Skip to Content

Sydkorea konstaterar många återfall av Covid-19. Foto: Pixabay/Mohamed Hassan
UTRIKES

Sydkorea rapporterar att friskförklarade coronaviruspatienter testar positivt igen

Digital utgåva

Sydkorea rapporterade på måndagen den 13 april att minst 116 personer som hade friskförklarats från Covid-19 har testat positivt igen, trots att myndigheterna antydde att de funderade på att lätta på de strikta rekommendationer som syftar till att förhindra nya utbrott.

Publicerad: 13 april, 2020, 17:02

  • Svenska

Läs även

Sydkorea rapporterade endast 25 nya fall totalt på måndagen, men ökningen av ”återfall” har väckt oro i landet.

Myndigheterna försöker undersöka orsaken till de konstaterade återfallen. Men Jeong Eun-kyeong, chef för Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC), har sagt att viruset kan ha återaktiverats snarare än att patienterna har smittats igen.

Andra experter sade att felaktiga tester kan spela en roll, eller att rester av viruset fortfarande kan finnas i patienternas system men utan att vara smittsamt eller en fara för värden eller andra.

De 116 fallen är mer än dubbelt så många som de 51 tidigare fall som Sydkorea rapporterade om en vecka tidigare.

Sydkorea planerar att skicka 600 000 coronavirustester till USA på tisdagen den 14 april som en första leverans, efter en begäran från USA:s president Donald Trump, enligt vad Reuters erfar.

Regeringsmedlemmar uppmanade samtidigt sydkoreanerna att fortsätta att följa riktlinjerna och restriktionerna för sociala sammankomster, men antydde att sådana åtgärder snart skulle kunna komma att lättas eller lyftas.

Sydkorea har uppmanat invånarna att följa ett strikt socialt avståndstagande fram till åtminstone den 19 april, men eftersom antalet fall har sjunkit och vädret har förbättrats har ett växande antal människor nonchalerat riktlinjerna.

Vid ett möte om katastrofhantering på måndagen sade premiärminister Chung Sye-kyun att regeringen snart skulle bedöma om riktlinjerna, som kräver att människor skall stanna hemma, undvika sociala sammankomster av alla slag och bara gå ut av väsentliga skäl, skulle mildras.

”Senare i veckan planerar vi att se över vår intensiva kampanj för social distansering som vi hittills har genomfört och diskutera om vi kommer att byta till rutinmässiga säkerhetsåtgärder” sade han.

Vissa lokala myndigheter har infört strängare åtgärder, bland annat stängning av barer och nattklubbar, förbud mot stora demonstrationer och begränsningar av gudstjänster.

Chung varnade för att även när restriktionerna väl lättas kommer landet inte att återvända till livet som det var före utbrottet.

”Vi behöver en mycket försiktig strategi eftersom alla för tidiga lättnader i socialt avståndstagande kan medföra oåterkalleliga konsekvenser, och vi måste fundera djupt över när och hur vi byter till det nya systemet” sade han.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend