I denna upplaga har boken fått hård pärm och ett par justeringar har gjorts med anledning av vidare faktastudier. Boken är på 82 sidor, författad av Nils-Eric Hennix och Alex Thrand och utgiven på Arjuna förlag.

Runorna – Bokstäver & Magiska symboler

”Runorna – Bokstäver & Magiska symboler” har äntligen utkommit med en ny upplaga efter framgången 1994, då 4 000 exemplar sålde slut på sex månader. I denna informativa skrift har författarna Nils-Eric Hennix och Alex Thrand på ett imponerande sätt lyckats klämma in det mesta som är värt att veta om runor på ett pedagogiskt sätt, kompletterat med praktiska råd.
Gravsten på gravfältet Kungshållet på Kjulaåsen. Foto: Nya Tider
Gravsten på gravfältet Kungshållet på Kjulaåsen. Foto: Nya Tider

Våra förfäder använde runorna i många sammanhang; skriftlig kommunikation, kodade meddelanden och sudokuliknande spel, men även till magi och religiösa ritualer. Att vara runkunnig var betingat med hög status. Nils-Eric Hennix bok i ämnet presenterar inledningsvis på ett pedagogiskt sätt grundläggande fakta om runorna, så den passar utmärkt även för den som inte är bekant med ämnet. Den tar därefter upp det mesta som finns att säga om runor, som deras historia, gudasägner knutna till runor och hur runorna användes i magiska ritualer.

Boken går på ett kärnfullt och objektivt vis igenom vår tidiga historia, det relevanta om runor i vår mytologi, hur Futharken utvecklades ända fram till att våra egna skrivtecken blev ersatta av latinska bokstäver i och med Nordens kristnande, men hur vårt kulturarv fanns i aktiv användning nästan ända fram i modern tid och på vilket sätt det lever kvar i dag.

Han går vidare in på skillnaden mellan fornnordiska och runsvenska, ett avsnitt där jag själv fick tillfälle att lära mig något nytt, trots att jag i åratal intresserat mig för runor och vår historia. Med hjälp av illustrativa bilder berättas det om berömda runstenar – kompletta med modern översättning. Boken innefattar flera olika runskrifter likväl som den keltiska skriften Ogham, som återfinns på runt 400 stenmonument på Irland.

Därefter följde det som jag själv tyckte var mest intressant av allt, nämligen hur runorna användes och används i spådom samt magiska ritualer. Det gäller alltifrån skydd till läkning, lycka, kunskap och seger i strid. Det är en väldigt spännande – om än kortfattad – läsning, och innefattar bland annat referenser från den romerske historikern Tacitus observationer bland de germanska stammarna. Förutom gamla ritualer så skrivs det även om nyare sådana som används inom den moderna asatron, som i allra högsta grad är levande.

Personligen måste jag säga att jag är förtjust i den här lilla boken, eftersom den är så pedagogisk. Eftersom jag själv skriver i runor och använder dem på många olika sätt så var jag redan bekant med det mesta, men nu vet jag utan tvekan vad jag kan rekommendera för läsning ifall någon vill lära sig skriva med våra förfäders runor eller använda dem på något annat sätt. Den kommer även till användning den dagen jag vill föra kunskaperna vidare till mina barn, någonting som jag storligen uppskattar.

Boken avslutas med en mycket bra beskrivning över varje runas specifika betydelse i magi och spådom, något som är nästintill ovärderligt för dem av oss som helst läser saker på svenska. Det kan till mångas stora förvåning faktiskt vara lite svårt att hitta riktigt bra information – även på nätet – om våra egna seder och bruk på vårt eget språk.

Ett stort plus i kanten är hur boken tar upp precis hur man tillverkar sina egna runstycken för bruk inom runmagi och spådom. Här finns även beskrivet varför man bör använda vissa material och vad man bör undvika.

Om det är något jag saknar i boken så skulle det vara en detaljerad beskrivning av runkoder, sifferrunor och dylikt. Att använda runor för hemlig skrift och för lek är något som nog skulle vara underhållande för många, särskilt yngre förmågor. Fast vem vet, vi kanske får en ny bok som separat avhandlar det ämnet? Oavsett, köp boken, läs den och för sedan kunskapen vidare till era närstående.

Jag ger boken ett gott betyg, som en kärnfull och pedagogisk introduktion i ämnet runor, runskrift och runors magiska användning.

ANNONS:
Köp boken direkt från AlternaMedia. Pris: 240 kr inklusive frakt.

Alternativ 1: Sätt in beloppet på BG 108-0357. Kom ihåg att ange namn och adress till den vi ska skicka boken till.

Alternativ 2: Kortbetalning via nätet
(Paypal-avgift 10 kr tillkommer)
Skicka boken till:
(namn och adress)
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.