Skip to Content

Katarina Hollbrink, grundare av facebookgruppen som arrangerade demonstrationen i Stockholm, talade med inlevelse men var besviken över att deltagarantalet på Sergels torg var så lågt. Foto: Nya Tider
INRIKES

Stoppa 5G-demonstrationer över hela Norden

Digital utgåva

Omkring hundra personer samlades på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera emot lanseringen av 5G som planeras att ske nästa år. Arrangörer var facebookgruppen ”wifi strålning hälsorisker stoppa 5G” som kritiserade politiker och media för att ignorera vad de ansåg vara en ödesfråga. Nya Tider var på plats.

Publicerad: 27 november, 2019, 13:57

 • Svenska

Läs även

I städer runt omkring i hela Norden arrangerades den 24 november demonstrationer mot 5G.  Utöver Stockholm demonstrerades det även i Helsingfors, Göteborg, Köpenhamn, Oslo, Århus, Vaasa och Reykjavik. Bland talarna återfanns administratörer från den arrangerande facebookgruppen, Michael Oddane från facebookgruppen WakeupGlobe, och Gunilla Ladberg från Föreningen Vågbrytaren, Riksföreningen mot hälsovådlig elektromagnetisk strålning.

Katarina Hollbrink var medarrangör. Foto: Nya Tider

På plakaten på Sergels torg fanns bland annat budskap med krav om sänkta strålningsnivåer, och att mikrovågsstrålning skadar insekter och bin.

Katarina Hollbrink är grundare till facebookgruppen ”wifi strålning hälsorisker stoppa 5G” och var en av talarna. Hon har intresserat sig för frågan om strålning under sju år.

– Ingen forskning finns som visar på att 5G strålning är ofarligt för människor, djur eller natur. Utrullningen av 5G strider mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter. I Nürnbergkodexen fastslogs krav på informerat samtycke för experiment med människor. Det här är ett experiment för det finns ingen forskning som visar att det är säkert, säger Hollbrink.

Cornelia och Timberly är två unga tjejer som uppger att de brukar få huvudvärk av sitt mobilanvändande. Foto: Nya Tider

 

Ohälsosamma gränsvärden

Demonstranterna krävde drastiskt sänkta gränsvärden för redan befintlig mikrovågsstrålning av det offentliga rummet, då de anser att dessa gränsvärden idag inte skyddar mot ohälsosymptom.

– Ohälsosymptom har setts redan vid 30 mikrowatt per kvadratmeter. Den naturliga strålningen från kosmos och solen ligger på under en mikrowatt per kvadratmeter, det är det som allt levande är anpassat till, människor djur och natur. I Sverige ligger gränsvärdet för mobilsändare och basstationer på tio miljoner mikrowatt per kvadratmeter.

Gränsvärdena menade Hollbrink var alltför höga framförallt för barn, som krävde en strålningsfri skola och förskola.

– Barnen är allra känsligast för skador. Cypern och Frankrike har redan förbjudit wifi i förskolorna på grund av hälsoriskerna med mikrovågsstrålningen, sade Hollbrink som menade att omfattande oberoende forskning på redan befintlig mikrovågsstrålning visar på allvarliga hälsoeffekter som DNA-skador, oxidativ stress på cellerna, cancer, tumörer, neurologiska sjukdomar, sköldkörtelrubbningar och påverkan på hormonsystemet.

Demonstrant med plakat. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Malin “Miyuki” Yamato

  folket har inget som helst behov av 5G, tekniken är till för regimer att spionera på folket.

  • lobotomized

   OCH styra medborgare och konsumenter.

 • lobotomized

  En intressant frâga i samband med utbyggnaden är effektbehovet. Sändningseffekten för 5G sägs vara 100 till 200 gânger högre än 4G. 6G (när den kommer inom kort) sägs vara 10 gânger högre än 5G. Om effekten är sâ mânga gânger högre, torde det inte innebära att effektbehovet (energibehovet) är lika mânga gânger högre.? Om kontrollsamhället behöver lângt mer energi än idag, är det därför vi har energibrist och problem med elkraftsnäten? Jag tror vi har mycket mörker att se fram emot.

 • Futhark

  Den er livsfarlig. Jeg ble selv alvorlig syk av slik teknologi.

ABBA-Björn bakom politisk påverkanskampanj riktad mot Sveriges gymnasieungdomar

INRIKESDen gamla ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus riktar in sig mot gymnasieelever genom en politisk påverkanskampanj i kampen mot fejknyheter och alternativa fakta. Hans förlag ger ut en politisk stridsskrift som kan beställas av lärare inför jul. Filosofiprofessorn Åsa Wikforss, som gjort sig känd som ivrig motståndare till alternativa perspektiv, är författare till boken.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Det Fria Sverige 2 år

INRIKESDet var fest i Älgarås när Det Fria Sverige (DFS) firade två år den 30 november, som inte är vilken dag som helst. Det är Karl XII:s dödsdag som har varit en märkesdag för svenska nationalister i långt mer än hundra år. En vårdkase tändes ceremoniellt på fältet utanför Svenskarnas Hus.

Tvingas betala extra för att hon är för miljömedveten

INRIKESMiljö- och klimatfrågan är ett av de hetaste ämnena i dagens debatt. Lokaltidningen Mitt i Stockholm rapporterar om en invånare i Järfälla som tvingas betala mer därför att hon alstrar för lite sopor.

Nobelpriset belyser manliga vetenskapliga prestationer

INRIKESSom varje år (förutom litteraturpriset då) så har Nobelpriserna utdelats. Vinnarna i kategorierna fysik, kemi och medicin är, som så många år tidigare, uteslutande manliga. Sammantaget har pristagarna inom naturvetenskap sedan 1901 varit över 95 procent manliga.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet.

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Gå till arkivet

Send this to a friend