Stefan Windh

Stefan Windh är en socialdemokratisk politiker och företagare i Påskallavik, som flera gånger anklagats för ekonomisk och politisk korruption. Nu driver han på för att få ett flyktingboende till Påskallavik. Huruvida han har någon personlig vinning i detta är fortfarande oklart.

Såväl Windhs politikerkarriär som hans företagande har kantats av misstankar om oegentligheter. Stefan heter egentligen Vind i efternamn men använder oftast stavningen Windh.

För några år sedan blev Windh ordförande i UBC:s Energikommission, ett uppdrag som den ambitiöse politikern lyckades få utan att ha någon formell kompetens inom energisektorn. UBC är ett samarbetsorgan för städer runt Östersjön, bland annat Oskarshamn där Windh sitter i fullmäktige. År 2009 startade kommissionen det EU-finansierade projektet ITEST, ett forsknings- och utvecklingsprogram som handlar om biologisk rening av avloppsvatten.

I juni 2010 gjorde Oskarshamns-Tidningen (OT) några intressanta avslöjanden som visade att Windh hade utnyttjat sin position som ordförande i Energikommissionen genom att se till att hans egna bolag blev anlitade inom ITEST-projektet. Windh var dock beredd med lämpliga bortförklaringar, och tidningens reportrar grävde inte djupt nog för att slå hål på dem. Kommunalpampen kunde därför ljuga såväl reportrar som läsare rakt upp i ansiktet om sin inblandning i olika bolag som hade anlitats inom det EU-finansierade projektet.

Först hade Pixelfactory OU varit inblandat. Firman var registrerad i Estland, men OT avslöjade att den haft samma adress och telefon i Påskallavik som Windhs svenska bolag. ”Det estniska bolaget” fanns dock inte längre med i bilden, utan dess plats i projektet hade intagits av ett nybildat svenskt bolag. Detta bolag, Network Engine for Objects in Lund AB (NEO AB), visade sig också tillhöra Stefan Windh och drivas av en före detta anställd till honom. NEO AB skulle i sin tur anlita Windh AB, Windhs eget bolag i datakonsultbranschen, som underleverantör av tjänster inom ramen för projektet.

På grund av frågetecknen kring Windhs roller hade kommunstyrelsen skjutit upp beslutet efter att Windh redovisat projektet, berättade OT:
– Det känns lite märkligt när Stefan Windh, som är ordförande i UBC:s energikommission, står inför kommunstyrelsen och redovisar projektet samtidigt som hans företag är ett av företagen som ska jobba med projektet, säger Lars Blomberg som tycker det hela känns lite olustigt.

Windh gick genast ut och bemötte anklagelserna, och senare samma dag publicerade Oskarshamns-Tidningen hans förklaring. Windh sade att han bara tänkt anlita det estniska bolaget i projektet ifall han först fick det sålt, men intressenten hade hoppat av och därför måste de hitta ett annat bolag som kunde hoppa in. Budet gick till ”ett nybildat företag som kan ses som en avknoppning från Stedan Windhs eget bolag”, nämligen till NEO – en firma som han förnekade all inblandning i.

Dagen efter avslöjades det att Windh ägde aktier i NEO AB. Då hade han genast en ny bortförklaring: att han inte hade någon ”operativ roll” i firman.

Även det var dock blåa dunster i ögonen på Oskarshamns-Tidningens reporter och läsare, kan Nya Tider avslöja. Hans aktieinnehav räckte i själva verket till ett avgörande inflytande i företaget.

21 juni:
– Jag är inte alls inblandad i det här företaget, varken som delägare eller som ledamot i styrelsen, säger Stefan Windh.
Ända sedan det EU-stödda projektet initierades har Stefan Windhs mål varit att hålla sitt eget företag utanför den operativa delen. Nu kommer hans företag ändå att medverka, men i periferin.
– Lundaföretaget vill programmera, inte administrera. Därför kommer det att köpa administrativa tjänster av oss, säger Stefan Windh.

22 juni:
– Jag är delägare i bolaget som knoppat av från Windh AB. Men jag har ingen operativ roll och sitter inte i bolagets styrelse. Så beslutet om företaget ska eller vill sponsra, eller om kommunen vill ha deras medverkan, fattas inte av mig. Det fattas av andra, säger idag Stefan Windh.

Stefan Windh betonar att han inte på något sätt lägger sig i själva projektet. Han är inte ens föredragande i ärendet, men fick hoppa in och föredra ärendet för kommunstyrelsen när den ansvarige tjänstemannen blev sjuk.

Även detta var alltså lögn, på mer än ett sätt. För det första visar kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll en vecka senare (29 juni 2010) att hans mål definitivt inte varit att ”hålla sitt eget företag utanför den operativa delen” – tvärtom var det ett villkor för att NEO skulle få uppdraget att Windh AB anlitades som underkonsult.

För det andra ljög han även om sitt inflytande över NEO. Han satt inte i styrelsen, men hans eget företag Lyckans Vind AB ägde vid den tidpunkten fortfarande 23 procent av aktierna i NEO. Stefan Windh, som den ende ledamoten i Lyckans Vind AB, hade därför rätt att både sitta med vid bolagsstämman för NEO och att kalla till extra bolagsstämma om han skulle vilja. Att han saknade inflytande över NEO var alltså ren lögn, det också.

ITEST har vid en utvärdering i år visat sig vara ett totalt misslyckande. Två av Windhs partikamrater i kommunfullmäktige vädjade i maj om att kommunens revisorer skulle granska projektet. Det fanns ett underskott på närmare sex miljoner kronor – ungefär hälften av vad projektet från början beräknats kosta – och det började ställas frågor om varför. En extern utredning visade också att inte ett enda av projektets mål hade uppfyllts.

Windhs bedyranden att han ”inte på något sätt lägger sig i” ITEST-projektet och att han bara föredrog ärendet för kommunstyrelsen därför att den ansvarige blivit sjuk är det förstås svårt att slå hål på. Han är förvisso ordförande i Energikommissionen – där ITEST-projektet för övrigt har nätadressen itest.windh.net – men det kan ju förvisso vara så att han låter andra sköta projektet och att hans egna bolag bara råkar bli anlitade. Helt utan hans inblandning givetvis.

Jag ringer upp Stefan Windh för att få svar på dessa frågor och samtidigt fråga om hans aggressiva utfall mot demokratiaktivisterna utanför Konsum. Jag presenterar mig som journalist på Nya Tider och går sedan rakt på sak.

Jag undrar om jag kan ställa några frågor till dig angående händelserna utanför Konsum med anledning av asylboendet i Påskallavik.
– Nej, tyvärr, det går inte. Tack ska du ha, hej.

Windh lägger på. Jag ringer upp igen.
Hej, du la på lite väl snabbt. Jag skulle också vilja ha svar på några frågor angående dina bolagsengagemang och ITEST.
– Jag är upptagen så jag har inte tid, du får ursäkta…

När kan jag ringa i så fall?
– …och ring inte igen. Tack ska du ha, hej.

I nästa nummer återkommer Nya Tider med ett uppföljande reportage, där vi bland annat berättar om hur Stefan Windh försökte slå sig in i bildbyråbranschen och lurade ett antal samarbetspartners på pengar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Niondeklassare vann mot rektorn – skolavslutning i kyrkan räddades

Niondeklassare vann mot rektorn – skolavslutning i kyrkan räddades

🟠 Rektor Helene Lindberg hade beslutat att avgångseleverna i årskurs 9 på Öbergaskolan och Kyrkholmsskolan i Arjeplog skulle fira skolavslutning i Medborgarhuset istället för kyrkan. Så blev det emellertid inte. Efter högljudda protester från ungdomarna fick niondeklassarna fira avslutning i kyrkan tillsammans med föräldrar och släkt även detta år. När Nya Tider når rektor Helene Lindberg säger hon dock att traditioner ska förändras och anpassas efter ”en ny tid”, och att hon inte vill ha skolavslutning i kyrkan nästa år.

SD bokar Brunnsparken i Ronneby – för att stoppa fredagsbön

Muslimsk kulturförening söker tillstånd för massbön i Ronnebys brunnspark

🟠 INRIKES Den muslimska kulturföreningen i Ronneby vill få tillstånd till massbön i brunnsparken under två dagar i juli, och enligt vad bland annat Samnytt skriver ska det handla om ungefär 300 personer som ska delta vid varje tillfälle. Dessutom vill muslimerna kunna sända ut böneutrop via högtalare på mellanhög volym. Sverigedemokraterna är djupt kritiska, och skriver i ett SMS till Nya Tider att man kommer att yrka på ett avslag för massbönen innan kommunen yttrar sig till polisen om tillståndsansökan.

Martin Modéus ny ärkebiskop efter Antje Jackelén

Martin Modéus ny ärkebiskop efter Antje Jackelén

🟠 Linköpingsbiskopen Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i ärkebiskopsvalets andra omgång den 8 juni. Därmed är det han som blir den 71:e ärkebiskopen i Svenska kyrkan i kontinuerlig följd och efterträder Antje Jackelén som går i pension den 30 oktober. Modéus vigs och tas emot som ny ärkebiskop den 4 december.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.