Älgflockar kan orsaka stora skador på skogen. Foto: Pixabay

Skyddsjakt på älg i Västerbotten ställdes in

SCA, Sveaskog, Holmen och andra skogsägare hade gemensamt ansökt till länsstyrelsen i Västerbotten län om tillåtelse för skyddsjakt på 70 djur, länsstyrelsen beviljade endast att 20 älgar skulle få skjutas nu under senvintern, därför ställer skogsägarna in jakten och överklagar beslutet.

Bakgrunden är att älgar som vintertid samlas i stora flockar äter mycket på samma begränsade yta och skadorna på skogen blir stora. Det är stora fördelar för älgarna att bilda dessa vintertida storflockar, bland annat kan de traska i varandras spår när snön är djup och de sparar på så vis energi, men instinktivt samlas de där fodertillgången är störst och inget är bättre än en tallplantering. På älgens meny står rönn, asp och sälg men när det inte finns att tillgå äter den tall istället. Älgar har i alla tider samlats i större grupper i nora Skandinavien. I det moderna samhället lockar Trafikverkets saltsmakande och plogade vägar och järnvägar varje år fram älgflockarna med trafikfaror och också olyckor som följd.

I forntid och fram till 1600-talet brukade vandringsälgar fångas i vidsträckta system av fångstgropar, ett typiskt norrländskt fornminne. 30 – 40 000 älgfångstgropar har kartlagts i norra Sverige och ända nere i Dalarna har älg fångats i gropar under sina flockvandringar. 1863 blev älgjakt helt förbjuden, älgen ansågs utrotningshotad och de södra delarna av Sverige var på många håll avskogade. Under 1900-talet återhämtade sig älgarna till följd av de stenhårda återplanteringlagarna som infördes i landet. Det skall också tilläggas att älgflockar på dussintals djur då och då uppträder även nere i Dalsland och Småland, rykten säger att 35 älgar kunnat ses vid Store Mosse under maj månad.

Ekonomiska förluster

En flock älgar orsakar tillsammans ett betestryck på den unga tallskogen med stora ekonomiska förluster till följd. Skogsägarna är sedan början av 1900-talet enligt lag tvingade till att plantera nytt, det förekommer också att de får betala viten när återbeskogningen misslyckas. Olika insektsangrepp, men även älgars matbehov, kan påverka utfallet av en skogsplantering. I delar av Västerbottens län är betesskadorna så omfattande att skogsägarna på flera platser inte når upp till Skogsvårdslagens krav på återbeskogning. Detta medför inte bara produktionsbortfall utan riskerar även att betraktas som ett brott mot lagen med risk för vite som en följd. Under februari 2019 genomförde Sveaskog AB, Holmen Skog AB och SCA AB en gemensam översiktsrekognosering i Västerbotten med helikopter för att besöka kända vinterkoncentrationsområden som återkommande har stora betesskador på främst tall. Skogsbolagen berättar att under den ordinarie älgjakten i Västerbottens län skulle 14 500 älgar ha skjutits, men drygt 2 000 älgar klarade sig undan. Helst skulle skogsföretagen se en utökad ordinarie jakttid på hösten, men vintertida skyddsjakt är en åtgärd som behövs på olika håll. Sveaskog AB, Holmen Skog AB och SCA AB organiserar jaktlag med erfarna jägare inför tillståndsgivna skyddsjakter och den ansökta skyddsjakten var tänkt att genomföras i Västerbotten i områden runt Storuman, Åsele och Lycksele kommun där behovet av jakt anses störst. I merparten av de områden som skyddsjaktansökan gällde så har berörda älgförvaltningsområden inte uppnått avskjutningsmålen under ordinarie jakttid vilket resulterade i en ovanligt hög älgtäthet under vintern.

Inför ansökan till länsstyrelsen om jakt fördes även samtal med ett slakteri med målsättningen att skänka klimatsmart kött till de skolmatsbespisningar som finns i de kommunerna där skyddsjakten var tänkt att ske. Men nu blir det inget gratis älgkött till skolbarnen.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

Nytt utbrott av homosex-sjukdomen

🟠 INRIKES Folkhälsomyndigheten varnar för ett nytt utbrott av den mycket smittsamma och smärtsamma sjukdomen apkoppor, numera av politiskt korrekta skäl omdöpt till mpox, har konstaterats i Stockholm. Risken för en större spridning under sommaren är samtidigt stor – på grund av de många dekadenta och homosexuella evenemangen i väst och eftersom sjukdomen närmast uteslutande sprids just bland ”män som har sex med män”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.