Föräldragruppen i Svedala vill inte att deras barn serveras halalslaktade produkter i skolan.

Svedala kommun vägrar lyssna på föräldragruppen

Föräldrar i Svedala kämpar för att barnen ska få svensk, hälsosam och icke-religiös mat i skolan, vilket vi rapporterade om i NyT vecka 43/2013. Vi intervjuade då Tina Magnusson som själv är köttbonde och förälder. En ny termin har börjat men kommunen envisas fortfarande med att inte lyssna på föräldragruppen, som har drygt 2 600 medlemmar. I stället utmålas föräldrarna som rasister av den lokala tidningen Sydsvenskan.

Föräldragruppen lämnade in ett medborgarförslag till Svedala kommun hösten 2013 om att man krävde att deras barn serveras icke halalslaktade produkter i skolan. De skrev att de inte delar den trosuppfattning som halal står för och att den svenska skolan ska vara ickereligiös.

– Vårt förslag tar upp frågor om djurskydd, djurhållning, folkhälsa, miljö, självförsörjning, importerade livsmedel, slaktmetoder samt religion. Dock inte några värderingar kring muslimer och deras mat, säger föräldrarna bakom initiativet. De föredrar att uttala sig som grupp.

Man föreslår även att kommunen inför en helt ny livsmedelspolicy, där vägen mot miljö- och kvalitetsmålen blir tydliga. ”Vi vill ha livsmedel där det är lätt att göra kvalitetskontroller och ha vetskap om hur djurhållningen ser ut och vad fodret innehåller och att det är näringsriktig mat/livsmedel”, skriver man.

I föräldragruppen finns flera lantbrukare och man har goda kunskaper om djurhållning och djurskydd. Man har koll på Lagen om upphandling (LOU) såväl som inom EU:s direktiv, som gör det svårt för en kommun att till exempel kräva närproducerat. Det sägs motverka ”fri konkurrens” från matproducenter i andra delar av Europa. Man hänvisar till flera svenska kommuner till exempel i Dalsland som har lyckats få igenom krav på livsmedel så att produktionen följer svensk lagstiftning om bland annat djurens välbefinnande och hindrar överdriven läkemedelsanvändning.

– Vi vill ha mer hälsosamma livsmedel i kommunens verksamhet, där man använder så lite antibiotika vid uppfödning som möjligt. Så som det ser ut i dag har Sverige den lägsta användningen i EU och i vissa länder används upp till 25 gånger så mycket, enligt Europeiska läkemedelsmyndighetens rapport, berättar föräldragruppen.

De påpekar att Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för ökningen av multiresistenta bakterier som ett av världens största hälsoproblem. Redan nu får uppfödare i vissa EU-länder inte vistas i vanliga väntrum på sjukhus på grund av risken för spridning av dessa bakterier. Tillväxthormon som används på djur misstänks kunna tidigarelägga puberteten hos människor, och cancerforskare ser ett samband mellan tidig pubertet och äggstockscancer.

Tidningen Råd och röns senaste undersökning av dansk kyckling visade sådana resultat för salmonella och övriga bakterier att de avråder från att äta dansk kyckling. En del av de danska producenterna har dessutom lyckats kringgå salmonellakontrollerna genom att se till att 20-40 procent av vikten består av saltlake, vilket gör att kycklingen i stället räknas som köttberedning. Danskt djurskydd skiljer sig också markant från det svenska beträffande bedövningsgrad, näbbtrimning och djurhållning.

Föräldragruppen vill att sådant kött inte används i Svedala kommuns verksamhet. Livsmedel ska vara så kontrollerbara som möjligt avseende foder, antibiotika, djurhållning, slakt och transporter, menar de.

– Kommunen inhandlar i dag kött från grossister som importerar från länder där obedövad slakt är vanlig. Tyvärr framgår inte det vid kvalitetskontrollerna om köttet kommer från obedövad slakt då detta inte noteras i de länder där det inte är olagligt. Svårigheten för kontroll framgår också av Svedala kommuns anlitade jurister, som påstår att det är en omöjlighet att kontrollera 1 339 produkter från en och samma grossist. EU-kommissionens Mikael Courat varnar för en överproduktion av obedövad slakt ute i Europa och säger dessutom att veterinärer allt mer sällan får tillträde till dessa slakterier.

Man har nu tampats ett halvår med kommunen, som vägrar att backa och fortsätter att servera halalslaktade produkter i skolköket.

– Vad gäller religionsbiten, så har förvisso Skolinspektionen ansett att det inte strider mot lagen om en icke-konfessionell skola serverar religiöst rituellt slaktat kött till alla, oavsett deras trosuppfattning. Men det betyder naturligtvis inte att man måste göra det om det strider mot föräldrarnas vilja. Lagen om religionsfriheten påtalar rätten att utöva en religion enskilt eller i grupp – så länge det inte inverkar negativt på någon annan människa. Samma lag säger också att du har rätten att slippa bli påtvingad hela eller delar av en religion du inte delar.

Föräldragruppen menar att muslimer inte är en etnisk grupp, utan är en religiös grupp. Att äta halal är ett sätt att utöva religionen islam, säger de, och ser det som en självklarhet att inte alla, oavsett trosuppfattning, ska påtvingas dessa produkter. Att inhandla halalcertifierade produkter till alla innebär dessutom att Svedalas skattebetalare i slutänden bekostar en del av de shariastyrda halalcertifieringsföretagens avgifter och på så sätt stödjer islam. Sammantaget strider detta mot ett demokratiskt och sekulärt samhälle, enligt föräldragruppen.

– Bland annat i Danmark finns en lag som säger att danska slakterier inte får halalslakta mer än vad den befolkningsgrupp som efterfrågar detta konsumerar. Just av den anledningen att de som inte delar den trosuppfattningen inte ovetandes blir påtvingade produkten. Tilläggas kan att de danska slakterier som Svedala kommun köper in köttprodukter av tidigare har blivit polisanmälda för överproduktion av halalslaktade produkter, säger föräldragruppen.

Lokaltidningen Sydsvenskan vill dock inte förmedla vad Föräldragruppen har att säga, trots att gruppen stöds av drygt 2 600 medlemmar på Facebook.

– Det är förfärligt! Vi inledde vårt medborgarförslag med att ”vi inte har för avsikt att inskränka på någon annans trosuppfattning och hoppas genom detta slippa diskussion om det motsatta”, och därför är det sorgligt att se att debatten utan vår medverkan kommit att handla om ställningstagande för eller mot religionen islam. Föräldragruppen lägger inga värderingar i vad en muslim får eller inte får äta, utan kämpar för en hälsosam kost till alla och betonar att man som icke-muslim ska ha rätten att avstå från religiöst rituellt slaktade produkter. Vi är också överraskade över motståndet mot att man som icke-muslim ska få slippa halalslaktade produkter – detta borde ju vara en självklarhet.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Kristersson får högre lön

Kristersson får högre lön

🟠 INRIKES Statsminister Ulf Kristersson och regeringens 23 ministrar får höjda arvoden, efter ett beslut från Statsrådsarvodesnämnden. För Kristerssons del innebär det en löneökning med 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden.

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

Vaccinskandal: Svensk 13-åring dog efter covidvaccin

🟠 INRIKES En 13-årig svensk pojkes sista plågsamma andetag efter att han fått covidvaccin blev starten på en kamp för rättvisa för hans pappa. En kamp som nu fått åklagarmyndigheten att starta en förundersökning gällande något som bara är toppen på ett isberg – en vaccinskandal där över 80 000 svenska barn utsatts.

Veckodagens betydelse för återfall i brott

Veckodagens betydelse för återfall i brott

🟠 BROTT OCH STRAFF Att den svenska ”kriminalvården” i stor uträckning misslyckas med att ”vårda” brottslingar till att bli laglydiga medborgare är väl känt av Nya Tiders läsare. Det är mycket vanligt att personer som dömts för ett brott begår nya brott efter avtjänat straff. Av alla med en så kallad ingångshändelse 2017 återföll 25 procent i brottslighet inom ett år, och efter tre år hade 41 procent återfallit i brott. Siffrorna inkluderar naturligtvis bara den lilla del brott som klaras upp, mörkertalet är okänt. Med ingångshändelse menas att personen till exempel frigivits från anstalt eller skrivits ut från sluten ungdomsvård. Många som återfaller efter frigivning från anstalt gör det redan inom några månader efter att ha lämnat anstalten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.