Skip to Content

Enheter ur ryska Norra flottan. Foto: Redstar.ru
UTRIKES

Ryska Norra flottan tillkännager flottmanöver utanför Norge

Digital utgåva

Med kort varsel meddelar den ryska Norra flottan via egna kanaler att en storskalig övning skall ske senare denna månad i Barents hav och Norska havet med 30 ytfartyg, ett antal ubåtar, stödfartyg och mer än 20 flygplan. Detta kommer som ett troligt svar på Natos övningar i området nyligen, den första gången sedan 80-talet som USA:s flotta har haft närvaro där.

Publicerad: 3 juni, 2020, 00:42

  • Svenska

Läs även

Det var i en lång intervju med det ryska försvarsministeriets tidning, Krasnaya Zvezda, som Norra flottans befälhavare Aleksandr Moiseijev informerade om den kommande storskaliga övningen.

Befälhavaren kallar övningen ”storskalig” och tillägger att ett ”antal uppgifter kommer att lösas av olika grupperingar av styrkor”.

”Den kommer att omfatta mer än 30 ytfartyg, ubåtar och stödfartyg, [och] mer än 20 flygplan av olika slag” sade viceamiralen.

Aleksandr Moiseijev underströk att alla manövrar ”är defensiva till sin natur och inte är riktade mot någon”. Men, sade han, ”våra styrkors aktiviteter planeras med hänsyn till den internationella situationen”. Norge är dock inte informerat om den ryska flottans planer.

– Vi är inte informerade om en sådan övning via några formella kanaler, säger talespersonen för Norges gemensamma huvudkontor, Jørn Hammarbeck, i en telefonintervju med tidningen Barents Observer. Han tillägger att det står Ryssland, liksom alla andra länder, fritt att utbilda sin flotta på internationellt vatten.

I början av maj övade en grupp amerikanska och brittiska ytkrigsfartyg i Barents hav för första gången sedan mitten av 1980-talet. Amerikanska strategiska bombplan har också vid flera tillfällen det senaste året varit på uppdrag över Skandinavien och ovanför polcirkeln.

Detta blir tredje året i rad som den ryska Norra flottan genomför övningar med mer än 30 krigsfartyg i de norra vattnen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • plexgear

    Rätt kul anekdot…För några år sedan hade marinen i USA lagt upp lite ”reklambilder” för sig själv och hade med en bild av den ryska robotkryssaren ”Peter den Store”…Ja, de hade ingen egen motsvarighet så man snodde helt enkelt bilden för den gjorde sig bra…Hangarfartyg är ju inte speciellt vackra, tyckte man väl bland reklammakarna och de hade de nog rätt i!

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend