Skip to Content

Salivpartiklar som sprids vid en nysning. Foto: Wikipedia/James Gathany
UTRIKES

Singapore var redo för Covid-19 – varför inte Sverige?

Digital utgåva

Efter SARS och H1N1 byggde Singapore ett stabilt system för spårning och begränsning av epidemier. Sydkorea, Taiwan och andra länder gjorde detsamma – det här är hur de gjorde det.

Publicerad: 13 mars, 2020, 17:13

  • Svenska

Läs även

Pandemin – den nya sjukdomen Covid-19, viruset SARS-CoV-2 – är inte Singapores första epidemiologiska mardröm. Under 2002 och 2003 drabbades de av SARS, med sitt ursprung i Kina. Det ledde till 33 dödsfall i Singapore och utlöste en reformering av stadsstatens offentliga hälso- och sjukvårdssystem. De insåg att de ville investera för framtiden, för att minska den ekonomiska kostnaden om samma sak skulle hända igen, säger Martin Hibberd, en infektionssjukdomsforskare, nu vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som arbetade i Singapore med SARS till tidskriften Wired.

Så Singapore införde nya inresekontroller och stöpte om sin sjukvård. Sedan blev det drabbat igen 2009 av H1N1-influensan, den så kallade svininfluensan. ”Pandemiinfluensan kom från Mexiko och Singapore försökte 2009 applicera vad de lärt sig av SARS under 2003”, sade Hibberd. ”Men influensa var mycket svårare att bekämpa än vad SARS var, och de insåg att vad de trodde att de hade lärt sig inte fungerade. Det var ytterligare en läxa.”

När Covid-19 kom var Singapore, som det verkar, redo. Precis som Hongkong, Taiwan, Japan och Sydkorea införde Singapore strikta inresekontroller och procedurer för att identifiera sjuka individer – för att kunna behandla dem samt för att kunna spåra de människor de varit i kontakt med. Den singaporianska regeringen har en detaljerad redovisning av hur många människor som har testats för viruset, och dessa människors sociala kontakter. Alla dessa regeringar har infört strikta sociala åtgärder, som att avbryta evenemang, stänga skolor och uppmana folk att stanna hemma. Som ett resultat (åtminstone delvis) har alla ett lägre antal smittade människor och lägre dödsfall än Kina eller Italien, proportionellt sett. De har synbarligen lyckats med att skapa den ”tillplattade kurva” som folkhälsoexperter nu talar om, det vill säga att sänka toppen av infektioner, och att driva ökningen av allvarligt sjuka människor längre fram i tiden så att hälso- och sjukvårdssystemen inte blir överbelastade.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • burnedout

    Varför Singapore men inte Svärje? Fältet är fritt för spekulationer. Det enda som är klart är: Singapore är tyvärr inte Svärje. Varför har Svärjes valuta störtdykt (exvis med över 50% mot CHF pâ 10 âr)? Därför att landets, precis som med allt annat, saknar förtroende frân omvärlden. Sverigebilden har krackelerat. Kvar har vi en enorm Potemkin-kuliss.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Vapenlager hittade i Grekland – turkiska vänsterextremister gripna

UTRIKESGrekiska myndigheter har gripit ett flertal medlemmar av den vänsterextrema turkiska terrororganisationen DHKP-C sedan man hittat tunnlar i Aten som var fyllda med militära vapen. Organisationen har en lång historia av våldsdåd, inklusive ett planerat attentat mot Turkiets president i Grekland.

Hur Ryssland kämpar mot coronavirus

Den ryske presidenten Vladimir Putin besöker det ryska centret för coronabevakning i världen. Foto: Kremlin.ruEuropa verkar för närvarande drunkna i kaos och dysfunktion när det gäller kampen mot coronavirus. Men hur hanterar Ryssland utmaningen just nu?

Invandrare revolterar mot restriktionerna i Frankrike och Tyskland

UTRIKESMedan drastiska åtgärder gällande förflyttning trädde i kraft den 17 mars vid lunchtid i Frankrike, fortsätter vårdslösheten och det ansvarslösa beteendet i Paris invandrardistrikt. Polisen som skickas till plats är förtvivlade över läget.

”Flockimmunitet är ett dåligt skämt”, Epidemiolog: Sårbara människor bör inte utsättas för Covid-19 just nu i förhoppningen om en hypotetisk framtid

INRIKES”Ditt hus brinner, och de du litade på skulle bevaka det försöker inte ens släcka elden. Trots att de visste att det skulle börja brinna och kunde se vad som hände med grannarnas hus när de blev övertända med skrämmande fart, så har den brittiska regeringen på ett oförklarligt sätt valt att istället främja lågorna, i den felaktiga uppfattningen att det på något sätt kommer att kunna kontrollera dem.”

Fler döda i Italien än i Kina

CORONAVIRUSAntalet döda i Italien till följd av coronavirusets härjningar har nu gått om Kinas, trots att bara hälften så många har smittats än så länge. Ett oförklarat problem tycks även vara att färre patienter blir friska och tvingas ligga i respiratorer länge. Samtidigt som vikten av respiratorer för att hålla de italienska patienterna vid liv ökar står Sverige oförberett på hemmaplan – vi har bara 570 respiratorer i landet.

Gå till arkivet

Send this to a friend