Skip to Content

Salivpartiklar som sprids vid en nysning. Foto: Wikipedia/James Gathany
UTRIKES

Singapore var redo för Covid-19 – varför inte Sverige?

Digital utgåva

Efter SARS och H1N1 byggde Singapore ett stabilt system för spårning och begränsning av epidemier. Sydkorea, Taiwan och andra länder gjorde detsamma – det här är hur de gjorde det.

Publicerad: 13 mars, 2020, 17:13

  • Svenska

Läs även

Pandemin – den nya sjukdomen Covid-19, viruset SARS-CoV-2 – är inte Singapores första epidemiologiska mardröm. Under 2002 och 2003 drabbades de av SARS, med sitt ursprung i Kina. Det ledde till 33 dödsfall i Singapore och utlöste en reformering av stadsstatens offentliga hälso- och sjukvårdssystem. De insåg att de ville investera för framtiden, för att minska den ekonomiska kostnaden om samma sak skulle hända igen, säger Martin Hibberd, en infektionssjukdomsforskare, nu vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som arbetade i Singapore med SARS till tidskriften Wired.

Så Singapore införde nya inresekontroller och stöpte om sin sjukvård. Sedan blev det drabbat igen 2009 av H1N1-influensan, den så kallade svininfluensan. ”Pandemiinfluensan kom från Mexiko och Singapore försökte 2009 applicera vad de lärt sig av SARS under 2003”, sade Hibberd. ”Men influensa var mycket svårare att bekämpa än vad SARS var, och de insåg att vad de trodde att de hade lärt sig inte fungerade. Det var ytterligare en läxa.”

När Covid-19 kom var Singapore, som det verkar, redo. Precis som Hongkong, Taiwan, Japan och Sydkorea införde Singapore strikta inresekontroller och procedurer för att identifiera sjuka individer – för att kunna behandla dem samt för att kunna spåra de människor de varit i kontakt med. Den singaporianska regeringen har en detaljerad redovisning av hur många människor som har testats för viruset, och dessa människors sociala kontakter. Alla dessa regeringar har infört strikta sociala åtgärder, som att avbryta evenemang, stänga skolor och uppmana folk att stanna hemma. Som ett resultat (åtminstone delvis) har alla ett lägre antal smittade människor och lägre dödsfall än Kina eller Italien, proportionellt sett. De har synbarligen lyckats med att skapa den ”tillplattade kurva” som folkhälsoexperter nu talar om, det vill säga att sänka toppen av infektioner, och att driva ökningen av allvarligt sjuka människor längre fram i tiden så att hälso- och sjukvårdssystemen inte blir överbelastade.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Danska statsministerns klara besked: ”Uppenbart att syrierna skall hem”

UTRIKESVid en debatt i danska Folketinget sade den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen att det är uppenbart och logiskt att syrier som kommer från områden i landet som nu kan anses som säkra nog att vistas i självklart skall återvända hem. Enligt tidningen Jyllands-Posten handlar det om hundratals syrier som inom de kommande månaderna skall återvandra hem till framför allt Damaskus och omgivande områden. Statsminister Frederiksen idkade också viss självkritik och menade att den danska flyktingpolitiken redan från början borde ha varit klar och entydig.

Natomöte i Bryssel och beslut rörande Afghanistan

UTRIKESUnder veckan ägde flera viktiga möten rum med avgörande beslut. Dessa beslut kan få olika konsekvenser även för länder utanför Natopakten.

Asylsökande i Danmark kan skickas 700 mil bort – till Rwanda i Afrika

DANMARKDen danska regeringen har under flera år sökt ett land som är villigt att ta emot invandrare som söker asyl i Danmark, under tiden som asylprocessen handläggs. Nu meddelar Jyllands-Posten att det afrikanska landet Rwanda är redo att ta emot Danmarks asyl­sökande. Personer som invandrar illegalt till Danmark och söker asyl skulle i så fall transporteras 700 mil bort och placeras på danskt asylcenter i det centralafrikanska landet. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye säger att de förhandlar med flera länder, men vill inte bekräfta om Rwanda är ett av dessa.

Danska regeringens uppmaning till bidragssnyltande invandrare: ”Åk hem!”

UTRIKESInvandrare i Danmark som haft uppehållstillstånd i fem år eller mer, och som därtill under ett och ett halvt år under de senaste tre åren levt på någon form av bidrag kommer framöver att kallas till regelbundna ”resa-hem-samtal” skriver den danska regeringen på sin hemsida. Målet är att genom ekonomiskt stöd förmå invandrarna att frivilligt återvända till sina hemländer.

Frankrikes överbefälhavare general François Lecointre och partiledaren för Rassemblement National i fransk media

UTRIKESVeckan innan påskhelgen intervjuades den franske generalen François Lecointre (chef d’État-major des Armées, överbefälhavare) i ett långt samtal i BFM TV. Intervjun gjordes alltså inte med försvarsministern Florence Parly utan den franske överbefälhavaren, vilket är en intressant och symboliskt. Under fredagen den 9 april fick Marine Le Pen, med sin partikamrat Sébastien Chenu, möta fransk media under en utfrågning som snarare var sympatisk än fientlig.

Fortsatt oklarhet beträffande ”K-frågan”

UTRIKESBesked från konvent i Berlin: Både Söder och Laschet redo att kandidera. 50 Förbundsdagsledamöter begärde i fredags att få besluta om kanslerskandidat och krävde att det skall ske vid pingst. Det fick i sin tur ministerpresidenten i Hessen, Volker Bouffier att göra ett motutspel: ”Laschet och Söder måste komma överens inom en vecka”, anser han.

Vaccin stoppas i USA – leveranser till Sverige ställs in

Det så kallade Janssen-vaccinet, tillverkat av läkemedelsföretaget Johnson & Johnson, har stoppats i USA efter att man upptäckt flera allvarliga fall av blodproppar och minst ett bekräftat dödsfall. Nu stoppar företaget sina planerade leveranser till Europa, inklusive Sverige som hade en leverans på 67 000 doser att vänta inom kort. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder även flera fall av blodproppar i EU, inklusive ett dödsfall som kopplas till vaccinet.

Bill Gates försök i Kiruna att blockera solen med damm stoppas

MILJÖFör att kyla planeten stöder Bill Gates, tillsammans med andra förmögna sponsorer, ett projekt med mål att blockera solens ljus med hjälp av damm i strato­sfären. Idén har mött kraftig kritik, och nu sätter det svenska rymdteknikföretaget Swedish Space Corporation (SSC) stopp för en testflygning med ballong som skulle ske från Kiruna.

Gå till arkivet

Send this to a friend