<strong>Radomer</strong> (radarkupoler) på RAF Menwith Hill, det brittiska flygvapnets radaranläggning i North Yorkshire, är en anläggning för missilvarning och avlyssning av kommunikation åt Storbritannien och USA. Foto: Wiki

Snowden bekräftar Echelons existens

Man brukar säga att ”Storebror ser dig” och att detta citat ur George Orwells dystopiska roman blivit verklighet. Men vad betyder det egentligen? FRA:s och telebolagens övervakning har diskuterats flitigt de senaste åren, men det har också ryktats om ett övervakningssystem av globala proportioner som heter Echelon, som avlyssnar allt och alla – hela tiden. Det som de involverade länderna under årtionden avfärdat som konspirationsteorier har nu bekräftats som sanning, tack vare den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

Den brittiska undersökande journalisten Duncan Campbell gjorde sitt stora avslöjande om övervakningssystemet Echelons existens redan 1988 och fortsatte att skriva om det hemliga programmet under de kommande 27 åren. Han beskriver utförligt hur myndigheterna i hemlighet lyssnar på all elektronisk kommunikation och filtrerar innehållet i realtid i jakt på sökord som olika säkerhetstjänster lagt in. De berörda länderna har nekat till att detta system existerar och har kallat det rena påhitt och konspirationsteorier.

Den 3 augusti publicerade Campbell en artikel samtidigt på de brittiska nättidningarna The Intercept och The Register, där han slutgiltigt bevisar att Echelon finns.

Duncan Campbell. Foto: Twitter.
Duncan Campbell. Foto: Twitter.

Bevisen hittar han i flera dokument som den amerikanske visselblåsaren och tidigare CIA-anställde Edward Snowden kommit över under sin tid som anställd på den amerikanska federala signalunderrättelsestjänsten National Security Agency (NSA). Bland annat är det ett dokument märkt ”högsta möjliga säkerhetsklass” och ”Top Secret” från 19 juli 2005. Avsändaren är Foreign Affairs Directorate Special Adviser (ungefär Utrikesdirektoratets särskilda rådgivare), där denne spekulerar i varför Echelon numera inte nämns lika ofta i offentligheten och gissar att EU efter terrordåden 9/11 insett att det är ett bra verktyg mot terrorism.

De länder som pekas ut som ansvariga för Echelon är USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Att dessa länder har en samarbetspakt om underrättelseinhämtning erkändes officiellt i mars 1999, då den australiensiska regeringen i ett nyhetsinslag bekräftade det topphemliga avtalet. De brukar refereras till som de ”Fem ögonen”. Fortfarande har ingen av dessa erkänt att Echelon ens finns och som vanligt har man avstått från att kommentera de dokument som Snowden läckt, utöver att USA fortsätter att insistera att Snowden stulit hemlig information. Snowden har i intervjuer sagt att han befarar att han skulle utsättas för en skenrättegång i USA och att amerikanska tjänstemän uttryckt en önskan att se honom död. Han flydde därför och fick till slut asyl i Ryssland.

Lyssnar på alla i realtid

Enligt Campbell och senare även andra källor är Echelon ett system för övervakning av elektronisk information såsom e-post, telefonsamtal, videokonferenser, telex, vanlig radiokommunikation och liknande. Dess rötter sträcker sig så långt bak som till 1960-talet, men det har självklart utvecklats och dess förmåga har ökat enormt i och med ny teknik. Inte bara har Echelons förmåga att lyssna och processa ökat, allt mer kommunikation sker dessutom just elektroniskt och är därför sårbar för avlyssning.

Dess omfattning har bland annat nämnts i Pär Ströms bok Övervakad:

”Övervakningen hade en fantastisk precision. Vi kunde peka ut en enskild person eller organisation och övervaka all elektronisk kommunikation – real time – hela tiden. Det skedde utan att personen hade någon chans att upptäcka det, och den mesta informationen skickades snabbt vidare till en annan station med hjälp av de enorma digitala möjligheter vi hade.”, sade Margaret Newsham, en tidigare Echelon-anställd, till danska Ekstra-Bladet den 17 november, 1999.

Grunden till Echelon utgörs av ett omfattande nätverk av avlyssningsutrustning och stora radioantenner som pejlar in specifika kommunikationssatelliter. Enligt nya dokument som läckts av Snowden omfattar Echelon 16 sådana avlyssningsbaser strategiskt utplacerade i alla världsdelar, varav nio som drivs av USA och sju av dess allierade. 120 satelliter bedöms ingå i systemet, samt fartyg som har avlyssningssystem och kryssar längs avlyssnade länders kuster, anordningar på undervattenskablar och även antenner på diverse konsulat och ambassader.

Ett av NSA-dokumenten från juli 2012 uppger att Yakima-basen i delstaten Washington, USA, som togs i drift 1973, hade som syfte att ”inom Echelonprogrammet samla och behandla kommunikation från INTELSAT när Kalla kriget rasade som värst”. Campbell skriver att detta borde chockera, då INTELSAT var västs kommunikationssatelliter och varken Sovjet eller Kina hade markutrustning som skulle ge dem möjlighet att använda sig av dessa. Detta spionage var alltså riktat uteslutande på allierade länder och de egna befolkningarna.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

EU-kommissionen pekar ut sju länder med för stora budgetunderskott

EU-kommissionen pekar ut sju länder med för stora budgetunderskott

🟠 UTRIKES Europeiska kommissionen meddelade onsdagen den 19 juni 2024 att ett förfarande gällande alltför stora underskott i den offentliga sektorns finanser inleds mot sju länder, närmare bestämt Frankrike, Italien, Belgien, Ungern, Malta, Slovakien och Polen. Länderna har överskridit gränsen för offentligt budgetunderskott, som fastställdes till 3 procent av bruttonationalprodukten (BNP) i stabilitetspakten, som antogs 1997, till och med före eurons införande.

BRICS utveckling: fortsatt expansion och ”de-dollarisation”

BRICS utveckling: fortsatt expansion och ”de-dollarisation”

🟠 EKONOMI BRICS utvidgning ser ut att fortsätta, trots att två av de tidigare inbjudna länderna dragit tillbaka eller inte fullföljt sina anslutningar 2023. Strategin att fjärma sig från US-dollar fortsätter att spridas och flera länder står på kö för att ansluta sig till BRICS. Argentinas avhopp och Saudiarabiens tystnad påverkar inte intrycket av att BRICS är en faktor att räkna med.

Läs även:

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

Kriget mot lantbruket

Kriget mot lantbruket

🟠 UTRIKES Hur ska Europas enorma jordbruksarealer egentligen användas? Den debatten rasar nu i allt fler länder, efter att EU och flera regeringar vidtagit drastiska åtgärder med syftet att minska antalet gårdar. I Nederländerna, som är Europas största exportör av lantbruksprodukter, kombinerar regeringen piska och morot för att försöka få landets bönder att avveckla verksamheten och sälja marken. Den här gången är det kväve – inte koldioxid – som påstås utgöra ett akut hot. Men är det den verkliga orsaken, eller en förevändning för att verkställa en helt annan agenda? ”Regeringen har förklarat krig mot lantbruket”, säger Thierry Baudet, partiledare för Forum voor Democratie, och den lantbrukspolitiske talespersonen Gideon van Meijeren, i en exklusiv intervju för Nya Tider.

Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, menar att Arlas egna kontroller gått överstyr och blivit en stor stressfaktor för många av de egna medlemmarna. De flesta vågar heller inte säga något därför att de är beroende av Arla för att kunna sälja sin mjölk. Foto: Nya Tider

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Medeltidsmuseet tvingades stänga den 5 november, trots protester. Foto: Wikimedia, Medeltidsmuseet.se

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Medborgarplatsen fylldes av WHO-kritiska människor. Enligt arrangörerna var antalet deltagare uppåt 2 000. Den pågick i cirka tre timmar, varefter eftermingel anordnades på Hotel Malmen. Foto: Nya Tider

Motståndet mot diktatoriskt WHO växer – demonstration i Stockholm

🟠 ExitWHO Världshälsoorganisationen WHO är på väg att få makt att bestämma alla medlemsländers insatser under nästa pandemi. Enskilda länder kommer inte längre att kunna besluta om egna pandemiåtgärder och eventuella restriktioner – allt ska beslutas av ett nytt ”styrande organ” inom WHO. Oron och kritiken växer nu mot vad detta innebär och den 1 oktober anordnades en demonstration i Stockholm för att protestera mot hur Sverige och världens länder avträder sin suveränitet till en icke folkvald grupp byråkrater.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.