Skip to Content

Anders Tegnell avvaktar i väntan på uppdaterade siffror. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

Sveriges äldrevård hårt drabbad – 2 769 döda i Sverige

Digital utgåva

Med ytterligare 90 döda och 404 bekräftade smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 har Sverige fortsatt befäst sin position som Nordens värst drabbade land, med totalt 2 769 döda och 22 721 bekräftade fall av smitta.

Publicerad: 4 maj, 2020, 17:08

  • Svenska

Läs även

– I Sverige är vi nu uppe i nästan 23 000 fall. Vi har väldigt små antal de senaste dagarna, ni som varit med ett tag vet att det ofta är så måndag efter en helg. Vi avvaktar och ser var det tar vägen sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under måndagens presskonferens.

Han bekräftar även att det fortfarande råder en stor eftersläpning av antalet döda i statistiken.

– Avlidna per dag, där har vi en eftersläpning, med ungefär en vecka innan vi får in alla fallen. Det är ganska små antal fall idag, det gäller att vi avvaktar och ser var det landar någonstans.

Danmark har 9 670 bekräftade fall, med en ökning på 147 nya under dagen och totalt 493 döda. Nio personer dog under måndagen av Covid-19. Norge har 7 884 bekräftade smittofall, bara 37 nya fall under måndagen. Man har 214 dödsfall och hade 3 nya avlidna under måndagen. Finland har 5 327 bekräftade fall av smitta, med en ökning av 73 nya fall under måndagen och totalt 240 döda. 10 av dessa avled under måndagen. Island har varken nya fall av bekräftad smitta eller dödsfall och har stannat på 1 799 bekräftade fall och 10 döda totalt.

Något lägre belastning inom intensivvården

Men en viss ljusning har börjat synas gällande utvecklingen i en del avseenden. Bland annat har antalet tillgängliga intensivvårdsplatser kunnat ökas samtidigt som belastningen på dem minskat något, från runt 80 procents belastning till 70 procent.

– Vi ser en lite lägre belastning i intensivvården. Vi har fortsatt drygt 30 procent icke-belagd IVA-kapacitet. Inlagda nationellt på sjukhus men inte i intensivvården minskar något. 1 744 patienter är den siffran, sade Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen under dagens presskonferens.

– Det betyder inte att vi inte har en belastad sjukvård, men vi ser en viss minskning.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Flixtrain på svenska spår

INRIKESFlixtrain inledde i maj sin snabbtågstrafik mellan Göteborg och Stockholm från 129 kronor. Efter viss ”coronaförsening” kan man nu köpa biljetter till det gräsgröna lågpriståget. 2022 kör Flixtrain även Uppsala – Köpenhamn.

Sularpsfarmens ägare i nya skandaler

INRIKESFamiljen Fakhro som äger Sularpsfarmen är i nytt blåsväder med sina trädgårdsfirmor som lurat av skånska kommuner 12 miljoner kronor och privatpersoner ett ännu okänt belopp. I familjens spår följer nu också skövlade trädgårdar och en lång rad juridiska processer.

Statsministern om misstroendeomröstningen: Farligt för landet, inte ansvarsfullt

INRIKESVid en presskonferens på torsdagseftermiddagen gick statsminister Stefan Löfven till hårt angrepp mot V, SD, M och KD och anklagade dem för att utsätta Sverige för fara. Exakt vari faran med att Stefan Löfven skulle tvingas avgå ligger utvecklade han inte. Han talade om omstart efter epidemin, grön omställning med mera men inget om exakt vilka faror det skulle medföra för detta. Han sade vid ett tiotal tillfällen i olika varianter att de partier som stöder misstroendeförklaringen inte är ansvarsfulla.

Göteborgskravallerna den 16 juni 2001

INRIKESDen tredje dagen av kravaller under EU-toppmötet i Göteborg avlöpte betydligt lugnare än de tidigare. Polisen hade den här dagen återtagit kommandot med bryska metoder. För bryska tyckte en del i en tilltagande polisfientlig opinion, för milda tyckte göteborgare i allmänhet. Hundratals av de misstänkta var omhändertagna, utvisade eller jagades av Säpo. En hel del av de som fortfarande var kvar på fri fot hade också fått tillräckligt med stryk, antingen av polisen eller av enskilda medborgare, för att dämpa kravallusten.

SD begär misstroendeomröstning

INRIKESYrkandet kom efter Vänsterpartiets presskonferens där Nooshi Dadgostar utlovade att Vänsterpartiet kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Det var dock med förbehållet att det måste finnas parlamentariskt stöd i övrigt för det, det vill säga att M och KD också uttalar att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Under eftermiddagen förklarade först KD och sedan M att de kommer att stödja en misstroendeförklaring. Omröstning kommer att äga rum på måndag klockan 10 nästa vecka.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Covidpass från första juli – även ovaccinerade ska kunna få passet

INRIKESFrån och med den första juli kommer alla svenskar som vaccinerat sig kunna beställa ett covidpass, ett bevis att man vaccinerat sig, med målet att det ska göra det lättare att resa inom EU. Senare under sommaren är planen även att passen ska kunna visa om man testat negativt för coronaviruset eller om man haft det men tillfrisknat.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

Gå till arkivet

Send this to a friend