Skip to Content

Katarina Hollbrink, grundare av facebookgruppen som arrangerade demonstrationen i Stockholm, talade med inlevelse men var besviken över att deltagarantalet på Sergels torg var så lågt. Foto: Nya Tider
INRIKES

Stoppa 5G-demonstrationer över hela Norden

Digital utgåva

Omkring hundra personer samlades på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera emot lanseringen av 5G som planeras att ske nästa år. Arrangörer var facebookgruppen ”wifi strålning hälsorisker stoppa 5G” som kritiserade politiker och media för att ignorera vad de ansåg vara en ödesfråga. Nya Tider var på plats.

Publicerad: 27 november, 2019, 13:57

  • Svenska

Läs även

I städer runt omkring i hela Norden arrangerades den 24 november demonstrationer mot 5G.  Utöver Stockholm demonstrerades det även i Helsingfors, Göteborg, Köpenhamn, Oslo, Århus, Vaasa och Reykjavik. Bland talarna återfanns administratörer från den arrangerande facebookgruppen, Michael Oddane från facebookgruppen WakeupGlobe, och Gunilla Ladberg från Föreningen Vågbrytaren, Riksföreningen mot hälsovådlig elektromagnetisk strålning.

Katarina Hollbrink var medarrangör. Foto: Nya Tider

På plakaten på Sergels torg fanns bland annat budskap med krav om sänkta strålningsnivåer, och att mikrovågsstrålning skadar insekter och bin.

Katarina Hollbrink är grundare till facebookgruppen ”wifi strålning hälsorisker stoppa 5G” och var en av talarna. Hon har intresserat sig för frågan om strålning under sju år.

– Ingen forskning finns som visar på att 5G strålning är ofarligt för människor, djur eller natur. Utrullningen av 5G strider mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter. I Nürnbergkodexen fastslogs krav på informerat samtycke för experiment med människor. Det här är ett experiment för det finns ingen forskning som visar att det är säkert, säger Hollbrink.

Cornelia och Timberly är två unga tjejer som uppger att de brukar få huvudvärk av sitt mobilanvändande. Foto: Nya Tider

 

Ohälsosamma gränsvärden

Demonstranterna krävde drastiskt sänkta gränsvärden för redan befintlig mikrovågsstrålning av det offentliga rummet, då de anser att dessa gränsvärden idag inte skyddar mot ohälsosymptom.

– Ohälsosymptom har setts redan vid 30 mikrowatt per kvadratmeter. Den naturliga strålningen från kosmos och solen ligger på under en mikrowatt per kvadratmeter, det är det som allt levande är anpassat till, människor djur och natur. I Sverige ligger gränsvärdet för mobilsändare och basstationer på tio miljoner mikrowatt per kvadratmeter.

Gränsvärdena menade Hollbrink var alltför höga framförallt för barn, som krävde en strålningsfri skola och förskola.

– Barnen är allra känsligast för skador. Cypern och Frankrike har redan förbjudit wifi i förskolorna på grund av hälsoriskerna med mikrovågsstrålningen, sade Hollbrink som menade att omfattande oberoende forskning på redan befintlig mikrovågsstrålning visar på allvarliga hälsoeffekter som DNA-skador, oxidativ stress på cellerna, cancer, tumörer, neurologiska sjukdomar, sköldkörtelrubbningar och påverkan på hormonsystemet.

Demonstrant med plakat. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Nya bevis för att Estonia sänktes

Den 10 september 2021 träffade den finske ingenjören Harri Ruotsalainen den estniska Estonia-gruppen vid Riigikogu, Estland parlament. Hösten 1994 arbetade Ruotsalainen vid den finska räddningstjänsten i Helsingfors och deltog i Estonias räddningsinsats. Han berättade om de omständigheter som av den svenska regeringen hade hemligstämplats för 25 år, senare 100 år.

Gå till arkivet

Send this to a friend