Polisen till attack i Geziparken, Turkiet.

Protester i Turkiet: Träd tände gnistan

På mindre än ett dygn förvandlades en liten grupp människors opolitiska engagemang för sin stadsmiljö, genom polisbrutalitet och maktens bristande lyhördhet, till ett nationellt folkligt uppror mot en alltmer impopulär turkisk regim.

Allt började som en protest mot bygget av ytterligare ett köpcentrum i centrala Istanbul, som redan är känt för att ha just ett sådant i minst varje stadsdel.
Platsen denna gång var Geziparken som ligger vid Taksimtorget i centrala Istanbul. En park uppskattad av hamnstadsborna för bland annat sina hundraåriga träd, men kanske främst för att det är en av de få kvarvarande gröna oaserna.

Istanbul har nästan 14 miljoner invånare, där 60 procent bor i den europeiska västra delen och 40 procent i den asiatiska östra. Geziparken och Taksimtorget ligger på den västra sidan och cirka en kilometer från det trånga sundet Bosporen som delar den historiska staden, men förbinder Medelhavet med Svarta havet. Fram till 1926 var stadens namn Konstantinopel och som kuriosa kan nämnas att vikingarna kallade den Miklagård.

När människorna fick höra om planerna gick man spontant till parken för att protestera mot bygget och det skövlande av parken som det skulle innebära. Det var människor i alla åldrar och med skiftande bakgrund. Ingen speciell organisation eller ideologi kunde skönjas, men många var studenter. De tog med sig filtar, mat, böcker och i flera fall sina barn. På kvällen reste de sina tält för att kunna spendera natten under träden.

Bron över Bosporen full med folk.

Tidigt på torsdagsmorgonen den 30 maj kom bulldozrarna och de andra maskinerna för att slita upp träden ur marken, men människorna ställde sig då i vägen för maskinerna. Där stod de helt stilla och ensamma, då staden ännu inte vaknat och inte en enda tidningsjournalist eller TV-reporter fanns på plats. Först efteråt förstår man att det var en medial mörkläggning beordrad av premiärminister Erdogans alltmer impopulära regim.

Utan dialog eller ens markering av sin närvaro slog polisen till med full kraft mot de helt oförberedda stadsborna. Med vattenkanoner och stora mängder pepparspray jagade polisen de chockade människorna ut ur parken.

Trots turkisk medias tystnad spred sig ryktena om polisens brutalitet mot fredliga demonstranter som en löpeld över staden och på torsdagskvällen var de som kom för att protestera mångdubbelt fler. Myndigheterna i Istanbul försökte då stoppa människor från att ta sig till det stora Taksimtorget genom att stänga av stora delar av centrum. Tunnelbanan och färjorna slutade gå och vägar till torget blockerades. Stadsbor från alla väderstreck, religioner och åsikter tog sig då ändå fram till fots. En övervikt av yngre och sekulära kunde skönjas. Nu var det inte längre räddandet av träden som var det primära, utan ”rätten att få leva ett värdigt liv som medborgare i det här landet”, som en av de protesterande uttryckte det.
Folkmassan växte mer och mer, men det gjorde också polisstyrkorna kring parken. Några människor försöka föra en dialog med polisen och andra gav dem mat. Polisens svar kom i form av en ännu brutalare attack än den på morgonen. Denna gång nöjde de sig inte med tårgas och pepparspray, utan körde rakt in i folkmassan med pansarbilar. Två unga människor krossades till döds.

Enligt vittnen och de videoklipp som sprids på nätet siktade polisen medvetet mot huvudet på demonstranterna när de sköt sina tårgasgranater in i folkhavet. En ung flicka träffades i huvudet och svävar mellan liv och död efter mer än tre timmar på operationsbordet. Flera träffades i ansiktet och minst tre personer fick sina ögon sönderskjutna.
Sjukhus, skolor och hotell runt Taksimtorget öppnade sina dörrar för alla de hundratals skadade. Frivilliga läkare och sjuksköterskor strömmade till. Enligt ögonvittnen ska även poliser som vägrade att skjuta efter flyende människor ha sökt sin tillflykt till de provisoriska akutmottagningarna.

Medan myndigheterna satt upp störningsutrustning för att blockera mobilsignaler och stänga ner internet i centrala Istanbul började boende och företag i utkanterna att låna ut sina trådlösa nätverk. Mat och vatten delade boende och restauranger ut gratis, till myndigheternas förtret.

En deltagare förklarar upprört att regimens anklagelser om att demonstranterna har en agenda är rena lögner och att protesterna istället är mot de styrandes dolda agenda som han beskriver som att ”hela landet säljs ut till företag” och att ”hitta på och till och med skapa ursäkter för att attackera Syrien mot turkiska folkets vilja”. En kvinna lägger till att maktens alltmer långtgående ingrepp i folks liv har blivit ”outhärdligt den sista tiden”. Hon nämner nya lagar som berör allt från användandet av kejsarsnitt till alkohol.

Lagarna kvinnan nämner har kommit till i ett försök från premiärminister Erdogans sida att blidka de religiösa muslimska grupperna i landet. Samma radikala sunnimuslimer som är hans länk till de tusentals utländska islamister som utbildas av västerländska militärinstruktörer i baser utefter landets södra gräns för att skickas in som rebeller i krigets Syrien.
Turkarna gick till fots mot Istanbuls centrum för att kräva sin rätt, rättvisa, skydd och respekt från ett politiskt ledarskap som de inte längre känner representerar dem och möttes av urskillningslöst och överdrivet polisvåld samt så extremt mycket tårgas att mängder med hundar och katter har dödats. Ingen politisk analytiker behöver rådfrågas för att man ska förstå effekten av detta.

Medan tusentals nya demonstranter i alla åldrar fortsatte att strömma mot Taksimtorget visade turkisk TV ett program om katter, men inte de som gasats ihjäl av polisen. När hundratusentals över hela Turkiet samma dag började med stödprotester visade statlig TV ett skönhetsprogram, men inte de som var rödögda av tårgas eller blåslagna av polisen.
Frågan är vad de kommer att visa när den alltmer avskydde Erdogan inser att hans dagar är räknade.

En sak är dock säker – ju mer tårgasen lägger sig över Turkiets städer, desto högre kommer ropen på Erdogans avgång att bli.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

🟠 UTRIKES OpenAi, skaparna av ChatGPT, ett verktyg för generativ artificiell intelligens, fortsätter att möblera om i sin ledning, något som inleddes i slutet av 2023 med avskedandet av VD:n Sam Altman, innan han återvände en tid senare. Efter att ha rekryterat en tidigare chef för Gates Foundation samt en advokat från det japanska multinationella Sony, meddelade OpenAi i torsdags den kontroversiella rekryteringen av general Paul Nakasone till sin styrelse. Han har tidigare tjänstgjort som chef för National Security Agency (NSA). Beslutet har väckt kritik och oro, eftersom NSA är intimt förknippat med masspionage, även på den egna befolkningen.

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

🟠 – Systemmedia tonar ner och förleder Storbritannien uthärdar i år en historiskt kall juni månad. Den är hälften så varm som 2023 och en av de kallaste sedan 1659. Britterna är besvikna på den uteblivna sommarvärmen och börjar ställa frågor. Systemmedierna måste därför rapportera och gör då allt för att tona ned och blanda bort korten. Vi ger i denna analys några exempel på deras fula knep. Det har fallit så mycket snö i Alperna att skidanläggningar tvingats stänga för snöröjning – i juni. Kylan beror på förändrade jetströmmar, vilka för ner kall arktisk luft ovanligt långt söderut. Vi förklarar fenomenet och vad som egentligen ligger bakom denna dramatiska utveckling.

Sex kandidater i ödesval för Iran

Sex kandidater i ödesval för Iran

🟠 UTRIKES Förra månaden avled Irans president Ebrahim Raisi och flera personer ur hans regering i en helikopterolycka. Det mäktiga Väktarrådet har nu godkänt sex kandidater att ställa upp i sommarens val om vem som blir Raisis efterträdare.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.