Skip to Content

Salivpartiklar som sprids vid en nysning. Foto: Wikipedia/James Gathany
UTRIKES

Singapore var redo för Covid-19 – varför inte Sverige?

Digital utgåva

Efter SARS och H1N1 byggde Singapore ett stabilt system för spårning och begränsning av epidemier. Sydkorea, Taiwan och andra länder gjorde detsamma – det här är hur de gjorde det.

Publicerad: 13 mars, 2020, 17:13

  • Svenska

Läs även

Pandemin – den nya sjukdomen Covid-19, viruset SARS-CoV-2 – är inte Singapores första epidemiologiska mardröm. Under 2002 och 2003 drabbades de av SARS, med sitt ursprung i Kina. Det ledde till 33 dödsfall i Singapore och utlöste en reformering av stadsstatens offentliga hälso- och sjukvårdssystem. De insåg att de ville investera för framtiden, för att minska den ekonomiska kostnaden om samma sak skulle hända igen, säger Martin Hibberd, en infektionssjukdomsforskare, nu vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som arbetade i Singapore med SARS till tidskriften Wired.

Så Singapore införde nya inresekontroller och stöpte om sin sjukvård. Sedan blev det drabbat igen 2009 av H1N1-influensan, den så kallade svininfluensan. ”Pandemiinfluensan kom från Mexiko och Singapore försökte 2009 applicera vad de lärt sig av SARS under 2003”, sade Hibberd. ”Men influensa var mycket svårare att bekämpa än vad SARS var, och de insåg att vad de trodde att de hade lärt sig inte fungerade. Det var ytterligare en läxa.”

När Covid-19 kom var Singapore, som det verkar, redo. Precis som Hongkong, Taiwan, Japan och Sydkorea införde Singapore strikta inresekontroller och procedurer för att identifiera sjuka individer – för att kunna behandla dem samt för att kunna spåra de människor de varit i kontakt med. Den singaporianska regeringen har en detaljerad redovisning av hur många människor som har testats för viruset, och dessa människors sociala kontakter. Alla dessa regeringar har infört strikta sociala åtgärder, som att avbryta evenemang, stänga skolor och uppmana folk att stanna hemma. Som ett resultat (åtminstone delvis) har alla ett lägre antal smittade människor och lägre dödsfall än Kina eller Italien, proportionellt sett. De har synbarligen lyckats med att skapa den ”tillplattade kurva” som folkhälsoexperter nu talar om, det vill säga att sänka toppen av infektioner, och att driva ökningen av allvarligt sjuka människor längre fram i tiden så att hälso- och sjukvårdssystemen inte blir överbelastade.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend