Skip to Content

Anders Tegnell avvaktar i väntan på uppdaterade siffror. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

Sveriges äldrevård hårt drabbad – 2 769 döda i Sverige

Digital utgåva

Med ytterligare 90 döda och 404 bekräftade smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 har Sverige fortsatt befäst sin position som Nordens värst drabbade land, med totalt 2 769 döda och 22 721 bekräftade fall av smitta.

Publicerad: 4 maj, 2020, 17:08

 • Svenska

Läs även

– I Sverige är vi nu uppe i nästan 23 000 fall. Vi har väldigt små antal de senaste dagarna, ni som varit med ett tag vet att det ofta är så måndag efter en helg. Vi avvaktar och ser var det tar vägen sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under måndagens presskonferens.

Han bekräftar även att det fortfarande råder en stor eftersläpning av antalet döda i statistiken.

– Avlidna per dag, där har vi en eftersläpning, med ungefär en vecka innan vi får in alla fallen. Det är ganska små antal fall idag, det gäller att vi avvaktar och ser var det landar någonstans.

Danmark har 9 670 bekräftade fall, med en ökning på 147 nya under dagen och totalt 493 döda. Nio personer dog under måndagen av Covid-19. Norge har 7 884 bekräftade smittofall, bara 37 nya fall under måndagen. Man har 214 dödsfall och hade 3 nya avlidna under måndagen. Finland har 5 327 bekräftade fall av smitta, med en ökning av 73 nya fall under måndagen och totalt 240 döda. 10 av dessa avled under måndagen. Island har varken nya fall av bekräftad smitta eller dödsfall och har stannat på 1 799 bekräftade fall och 10 döda totalt.

Något lägre belastning inom intensivvården

Men en viss ljusning har börjat synas gällande utvecklingen i en del avseenden. Bland annat har antalet tillgängliga intensivvårdsplatser kunnat ökas samtidigt som belastningen på dem minskat något, från runt 80 procents belastning till 70 procent.

– Vi ser en lite lägre belastning i intensivvården. Vi har fortsatt drygt 30 procent icke-belagd IVA-kapacitet. Inlagda nationellt på sjukhus men inte i intensivvården minskar något. 1 744 patienter är den siffran, sade Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen under dagens presskonferens.

– Det betyder inte att vi inte har en belastad sjukvård, men vi ser en viss minskning.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Martin S

  Fortfarande inte ens upp i influensan 2018. Vadå värst drabbade land? Får ju jämföra samma land från tidigare år. Va? Fick färre influensan när man satte folk i husarrest? Det var väl märkligt… Det är väl bara o låsa in folk för all framtid då… så slipper vi alla trafikolyckor också! Kommer bli jättefina siffror!
  Att ingen har tänkt på den lösningen tidigare.

 • RL, Vallentuna

  Något som irriterar mig är dessa nyord för ålderdomshem. Förr var man gammal och klarade inte sig i sin veduppvärmda stuga. Då flyttade man till ” Hemmet ”
  Nu är det en hel massa ord…” särskilt boende ” —vad är det ?? LSS ?? …man har i takt med att man avvecklade ålderdomshemmen hittat på nya ord.
  Förr fanns det ålderdomshem i varenda samhälle . Även i samhällen som hade 300 invånare fanns ett ålderdomshem.
  Gubbarna hjälpte till med saker dom orkade..potatisland , fruktträd , gräsklippning mm-.
  Tanterna hjälpte till i kök i mån av intresse och ork…hade man ingen lust var det helt OK.
  Jag har inget minne av att det fanns någon som skulle bedöma behovet och sätta sig emot den gamle om denne ville in på ”Hemmet ” .
  Som jag minns det bestämde den gamle själv.
  Och att någon blev vanvårdad har jag inte heller något minne av.
  Somliga ” gick i barndom ” som man sa…man hade inte ord som demens och alzheimer … men dessa fick nog lite tillsyn och hjälp av de gamla som var klara i knoppen.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Gå till arkivet

Send this to a friend