Skip to Content

Viktor Orbán ger sig i i konflikten inom EPP. Foto: abouthungary.hu
UTRIKES

Stigande oenighet i EU:s EPP-grupp

Digital utgåva

Mot bakgrund av spänningarna kring definitionen av ”rättsstatsprincipen” och Ungerns samt Polens nyligen lagda veto mot EU-budgeten angrep Tamas Deutsch, parlamentsledamot för Viktor Orbáns Fidesz, samt Orbán själv, gruppledaren för EPP-gruppen, den tyske Manfred Weber. Fidesz är själva en del av EPP.

Publicerad: 7 december, 2020, 14:53

  • Svenska

Läs även

Det hettar till bland kristdemokraterna i Bryssel. En ledamot från Fidesz, Tamas Deutsch, medlem av Europeiska folkpartiet (EPP), anklagade den tyske CSU-politikern Manfred Weber, ordförande för EPP-gruppen i Europaparlamentet, för att upprepa Gestapos slagord mot Ungern. Den ungerske parlamentsledamoten jämförde honom också med den ungerska politiska polisen under Stalintiden. Spänningarna mellan Fidesz och EPP är inte nya, men Viktor Orbáns vägran att godkänna den luddiga definitionen av ”rättsstatsprincipen” och den därav följande blockeringen av EU:s återhämtningsplan och den europeiska budgeten förnyar frågan om Fidesz medlemskap i EPP.

För några veckor sedan uppmanade Manfred Weber ungrarna att godkänna denna princip, som han säger inte är avsedd att föra en politisk process mot Ungern, utan att skydda både unionens ekonomiska intressen och dess grundläggande värderingar. ”Den som inte har något att dölja har inget att frukta”, sade Weber.

”Jag minns mycket väl att Gestapo och AVO (den kommunistiska politiska polisen i det stalinistiska Ungern) hade samma slogan”, sade Tamas Deutsch under en debatt i den ungerska TV-kanalen ATV. ”Det är vad de sade. Men den historiska erfarenheten hos dem som bodde i Tyskland och Ungern på den tiden var att de som inte hade något att dölja fortfarande hade allt att frukta.” [...] ”Manfred Weber talar inte sanning eftersom Europeiska unionens institutioner uttrycker subjektiva åsikter, politiskt partiska, förklädda till juridiska utvärderingar...”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend