Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Radomer (radarkupoler) på RAF Menwith Hill, det brittiska flygvapnets radaranläggning i North Yorkshire, är en anläggning för missilvarning och avlyssning av kommunikation åt Storbritannien och USA. Foto: Wiki

Snowden bekräftar Echelons existens

Man brukar säga att ”Storebror ser dig” och att detta citat ur George Orwells dystopiska roman blivit verklighet. Men vad betyder det egentligen? FRA:s och telebolagens övervakning har diskuterats flitigt de senaste åren, men det har också ryktats om ett övervakningssystem av globala proportioner som heter Echelon, som avlyssnar allt och alla – hela tiden. Det som de involverade länderna under årtionden avfärdat som konspirationsteorier har nu bekräftats som sanning, tack vare den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

Publicerad: 1 september, 2015, 11:02

  • Svenska

Läs även

Den brittiska undersökande journalisten Duncan Campbell gjorde sitt stora avslöjande om övervakningssystemet Echelons existens redan 1988 och fortsatte att skriva om det hemliga programmet under de kommande 27 åren. Han beskriver utförligt hur myndigheterna i hemlighet lyssnar på all elektronisk kommunikation och filtrerar innehållet i realtid i jakt på sökord som olika säkerhetstjänster lagt in. De berörda länderna har nekat till att detta system existerar och har kallat det rena påhitt och konspirationsteorier.

Den 3 augusti publicerade Campbell en artikel samtidigt på de brittiska nättidningarna The Intercept och The Register, där han slutgiltigt bevisar att Echelon finns.

Duncan Campbell. Foto: Twitter.

Duncan Campbell. Foto: Twitter.

Bevisen hittar han i flera dokument som den amerikanske visselblåsaren och tidigare CIA-anställde Edward Snowden kommit över under sin tid som anställd på den amerikanska federala signalunderrättelsestjänsten National Security Agency (NSA). Bland annat är det ett dokument märkt ”högsta möjliga säkerhetsklass” och ”Top Secret” från 19 juli 2005. Avsändaren är Foreign Affairs Directorate Special Adviser (ungefär Utrikesdirektoratets särskilda rådgivare), där denne spekulerar i varför Echelon numera inte nämns lika ofta i offentligheten och gissar att EU efter terrordåden 9/11 insett att det är ett bra verktyg mot terrorism.

De länder som pekas ut som ansvariga för Echelon är USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Att dessa länder har en samarbetspakt om underrättelseinhämtning erkändes officiellt i mars 1999, då den australiensiska regeringen i ett nyhetsinslag bekräftade det topphemliga avtalet. De brukar refereras till som de ”Fem ögonen”. Fortfarande har ingen av dessa erkänt att Echelon ens finns och som vanligt har man avstått från att kommentera de dokument som Snowden läckt, utöver att USA fortsätter att insistera att Snowden stulit hemlig information. Snowden har i intervjuer sagt att han befarar att han skulle utsättas för en skenrättegång i USA och att amerikanska tjänstemän uttryckt en önskan att se honom död. Han flydde därför och fick till slut asyl i Ryssland.

Lyssnar på alla i realtid

Enligt Campbell och senare även andra källor är Echelon ett system för övervakning av elektronisk information såsom e-post, telefonsamtal, videokonferenser, telex, vanlig radiokommunikation och liknande. Dess rötter sträcker sig så långt bak som till 1960-talet, men det har självklart utvecklats och dess förmåga har ökat enormt i och med ny teknik. Inte bara har Echelons förmåga att lyssna och processa ökat, allt mer kommunikation sker dessutom just elektroniskt och är därför sårbar för avlyssning.

Dess omfattning har bland annat nämnts i Pär Ströms bok Övervakad:

”Övervakningen hade en fantastisk precision. Vi kunde peka ut en enskild person eller organisation och övervaka all elektronisk kommunikation – real time – hela tiden. Det skedde utan att personen hade någon chans att upptäcka det, och den mesta informationen skickades snabbt vidare till en annan station med hjälp av de enorma digitala möjligheter vi hade.”, sade Margaret Newsham, en tidigare Echelon-anställd, till danska Ekstra-Bladet den 17 november, 1999.

Grunden till Echelon utgörs av ett omfattande nätverk av avlyssningsutrustning och stora radioantenner som pejlar in specifika kommunikationssatelliter. Enligt nya dokument som läckts av Snowden omfattar Echelon 16 sådana avlyssningsbaser strategiskt utplacerade i alla världsdelar, varav nio som drivs av USA och sju av dess allierade. 120 satelliter bedöms ingå i systemet, samt fartyg som har avlyssningssystem och kryssar längs avlyssnade länders kuster, anordningar på undervattenskablar och även antenner på diverse konsulat och ambassader.

Ett av NSA-dokumenten från juli 2012 uppger att Yakima-basen i delstaten Washington, USA, som togs i drift 1973, hade som syfte att ”inom Echelonprogrammet samla och behandla kommunikation från INTELSAT när Kalla kriget rasade som värst”. Campbell skriver att detta borde chockera, då INTELSAT var västs kommunikationssatelliter och varken Sovjet eller Kina hade markutrustning som skulle ge dem möjlighet att använda sig av dessa. Detta spionage var alltså riktat uteslutande på allierade länder och de egna befolkningarna.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Joachim Avoja och Vávra Suk

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend