Skip to Content

Sydkorea konstaterar många återfall av Covid-19. Foto: Pixabay/Mohamed Hassan
UTRIKES

Sydkorea rapporterar att friskförklarade coronaviruspatienter testar positivt igen

Digital utgåva

Sydkorea rapporterade på måndagen den 13 april att minst 116 personer som hade friskförklarats från Covid-19 har testat positivt igen, trots att myndigheterna antydde att de funderade på att lätta på de strikta rekommendationer som syftar till att förhindra nya utbrott.

Publicerad: 13 april, 2020, 17:02

 • Svenska

Läs även

Sydkorea rapporterade endast 25 nya fall totalt på måndagen, men ökningen av ”återfall” har väckt oro i landet.

Myndigheterna försöker undersöka orsaken till de konstaterade återfallen. Men Jeong Eun-kyeong, chef för Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC), har sagt att viruset kan ha återaktiverats snarare än att patienterna har smittats igen.

Andra experter sade att felaktiga tester kan spela en roll, eller att rester av viruset fortfarande kan finnas i patienternas system men utan att vara smittsamt eller en fara för värden eller andra.

De 116 fallen är mer än dubbelt så många som de 51 tidigare fall som Sydkorea rapporterade om en vecka tidigare.

Sydkorea planerar att skicka 600 000 coronavirustester till USA på tisdagen den 14 april som en första leverans, efter en begäran från USA:s president Donald Trump, enligt vad Reuters erfar.

Regeringsmedlemmar uppmanade samtidigt sydkoreanerna att fortsätta att följa riktlinjerna och restriktionerna för sociala sammankomster, men antydde att sådana åtgärder snart skulle kunna komma att lättas eller lyftas.

Sydkorea har uppmanat invånarna att följa ett strikt socialt avståndstagande fram till åtminstone den 19 april, men eftersom antalet fall har sjunkit och vädret har förbättrats har ett växande antal människor nonchalerat riktlinjerna.

Vid ett möte om katastrofhantering på måndagen sade premiärminister Chung Sye-kyun att regeringen snart skulle bedöma om riktlinjerna, som kräver att människor skall stanna hemma, undvika sociala sammankomster av alla slag och bara gå ut av väsentliga skäl, skulle mildras.

”Senare i veckan planerar vi att se över vår intensiva kampanj för social distansering som vi hittills har genomfört och diskutera om vi kommer att byta till rutinmässiga säkerhetsåtgärder” sade han.

Vissa lokala myndigheter har infört strängare åtgärder, bland annat stängning av barer och nattklubbar, förbud mot stora demonstrationer och begränsningar av gudstjänster.

Chung varnade för att även när restriktionerna väl lättas kommer landet inte att återvända till livet som det var före utbrottet.

”Vi behöver en mycket försiktig strategi eftersom alla för tidiga lättnader i socialt avståndstagande kan medföra oåterkalleliga konsekvenser, och vi måste fundera djupt över när och hur vi byter till det nya systemet” sade han.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Hoppsan !!
  Dessutom hörde jag att kemikalierna som renar dricksvattnet håller på att ta slut.
  Det är säkert glädjande för Löfven & hans kumpaner ..då skall ni se att deras siffror ökar ännu mer.
  När allt brakat samman som i deras favoritland Zimbabwe kommer Löfven att öka till 60 % .
  När vi försmäktar i magsjukdomar & diareer orsakat av förgiftat vatten kommer SVT att sända dagliga program
  som ” TILLSAMMANS ” . där .Lewengood talar barnsligt..Carola sjunger och vi dränks i en tsunami av floskler om solidaritet , värdegrund , genus , antirasism, inte peka finger , inte göra skillnad , känna kärlek , osv..till vi kräks upp det lilla maginnehåll vi ev. haft.
  Och dör.

  • Belyst

   Haha 😀

 • Martin S

  ALLA kan fås att testa positivt för coronavirusen. Bara en fråga om hur känsliga man gör testen. ALLA har dessa virus eller spår av dem i sig i varierande mängder.
  Så inget som helst konstigt med detta.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Gå till arkivet

Send this to a friend