Sanningens röst i ett förljuget medieklimat

Temat för årets Bokmässa är yttrandefrihet. Men vad har yttrandefrihet för praktisk betydelse, hur påverkas vi av mer eller mindre yttrandefrihet i samhället?

I forna Östblocket trodde de flesta människor att om de bara inte kritiserade maktapparaten och det kommunistiska partiet så kunde de leva sina liv i fred. Alla drabbades dock mer än de kanske insåg. Jag vill här peka på en viktig aspekt som drabbar oss i Sverige i dag, och det är den ökade faran för grova brott och övergrepp till följd av att vissa samhällsproblem inte får diskuteras fritt.

I Norge har man mycket högre i tak. Exempelvis har norska medier och polis varit öppna med vilka grupper det är som begår de flesta sexövergreppen. Åren 2006-2008 kunde polisen i Oslo konstatera att samtliga överfallsvåldtäkter begicks av migranter från länder där kvinnan har en underordnad ställning. Att man beskriver verkligheten som den är, innebär också att man kan vidta åtgärder. Man införde snabbt utbildning för män från dessa regioner om kvinnans ställning i nordiska samhällen och vilka lagar som gäller.

Det hade man kunnat göra i Sverige också, där problemen är mångdubbelt större. I stället har hela Norge beskyllts för att vara rasistiskt. I detta nummer presenterar vi en sammanställning av hur Dagens Nyheter systematiskt har vilsefört sina läsare, men problemet är utbrett i alla systemmedier.

Det är först i år som förslag om obligatorisk sexualundervisning väckts i Sverige, efter att alternativ media avslöjat de omfattande sextrakasserierna på musikfestivaler – något systemmedia för övrigt också försökt dölja, men misslyckats. Fortfarande har dock inte dessa åtgärder genomförts, eftersom det i media heter att det skulle innebära ”att en hel grupp kände sig utpekad”.

Som vi tidigare beskrivit i Nya Tider är till och med polisen rädd att gå ut med ordentliga signalement efter att de flera gånger pekats ut av media som ”rasister”. Brottslingar kommer undan bara för att signalementen blir så vaga att de blir helt meningslösa.

Det betyder dock inte att man i media är helt färgblind, tvärtom. När det i början av förra året anmäldes en gruppvåldtäkt på Finlandsfärjan Viking Amorella var systemmedia snabbt ute med braskande rubriker som ”Åtta svenskar gripna för våldtäkt”.

När Nya Tider skrev att de gripna hade namn som Abdulla och Ahmed backade systemmedia till att de menat att det rörde sig om svenska medborgare. Det var också en lögn, Nya Tider avslöjade snabbt att de gripna var medborgare i Somalia och Irak. Det var alltså så viktigt för media att kunna hävda att de var svenskar, att de var beredda att ljuga om det.

Det stämmer inte alls som det ibland påstås att systemmedia avstår från att publicera etnicitet eftersom det saknar relevans för nyheten. De avstår att publicera etnicitet bara när det passar deras agenda, och är lika noga med att lyfta fram etnicitet när signalementet omfattar till exempel ”blont hår”.

De stora mediehusen lever fortfarande i föreställningen att de kan lura läsarna och forma opinionen som de vill. Men människor genomskådar det här i dag. Det är inte konstigt att journalister har lägst förtroende av alla yrkesgrupper i Sverige år efter år. Eller nästan, 2010 lyckades man faktiskt ta sig förbi bilhandlarna, men sedan halkade man ned till en sistaplats igen.

Människor vill ha korrekt information, de vill veta vad som händer, och det är därför alternativ media växer, hur mycket de än kallar oss för olika skällsord.

Reaktionerna från systemmedia på våra avslöjanden är rent hysteriska. Men jag förstår dem. Har man lurat befolkningen i decennier och skapat ett samhälle som slår världsrekord i antalet våldtäkter har man mycket att svara för.

De pratar mycket om demokrati och alla människors lika värde, men i praktiken betyder detta ”lika värde” att flickorna som blir sextrakasserade i Kungsträdgården av organiserade gäng, är mindre viktiga än att en viss grupp inte ska känna sig utpekad.

Hur bra kan demokratin fungera om människor inte får korrekt information om verkligheten? Systemmedia kan kalla oss det ena och det andra för att vi avslöjar vad de ljuger om, men sådana påhopp slår bara tillbaka på dem själva. Mitt samvete är rent, men hur sover de själva på nätterna?

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Myndigheter älskar struntfrågor

Myndigheter älskar struntfrågor

🟠 OPINION: Karl-Olov Arnstberg Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är en liten myndighet som bildades 2007. Men även en liten narr kan spela stor teater. Debattören professor Karl-Olov Arnstberg ställer sig kritisk till hur SIN häller grus i Polismyndighetens arbete för småsaker, samtidigt som man nonchalerar riktiga hot mot medborgarnas integritet.

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Läs även:

Myndigheter älskar struntfrågor

Myndigheter älskar struntfrågor

🟠 OPINION: Karl-Olov Arnstberg Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är en liten myndighet som bildades 2007. Men även en liten narr kan spela stor teater. Debattören professor Karl-Olov Arnstberg ställer sig kritisk till hur SIN häller grus i Polismyndighetens arbete för småsaker, samtidigt som man nonchalerar riktiga hot mot medborgarnas integritet.

Du förtjänar sanningen

Du förtjänar sanningen

🟠 LEDARE Massmedier granskar inte längre makten. De är numera en integrerad del av etablissemanget och deras roll är inte längre nyhetsförmedling av sanningen utan att skapa och styra det politiska narrativet. Oavsett deras påstådda politiska olikheter har de enats och ställt sig på samma sida i de viktigaste av frågor.

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

Moldavien balanserar mellan krig och omöjlig neutralitet

🟠 OPINION: IURIE ROSCA Moldavien är trängt mellan öst och väst, Ryssland och Nato. När fronten i Ukraina flyttar sig västerut och ser ut att krackelera på allt fler ställen ser debattören Iurie Rosca ett hot mot att stridigheterna spiller över på hans eget land, Moldavien, där en del redan kontrolleras av ryska ”fredsbevarande” trupper. Men samtidigt är Putin överraskande undfallande i vissa frågor och har till och med lovat att inte angripa led¬ningen i Kiev. Varför? undrar Rosca, och menar att det finns starka kraf¬ter som tjänar på att kriget drar ut på tiden och till och med utvidgas.

Trollfabriker och medias trollsång

Trollfabriker och medias trollsång

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Det är bråda tider just nu. I massmediernas redaktioner springer journalister runt som yra höns och kacklar gemensamt: ”Trollfabrik, trollfabrik, trollfabrik.” Artikel efter artikel pumpas ut om det vagt definierade men påstått allt mer överhängande hotet mot samhället som Sverigedemokraterna menas utgöra. Men få verkar se var den verkliga trollsången kommer ifrån.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.