Skip to Content

Bild vänster: Anna Herman och Andreas Utas gifte sig 1932. Andreas var soldat i Röda Armén i Det stora fosterländska kriget, det vill säga det andra världskriget, i Sovjetunionen och överlevde! Foto: Föreningen svenskbyborna. Bild höger: Andreasson Hinas modesta gård 1929. Alla i Gammelsvenskbyn var inte lika framgångsrika. Foto: Föreningen svenskbyborna
HISTORIA

Svenskbybornas tragiska historia

PappersupplaganNya Tider v. 27

Det är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Publicerad: 1 juli, 2020, 20:08

  • Svenska

Läs även

I nio månader hade de varit på väg från Dagö i Estland till ett nytt liv vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Den 20 augusti 1781 hade 967 svenskar inlett den långa vandringen på 200 mil. Bakgrunden var en konflikt hemma på Dagö mellan en svensk godsägare och en stor grupp svenskättlingar där.

Godsägaren Karl Magnus Stenbock ville bli av med de fria och nackstyva svenskarna och fick den ryska kejsarinnan Katarina II att utfärda en ukas (påbud) som tvingade svenskarna att lämna Dagö. Svenskarna fick ett markområde på 13 000 hektar vid Dnjepr, i ett nyligen erövrat område som kal­la­des Nya Ryssland.

Män, kvinnor och barn fick ge sig iväg på den långa vandringen. Med sig hade de 330 hästar och vagnar och 260 oxkärror. I november hade de nått byn Resjetilovka i Ukraina. De blev tvungna att ordna med ett vinterläger och stannade där i fyra månader tills våren kom. Tyvärr drabbades lägret av smittkoppor och andra sjukdomar i kombination med sträng kyla. Nästan hälften av flyktingarna, främst barn och gamla, dog i lägret. I början på maj 1782 kom de överlevande 535 slutligen fram till Dnjeprs strand. De hade blivit utlovade hus, men de fann bara ödemark.

Svenskbyborna fick börja från noll och bygga hus, röja och odla upp marken. Det gick heller inte så bra för dem eftersom många inte var bönder utan fiskare. Fisket i Dnjepr tycks inte ha varit tillräckligt bra för att försörja dem. Svenskarna led hårt under den kommande vintern och i mars året därpå var endast 135 personer kvar i livet.

Svenskarna på Dagö hade en lång historia bakom sig. Redan i slutet av 1200-talet bosatte sig svenskar på Dagö. Möjligen kom folk från Gotland dit redan på 500-talet. År 1563 lade Sverige beslag på Dagö, som varit i Tyska Orderns ägo sedan 1200-talet, och kom att tillhöra Sverige fram till 1721. Då erövrade Ryssland ön, som då hade cirka 2 000 svenska invånare. Det var alltså ungefär hälften av den svenska befolkningen som deporterades till Ukraina 1781.

Svenskbyborna talade en ålderdomlig svenska, från tiden på Dagö. De hade med sig sin speciella kultur vad gällde sång och musik, namnskick, fester, vigseltraditioner och sin lutherska tro. Trots alla svårigheter – men med något stöd från furst Potemkin – förmådde svenskarna att bygga och utveckla sin by, som heter Galsvänskbi eller Gammölsvänskbi.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

HISTORIALina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

HISTORIAHösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Karl XV som konstnär och samlare

HISTORIAEn del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend