Skip to Content

En ringmur av tystnad tycks omge Julia Caesar, som varnat för vart samhället är på väg i fyra böcker och över 800 krönikor. Har varningarna klingat för döva öron? Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi (infälld) hävdar att han förföljs av våldsvänster och journalister. Välkommen i klubben, säger Julia Caesar, men hur mycket än Arpi klagar så kan man inte komma ifrån att han har en av Sveriges största tidningar i ryggen. Foto: Wikipedia/ Artifex, Stillbild: SvD
KÅSERI

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

PappersupplaganNya Tider v. 26

För tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Publicerad: 26 juni, 2020, 16:07

 • Svenska

Läs även

Har det varit någon mening med de tio årens arbete? Går vår typ av civilisation att rädda?
Jag väljer att skriva min berättelse i form av ett brev till en fiktiv vän.

Kära vän!

Du skriver och frågar mig varför vi ska försöka rädda vår civilisation.

”Varför ska vi egentligen göra det?” skriver du. ”Den är ju inte livsduglig.”

Du rör vid tankar som jag har haft i olika omgångar under de senaste tio åren. När jag började skriva krönikor på den danska bloggen Snaphanen 2010 hade jag till en början en naiv tro på att jag kunde påverka någonting. Jag trodde att om jag med väl underbyggda fakta kunde visa vad som händer med Sverige skulle det kanske få människor att vakna upp ur deras allting-är-bra-dvala.

Jag nyktrade till efter några år.

Du skriver något snällt om det fantastiska i att med järnvilja fortsätta borra i vår tids vansinne. Men det är inte särskilt fantastiskt, det handlar ju mest om ett behov av att försöka förstå vår egen värld och samtid. En fördel med att bli äldre är att man ser klarare på mycket. Men jag märker också allt oftare att mina referenser till tid, namn och olika kulturyttringar – sådant som vi har upplevt i våra liv – faller rakt in i ett tomrum.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Julia Caesar

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  En mycket bra och avslöjande krönika av Julia Caesar! Det är som om klockan drogs tillbaka till häxprocessernas tid? Att journalistkåren på gammelmedia avslöjar sina sämsta sinnelag är inte alls förvånande, utan snarare praxis. Inte heller särskilt förvånande att det är Bonnierpressen som är mest
  aggressiv då Bonnier är en del i den nya världsordning dagens oligarker vill skapa och då måste alla hinder undanröjas? Som väl är har de alternativa medierna vuxit sig starkare för vart år och gammelmedias fasader börjar krackelera och då med stora personalnedskärningar. Bonnier är rädd att hela EU-projektet som de satsat hela sin trovärdighet på skall saboteras av enstaka journalister. Bonnier (DN) fick (officiellt lån) 900 miljoner kr av EU för att sprida ”kunskap” om just EU. Nu har det gått upp för svenska folket att EU är ett förslavningsprojekt som elitisterna i Bilderberg snickrat ihop under 65 år och därför måste all opposition emot EU krossas. Det gläder mig att så många svenskar fått upp ögonen på vad saken egentligen handlar om – EU. Vi skall inte vara rädda för att tala klartext, utan se det som i fabeln, där Nordan och Solen tävlade om vem som snabbast kunde få rocken av den gamle?

  • birgerr

   desperationen verkar öka för varje dag dom är förlorare

 • JR

  Det som kallas för alternativmedia är nu den media som förmedlar information och inte påhittat gods och styrd propaganda. Andelen människor med hyfsad verklighetsförankring ökar just nu exponentiellt. Se bara på tittarsiffror som publiceras på livekanaler. Kika gärna in på De Fria med Carl Norberg som kastar ut fakta på löpande band dagligen https://www.youtube.com/watch?v=xjxCd5xJR4g

 • birgerr

  jag har läst några av hennes böcker jag tycker hon är en fantastisk kvinna läser hennes alster där jag hittar dem

 • RL, Vallentuna

  Otroligt bra skrivet. Även jag vet hur snabbt anmälan till polis läggs ner när gärningsmännen är vänster.
  Jag var förr så dum att jag trodde polis seriöst måste utreda mordförsök..men icke !!

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend