Skip to Content

Putin: Innenansichten der Macht av Hubert Seipel. 365 sidor. Språk: tyska och ryska. Foto: Hoffmann und Campe
RECENSION

Putin, Ryssland och demoniseringen – ”die russische Gefahr (=Den ryska faran)”

Digital utgåva

Undertecknad ber att få presentera en på tyska utgiven bok som definitivt inte tillhör avdelningen falska nyheter: Hubert Seipels Putin: Innenansichten der Macht (sv. ”Putin: Maktens insidor”). En välmeriterad samling fakta och samtal avslöjar den historiska och politiska sanningen bakom Rysslands och Tysklands relationer, och därmed grunden till dagens världsomfattande politiska taktik och intrigutspel.

Publicerad: 8 maj, 2018, 21:19

 • Svenska

Läs även

Under den stora bokmässan i Moskva i september 2016 väckte speciellt en bok ett enormt intresse och köpbegär: Hubert Seipels faktaspäckade redovisning över temat ”vem är Vladimir Vladimirovitj Putin?” Boken kunde inhandlas i både rysk och tysk version. Hubert Seipel föddes 1950 och har ett förflutet som journalist och utrikeskorrespondent hos de prestigefyllda tyska tidningarna Stern och Spiegel. Seipel är den ende västerländske journalisten som har fått förtroendet att hålla privata intervjuer och samtal med Rysslands president. Samtalen har ägt rum på olika platser och vid olika tider på dygnet eftersom den ständigt upptagne presidenten har ett pressat schema. Under Seipels promenader med Putin – ibland sent på natten i strilande regn – har ömsesidigt förtroliga samtal hållits.

Har en stor fascination för Tyskland

Samtidigt är det viktigt att understryka att ingen sovjetisk eller rysk ledare var och är så intresserad av, och kunnig i, Tysklands historia och kultur som just Vladimir Putin. Han var själv stationerad i fem år i Dresden under DDR-tiden, och väl tillbaka i Moskva lät han sina döttrar gå i en tyskspråkig skola. Man bör vidare nämna att fascinationen för det tyska språket, som Putin talar flytande, och den tyska kulturen ledde till mycket goda kontakter med Gerhard Schröder, förbundskansler 1998–2005, vilket resulterade i glänsande ekonomiska förbindelser.

En bra karaktärsanalys grundar sig i svaren på frågan: varför? Varför togs vissa beslut? Vem eller vilka händelser ledde till uppkomna situationer och följaktligen viktiga beslut? Hubert Seipel förklarar och härleder systematiskt och med stor objektivitet till händelsernas ursprungliga problematik. Han och den ryske presidenten träffades första gången i januari 2010 i Moskva i samband med en intervju rörande energifrågor. Därefter följde möten, intervjuer och samtal. Parallellt undersökte Seipel andra källor och omständigheter kring viktiga världspolitiska frågor med kopplingar till Ryssland och de olika ländernas ekonomiska beslut gentemot Ryssland. En otvivelaktig objektivitet i hans framställning av segrar och förluster ledde uppenbarligen till Putins val av en förtrogen journalist. Det är känt att politiker kan utnyttja journalister, på samma sätt som journalister kan manipulera politiker.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • birgerr

  jag är sur för tidningen uteblir allt för ofta vad kan det bero på det är ju känt att postnord inte är att lita på

 • Torsten Bodekull

  Nu är det ju inte riktigt sant att Seipel är den ende västerländske journalisten som har fått förtroendet att hålla privata intervjuer och samtal med Rysslands president. Filmskaparen Oliver Stone gjorde en ur amerikansk synvinkel mycket kontroversiell film där han gör ett djuplodande porträtt och intervju med Vladimir Putin, en film som för övrigt sändes av SVT.

  • Anna Catherine af Trampe

   Oliver Stones intervju med president Putin är faktiskt det enda program på SVT som jag har tittat på under de senaste två åren, förutom naturprogram. Och jag fann det märkligt att denna intervju klarade sig undan “public service” censuren.

Arnstberg: Sverige är inte längre en demokrati

BOKRECENSIONSverige är inte längre ett demokratiskt land i ordets egentliga och ursprungliga mening. Detta är nog ett påstående som både kan anses provocerande och sorgligt, men inte desto mindre sant. Hur hamnade vi här, hur ser verkligheten ut, och vad händer härnäst? Hur är egentligen läget efter demokratin, och hur går man vidare? Så kan man formulera frågorna som utgör en röd tråd genom etnologen, professorn och debattören Karl-Olov Arnstbergs senaste bok Efter demokratin: Sju essäer.

Lennart Svensson om sin bok Ett rike utan like

Ett rike utan like behandlar Ynglingaätten till våra dagar på inte mind­re än 580 sidor. De finns att köpa på www.alternamedia.se ”Sverige finns. Och etniska svenskar finns.” Så inleder Lennart Svensson sin bok Ett rike utan like – Sveriges historia. ”Det här är de etniska svenskarnas historia”, säger Svensson i en intervju med Nya Tider.

Hur ska det gå för gamla Sverige?

BOKRECENSIONÅret är 2027. Under det senast tiotalet år har motsättningar stegvis byggts upp mellan Sveriges muslimska minoriteter och resten av samhället. Det finns nu 284 så kal­la­de ”utanförskapsområden” som i praktiken är självstyrande muslimska enklaver där sharialagar råder. Muslimer ställer allt högre krav på ekonomiska bidrag och särbehandling. Inte minst kräver de utökad anhöriginvandring. Politikermajoriteten svarar undfallande i hopp om att blidka muslimerna, men kraven fortsätter att växa.

Därför bör Sverige lämna EU

BOKRECENSIONValet till EU-parlamentet är passerat och den politiska maktordningen består, även om också rösterna som utmanar Bryssels maktanspråk har vuxit. Mark Brolin kom lägligt inför valet ut med en bok vars argumentation sträcker sig långt bortom dagspolitiken och bland annat förklarar varför det är svårt att ändra EU inifrån.

Rockefeller – En klimat-smart historia

BOKRECENSIONJacob Nordangård har undersökt Rockefellerklanens politik och agerande under nästan 150 år och fem generationer. Resultatet är boken Rockefeller – En klimat­smart historia, som släpptes på Earth Day den 22 april. Nordangård visar att familjen Rockefeller sedan lång tid tillbaka agerat ytterst välplanerat och målmedvetet. Det handlar om mycket mer än att tjäna ofattbart mycket pengar. På den här nivån är pengar inte längre målet. Pengar är däremot ett redskap för att få makt – stor makt – om möjligt världsherravälde.

Bilden av verkligheten av Katerina Janouch

INRIKESDen populära författaren Katerina Janouch har utkommit med en ny bok. Bilden av verkligheten kan ses som en årskrönika för 2018, men är mer än så. Det är en personlig skildring av en lång rad fenomen i dagens Sverige med tillbakablickar på det gamla Sverige. Boken är en fristående fortsättning av succéboken Bilden av Sverige och är precis som den indelad i ett kapitel för varje månad. Varje kapitel inleds med ett för månaden aktuellt nyord som belyser den absurda situationen i Sverige.

Hur mat- och läkemedels-industrin skapat en pandemi

BOKRECENSIONCivilingenjören, den teknologie doktorn, författaren och samhällsdebattören Lars Bern vill i sin bok Den metabola epidemin ge en bild av hur storföretag med enorma ekonomiska intressen skadar vår hälsa på olika sätt. Texten är omfattande och ämnet tungt, men boken är intressant och förvånansvärt lättläst.

Identitär! – Hur gör man revolution i informationseran?

RECENSIONVi vet massor om vad som är fel med vårt samhälle. Inte minst vet vi att det pågår ett utbyte av Europas befolkning mot folk från andra kontinenter. Vi står inför ett existentiellt hot. Vi vet också att det finns naturliga och självklara politiska lösningar som skulle kunna rädda oss, ändå fortsätter folket att lita mer på gammelmedia och de gamla politiska partierna och ledarna. Hur väcker vi majoriteten till deras och vår överlevnadsfråga? Hur väcker vi intresse och sympati för vår sak? Martin Sellner ger svar i boken Identitär!.

Gå till arkivet

Send this to a friend