Skip to Content

Andrej Belousov, ekonom och ställföreträdande ansvarig för nedrustningsfrågor vid det ryska utrikesministeriet säger att Ryssland förbereder sig för ett försvarskrig. Foto: Stillbild Youtube

Rysk toppdiplomat meddelar: Ryssland förbereder sig för försvarskrig

Digital utgåva

Den ryske toppdiplomaten Andrej Belousov gjorde ett ovanligt skarpt uttalande inför FN fredagen den 26 oktober. Där meddelade han att Ryssland absolut förbereder sig för ett möjligt krig, men inte alls på grund av att vilja utvidga sitt territorium, vilket hela tiden har varit narrativet i den av USA anförda hatpropagandan mot Ryssland. Istället handlar det om renodlat försvar mot aggression från Nato och ett sätt att bemöta att ömsesidiga nedrustningsavtal nu är i fara.

Publicerad: 30 oktober, 2018, 22:32

  • Svenska

Läs även

Andrej Belousov, som är ställföreträdande ansvarig för nedrustningsfrågor vid det ryska utrikesministeriet, tog på ett oförblommerat sätt bladet från munnen förra fredagen i FN-skrapan. Det rapporterar tv-kanalen RT. Där meddelade han att Ryssland förbereder sig för ett möjligt försvarskrig, inte alls ett krig för att utvidga sin inflytelsesfär.

– USA påstår att Ryssland förbereder sig för krig, sade Belousov i FN.

– Ja, Ryssland förbereder sig för krig, men inte alls på grund av de orsaker som sprids som lögner i USA och EU.

Reaktion på nedröstat förslag om förstärkt nedrustningskontroll

Det mycket skarpa uttalandet kom som en reaktion på att en stor majoritet av säkerhetsrådets medlemmar röstat nej till ett ryskt resolutionsförslag som skulle innebära en förstärkt, FN-styrd kontroll av nedrustningen av kärnvapen som ett komplement till de avtal som redan finns.

För att förstå kontexten ytterligare är det värt att påminna sig om att USA en dryg vecka innan hade deklarerat att man avser att säga upp det rysk-amerikanska nedrustningsavtalet av medel- och kortdistansrobotar som varit i kraft sedan 1987.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend