Skip to Content

Foto: fdecomite @ Flickr
GREKLAND

Storbankerna tjänar miljarder på Greklandslån

Publicerad: 31 oktober, 2015, 11:52

  • Svenska

Läs även

Räntan på Greklands nödlån gör återhämtningen ännu svårare för det krisdrabbade landet. Den brittiska organisationen Jubilee Debt har räknat ut att Internationella valutafonden (IMF) sedan 2010 tjänat närmare 24 miljarder kronor på sina lån till Grekland. Om det skuldsatta landet klarar av att betala alla skulderna enligt planen till år 2024 blir IMF:s vinst 40 miljarder kronor.

IMF lånar ut till Grekland med en effektiv ränta på 3,5 procent, men enligt Jubilee Debt är IMF:s omkostnader bara 0,9 procent av lånebeloppet. IMF menar dock att man också måste få in reservkapital för att täcka eventuella framtida förluster.

Även Europeiska centralbanken (ECB) och andra centralbanker inom Eurozonen väntas tjäna minst 100 miljarder kronor, enligt Jubilee Debt. ECB:s vinst kommer främst inte från räntor, utan uppkommer genom att centralbanken köpt upp lån från andra långivare till ett lägre värde än den egentliga skulden som Grekland har, och ECB kräver nu in hela lånebeloppet.

ECB har tidigare sagt att man tänker betala tillbaka en del av denna vinst till Grekland, och 2013 betalade man tillbaka 19 miljarder kronor, men sedan dess har ingen återbetalning skett.

– ECB agerar som en gamfond som köper upp skulder billigt, vägrar delta i skuldavskrivningar och kräver full betalning. Vinsten är ett resultat av ojuste handel och ska inte användas som ett påtryckningsmedel, menar Tim Jones, ekonom på Jubilee Debt.

Jones har räknat ut att mindre än 10 procent av nödlånen kommer det grekiska folket till godo. Resten går till att betala ränta på tidigare lån.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Attentatet mot Soleimani kan fördjupa Indiens och Rysslands energisamarbete

UTRIKESFörra året tecknade Indien och Ryssland ett femårigt energiavtal som inkluderar gemensam utveckling av olje- och gasfält i Ryssland och Indien. Det spända läget i Persiska viken och runt Kashmir gör att Indien måste luta sig mot Ryssland för sin energiförsörjning, rapporterar The Hindu.

Bannon råder Trump att hålla sitt State of the Union-tal efter riksrätten

UTRIKESDen förre chefsstrategen i Vita huset, Steve Bannon, uppmanar presidenten att vänta med sitt State of the Union-tal tills efter att han frikänts av senaten i sin kommande riksrätt. Bannon intervjuades av Maria Bartiromo i Fox News i programmet Sunday Morning Futures.

WikiLeaks grundare Assange behöver mer tid för att tala med sin advokat

Enligt Reuters får WikiLeaks grundare Julian Assange inte den tid han behöver med sina juridiska rådgivare för att diskutera sin kamp mot att bli utlämnad till USA, vilket försenar fallet, sade hans advokat i en brittisk domstol i måndags.

Borgerliga ÖVP och de gröna bildar regering i Österrike

ÖSTERRIKEEfter nästan tre månaders intensiva förhandlingar presenterades Österrikes nya regering i form av en koalition mellan borgerliga ÖVP och det gröna partiet, Die Grünen. Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) kal­lar den nya regeringen för det ”bästa från två världar”. Samtidigt som man lovar att den restriktiva migrationspolitiken skall stå fast säger sig den nya regeringen vilja motarbeta så kal­lad ”högerextremism” och ”främlingsfientlighet”.

IS jublar över den iranske generalens död

UTRIKESAP rapporterar att den Islamiska staten är lyriska över det amerikanska attentatet mot den höge iranske general som gjorde sig ett namn genom att stödja de styrkor som bekämpar IS-extremisterna.

Brittisk terroristpolis listar Extinction Rebellion som extremistisk ideologi

UTRIKESBrittiska polisen har nu återkallat sin rekommendation till lärare och myndigheter att jämställa klimataktivisterna med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Siemens erbjöd Greta Thunbergs sidekick en plats i styrelsen

UTRIKESSiemens VD Joe Kaeser har erbjudit Fridays for Futures språkrör Luisa Neubauer en plats i styrelsen för det nya företaget Siemens Energy.

Turkiet skickar trupper till Libyen

LIBYENDen 2 januari antog det turkiska parlamentet i ett extrainsatt sammanträde en motion om att skicka turkiska trupper till Libyen. Detta efter att man under en längre tid stöttat den libyska fraktion som styr Tripoli och bland annat skickat hundratals stridshärdade islamister från Syrien. Egypten, som stödjer en annan fraktion med bas i Tobruk, har redan sänt stridsvagnar för att möta turkarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend