer fick sina ögon sönderskjutna.
Sjukhus, skolor och hotell runt Taksimtorget öppnade sina dörrar för alla de hundratals skadade. Frivilliga läkare och sjuksköterskor strömmade till. Enligt ögonvittnen ska även poliser som vägrade att skjuta efter flyende människor ha sökt sin tillflykt till de provisoriska akutmottagningarna.

Medan myndigheterna satt upp störningsutrustning för att blockera mobilsignaler och stänga ner internet i centrala Istanbul började boende och företag i utkanterna att låna ut sina trådlösa nätverk. Mat och vatten delade boende och restauranger ut gratis, till myndigheternas förtret.

En deltagare förklarar upprört att regimens anklagelser om att demonstranterna har en agenda är rena lögner och att protesterna istället är mot de styrandes dolda agenda som han beskriver som att ”hela landet säljs ut till företag” och att ”hitta på och till och med skapa ursäkter för att attackera Syrien mot turkiska folkets vilja”. En kvinna lägger till att maktens alltmer långtgående ingrepp i folks liv har blivit ”outhärdligt den sista tiden”. Hon nämner nya lagar som berör allt från användandet av kejsarsnitt till alkohol.

Lagarna kvinnan nämner har kommit till i ett försök från premiärminister Erdogans sida att blidka de religiösa muslimska grupperna i landet. Samma radikala sunnimuslimer som är hans länk till de tusentals utländska islamister som utbildas av västerländska militärinstruktörer i baser utefter landets södra gräns för att skickas in som rebeller i krigets Syrien.
Turkarna gick till fots mot Istanbuls centrum för att kräva sin rätt, rättvisa, skydd och respekt från ett politiskt ledarskap som de inte längre känner representerar dem och möttes av urskillningslöst och överdrivet polisvåld samt så extremt mycket tårgas att mängder med hundar och katter har dödats. Ingen politisk analytiker behöver rådfrågas för att man ska förstå effekten av detta.

Medan tusentals nya demonstranter i alla åldrar fortsatte att strömma mot Taksimtorget visade turkisk TV ett program om katter, men inte de som gasats ihjäl av polisen. När hundratusentals över hela Turkiet samma dag började med stödprotester visade statlig TV ett skönhetsprogram, men inte de som var rödögda av tårgas eller blåslagna av polisen.
Frågan är vad de kommer att visa när den alltmer avskydde Erdogan inser att hans dagar är räknade.

En sak är dock säker – ju mer tårgasen lägger sig över Turkiets städer, desto högre kommer ropen på Erdogans avgång att bli.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Konservativa Partido Popular får egen majoritet i sydspanska Andalusien

Konservativa Partido Popular får egen majoritet i sydspanska Andalusien

🟠 Den 19 juni hölls regionval i Andalusien, Spaniens mest befolkade region i söder. Resultatet blev en storseger för det konservativa partiet Partido Popular (PP) som nu säkrar en absolut majoritet. Det nationalistiska partiet Vox ökade också och lyckades kamma hem ytterligare två platser i regionparlamentet. Valresultatet innebär ett hårt bakslag för premiärminister Pedro Sánchez socialistparti.

Européerna vill ha fred

Européerna vill ha fred

🟠 UTRIKES Även om det skulle vara på bekostnad av Ukraina föredrar 35 procent av européerna fred med Ryssland och endast 22 procent stöder en fortsättning av kriget fram till ett ryskt nederlag. Utöver det ökar klyftorna i EU och hotar enigheten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.