Skip to Content

Amanda Lind uppmanar till fortsatta vaccinationer. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

Sverige lättar på restriktionerna

Digital utgåva

Från och med den 1 juli lättar Sverige på ett flertal av de restriktioner som varit ålagda folket under Covid-19 pandemin. Det kommer återigen bli tillåtet med inomhusevenemang för 50 personer och de flesta begränsningar för krogar och restauranger slopas vilket innebär att branschen ges en chans att återhämta sig.

Publicerad: 29 juni, 2021, 08:56

  • Svenska

Läs även

Det var under en pressträff i går där socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och kultur- och demokratiminister Amanda Lind deltog där de nya beskeden om kommande lättnader av restriktionerna från och med den 1 juli presenterades.

– Trots att Sverige befinner sig i ett svårt politiskt läge, kan och kommer regeringen att kunna fatta beslut om pandemin. Det har varit en lång och svår tid för världen under den här pandemin, och vi har upplevt en, två och tre vågor. Men tack vare att vaccinationerna går framåt, ser vi ett förbättrat läge, sade socialminister Lena Hallengren

– Under en lång tid har vi begränsat våra liv. Många har ansträngt sig. Vecka efter vecka. Nu är det åter dags att njuta av det vi tvingats välja bort, fortsatte hon.

Bland viktiga lättnader ses att demonstrationer och politiska manifestationer kommer tillåtas ha upp till 1 800 deltagare, att krogarnas öppettider inte längre regleras, och att sällskapens storlek vid uteserveringar inte längre begränsas.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Detta gäller från den 1 juli

Serveringsställen:

• Sittande förtäring och meters avstånd mellan sällskap – ute och inne.

• Sällskapet storlek utökas till åtta personer inomhus.

• Begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar slopas.

• Regleringen av öppettider slopas, krogarna får ha öppet efter 22.30.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar likt demonstrationer:

• Inomhus utan sittplatser: 50 personer

• Utomhus med sittplatser: 300 personer

• Utomhus utan sittplatser: 600

• Utomhus med sittplatser: 3 000

• Motionslopp: 900 personer

• Demonstrationer: 1 800

Idrott, fritid och kultur:

Rådet om att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner.

Handeln:

• Hur många som får vistas i en butik regleras fortsatt.

• Avståndshållandet kvarstår

• Fortsätt undvika trängsel i butiker, köpcentrum och kollektivtrafik

• Handla i sällskap med andra – rådet om ensamhandling slopas

Föreningslivet:

• Större möjligheter för möten.

• Specifika allmänna råd riktade till alla typer av föreningar tas bort.

• Alla verksamheters ansvar för smittskyddsåtgärder kvarstår.

• Alla ska ta samma ansvar för att undvika trängsel och helst ses utomhus samt stanna hemma vid symtom.

Kollektivtrafiken:

• Fortsätt välja andra färdsätt om det går, till exempel gå, cykla eller åk egen bil.

• Fortsätt undvika trängsel.

• Fortsätt hålla avstånd.

• Munskyddsrekommendationen slopas.

Källor: FHM/Regeringen

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend