Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Sanningens röst i ett förljuget medieklimat

Publicerad: 23 september, 2016, 18:05

  • Svenska

Temat för årets Bokmässa är yttrandefrihet. Men vad har yttrandefrihet för praktisk betydelse, hur påverkas vi av mer eller mindre yttrandefrihet i samhället?

I forna Östblocket trodde de flesta människor att om de bara inte kritiserade maktapparaten och det kommunistiska partiet så kunde de leva sina liv i fred. Alla drabbades dock mer än de kanske insåg. Jag vill här peka på en viktig aspekt som drabbar oss i Sverige i dag, och det är den ökade faran för grova brott och övergrepp till följd av att vissa samhällsproblem inte får diskuteras fritt.

I Norge har man mycket högre i tak. Exempelvis har norska medier och polis varit öppna med vilka grupper det är som begår de flesta sexövergreppen. Åren 2006-2008 kunde polisen i Oslo konstatera att samtliga överfallsvåldtäkter begicks av migranter från länder där kvinnan har en underordnad ställning. Att man beskriver verkligheten som den är, innebär också att man kan vidta åtgärder. Man införde snabbt utbildning för män från dessa regioner om kvinnans ställning i nordiska samhällen och vilka lagar som gäller.

Det hade man kunnat göra i Sverige också, där problemen är mångdubbelt större. I stället har hela Norge beskyllts för att vara rasistiskt. I detta nummer presenterar vi en sammanställning av hur Dagens Nyheter systematiskt har vilsefört sina läsare, men problemet är utbrett i alla systemmedier.

Det är först i år som förslag om obligatorisk sexualundervisning väckts i Sverige, efter att alternativ media avslöjat de omfattande sextrakasserierna på musikfestivaler – något systemmedia för övrigt också försökt dölja, men misslyckats. Fortfarande har dock inte dessa åtgärder genomförts, eftersom det i media heter att det skulle innebära ”att en hel grupp kände sig utpekad”.

Som vi tidigare beskrivit i Nya Tider är till och med polisen rädd att gå ut med ordentliga signalement efter att de flera gånger pekats ut av media som ”rasister”. Brottslingar kommer undan bara för att signalementen blir så vaga att de blir helt meningslösa.

Det betyder dock inte att man i media är helt färgblind, tvärtom. När det i början av förra året anmäldes en gruppvåldtäkt på Finlandsfärjan Viking Amorella var systemmedia snabbt ute med braskande rubriker som ”Åtta svenskar gripna för våldtäkt”.

När Nya Tider skrev att de gripna hade namn som Abdulla och Ahmed backade systemmedia till att de menat att det rörde sig om svenska medborgare. Det var också en lögn, Nya Tider avslöjade snabbt att de gripna var medborgare i Somalia och Irak. Det var alltså så viktigt för media att kunna hävda att de var svenskar, att de var beredda att ljuga om det.

Det stämmer inte alls som det ibland påstås att systemmedia avstår från att publicera etnicitet eftersom det saknar relevans för nyheten. De avstår att publicera etnicitet bara när det passar deras agenda, och är lika noga med att lyfta fram etnicitet när signalementet omfattar till exempel ”blont hår”.

De stora mediehusen lever fortfarande i föreställningen att de kan lura läsarna och forma opinionen som de vill. Men människor genomskådar det här i dag. Det är inte konstigt att journalister har lägst förtroende av alla yrkesgrupper i Sverige år efter år. Eller nästan, 2010 lyckades man faktiskt ta sig förbi bilhandlarna, men sedan halkade man ned till en sistaplats igen.

Människor vill ha korrekt information, de vill veta vad som händer, och det är därför alternativ media växer, hur mycket de än kallar oss för olika skällsord.

Reaktionerna från systemmedia på våra avslöjanden är rent hysteriska. Men jag förstår dem. Har man lurat befolkningen i decennier och skapat ett samhälle som slår världsrekord i antalet våldtäkter har man mycket att svara för.

De pratar mycket om demokrati och alla människors lika värde, men i praktiken betyder detta ”lika värde” att flickorna som blir sextrakasserade i Kungsträdgården av organiserade gäng, är mindre viktiga än att en viss grupp inte ska känna sig utpekad.

Hur bra kan demokratin fungera om människor inte får korrekt information om verkligheten? Systemmedia kan kalla oss det ena och det andra för att vi avslöjar vad de ljuger om, men sådana påhopp slår bara tillbaka på dem själva. Mitt samvete är rent, men hur sover de själva på nätterna?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Gå till arkivet

Send this to a friend