Skip to Content

Putin: Innenansichten der Macht av Hubert Seipel. 365 sidor. Språk: tyska och ryska. Foto: Hoffmann und Campe
RECENSION

Putin, Ryssland och demoniseringen – ”die russische Gefahr (=Den ryska faran)”

Digital utgåva

Undertecknad ber att få presentera en på tyska utgiven bok som definitivt inte tillhör avdelningen falska nyheter: Hubert Seipels Putin: Innenansichten der Macht (sv. ”Putin: Maktens insidor”). En välmeriterad samling fakta och samtal avslöjar den historiska och politiska sanningen bakom Rysslands och Tysklands relationer, och därmed grunden till dagens världsomfattande politiska taktik och intrigutspel.

Publicerad: 8 maj, 2018, 21:19

  • Svenska

Läs även

Under den stora bokmässan i Moskva i september 2016 väckte speciellt en bok ett enormt intresse och köpbegär: Hubert Seipels faktaspäckade redovisning över temat ”vem är Vladimir Vladimirovitj Putin?” Boken kunde inhandlas i både rysk och tysk version. Hubert Seipel föddes 1950 och har ett förflutet som journalist och utrikeskorrespondent hos de prestigefyllda tyska tidningarna Stern och Spiegel. Seipel är den ende västerländske journalisten som har fått förtroendet att hålla privata intervjuer och samtal med Rysslands president. Samtalen har ägt rum på olika platser och vid olika tider på dygnet eftersom den ständigt upptagne presidenten har ett pressat schema. Under Seipels promenader med Putin – ibland sent på natten i strilande regn – har ömsesidigt förtroliga samtal hållits.

Har en stor fascination för Tyskland

Samtidigt är det viktigt att understryka att ingen sovjetisk eller rysk ledare var och är så intresserad av, och kunnig i, Tysklands historia och kultur som just Vladimir Putin. Han var själv stationerad i fem år i Dresden under DDR-tiden, och väl tillbaka i Moskva lät han sina döttrar gå i en tyskspråkig skola. Man bör vidare nämna att fascinationen för det tyska språket, som Putin talar flytande, och den tyska kulturen ledde till mycket goda kontakter med Gerhard Schröder, förbundskansler 1998–2005, vilket resulterade i glänsande ekonomiska förbindelser.

En bra karaktärsanalys grundar sig i svaren på frågan: varför? Varför togs vissa beslut? Vem eller vilka händelser ledde till uppkomna situationer och följaktligen viktiga beslut? Hubert Seipel förklarar och härleder systematiskt och med stor objektivitet till händelsernas ursprungliga problematik. Han och den ryske presidenten träffades första gången i januari 2010 i Moskva i samband med en intervju rörande energifrågor. Därefter följde möten, intervjuer och samtal. Parallellt undersökte Seipel andra källor och omständigheter kring viktiga världspolitiska frågor med kopplingar till Ryssland och de olika ländernas ekonomiska beslut gentemot Ryssland. En otvivelaktig objektivitet i hans framställning av segrar och förluster ledde uppenbarligen till Putins val av en förtrogen journalist. Det är känt att politiker kan utnyttja journalister, på samma sätt som journalister kan manipulera politiker.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Personlig analys av ett Sverige i kris

BOKRECENSIONProfessor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

När araber tog slavar på Island

BOKRECENSION I romanen Turkräden riktar författaren Mats Röyter ljuset mot sommaren då arabiska pirater landsteg på Island för att där röva bort män, kvinnor och barn som skulle säljas som slavar i Nordafrika. Det är en historia värd att berättas, inte minst i en tid då européer demoniseras och utmålas som de enda som skapat lidande i världen.

Sverige sett med finska ögon

BOKRECENSIONVad händer i vårt land? Finns det någon röd tråd bakom de braskande rubrikerna som möter oss varje dag på tidningarnas löpsedlar? Läraren och rektorn Henrik Paetau, bosatt i Finland, har i boken Sverige – Den märkliga grannen i väster gjort ett försök att hitta en sådan. Han observerar och kommenterar olika samhällsområden såsom skolan, politiken, Sverigebilden utomlands och han har även ett kapitel om sina minnen av ett Sverige som var.

Den globala statskuppen

KULTUREn självutnämnd elit av världens allra rikaste har sedan mer än ett århundrade arbetat för att skapa en global planekonomi, som de menar behövs för att rädda oss från oss själva. Med hjälp av coronakrisen har de flyttat fram sina positioner. Jacob Nordangård varnar i sin senaste bok för att en teknokratisk diktatur håller på att ta makten under filantropisk förklädnad. De lovar oss hälsa, rättvisa och att rasism och naturförstörelse får en ände, men till priset av att vi underkastar oss totalitär övervakning.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Runar Søgaard på löpsedlar innan boken ens har släppts

BOKRunar Søgaards självbiografi "Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem" har skapat rubriker och avbildas på Aftonbladets löpsedel. Själv tar han uppståndelsen med ro och säger att det är utmärkt reklam. AlternaMedia är i dagsläget den enda butiken som har den i lager.

Recension: äganderätt eller tjänstemannadespoti i skogen?

RECENSIONBoken Attacken mot äganderätten, med undertiteln Gäller inte grundlagen i skogen? En betraktelse från Bergs­lagen, är författad av kvartetten Karl Hedin, Peter Wigert, Johan Gull och Björn Törnvall, och utgör en stark partsinlaga i en för landet viktig fråga som skarpt delar befolkningen som lever nära skogen från storstädernas mestadels teoretiska miljöaktivister.

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

BOKRECENSIONMöt den fruktade krigarkungen Ragnar Lodbrok, den store Oden och följ krigaren Gånge-Rolf till Gårdarike. Det enda ni behöver göra är att slå upp någon av de tre volymerna av Fornnordiska sagor som har getts ut av AlternaMedia i samarbete med Lars Ulwencreutz. Detta samlingsverk är unikt i avseendet att det är den första kompletta samlingen av de nordiska fornaldarsagorna som getts ut på svenska.

Gå till arkivet

Send this to a friend