Protester mot EU:s gröna giv i centrala Prag. Foto: Nya Tider
Protester mot EU:s gröna giv i centrala Prag. Foto: Nya Tider

Tjeckiska bönder revolterar mot egna organisationer – kräver utträde ur EU:s Green Deal

TJECKIEN
Igår demonstrerade bönder med flera hundra traktorer i centrala Prag. Liksom kollegorna i Tyskland, Frankrike och Beneluxländerna drabbas de av höga kostnader och orimlig byråkrati, något de sammanfattar med ett enda krav: Gå ur EU:s gröna giv. Premiärministerns hånfulla svar: De är supportrar av Kreml.

Hundratals traktorer anlände till den tjeckiska huvudstaden på måndagsmorgonen. De hade åkt i timmar från olika hörn av republiken för att visa sitt missnöje med regeringens jordbrukspolitik.

Traktorerna tog sig till motorleden som går förbi jordbruksministeriet i centrala Prag, där man ockuperade det ena körfältet medan man lät det andra vara fritt. Arrangörer på plats sade till Nya Tider att cirka 600 traktorer deltar i protesten och att kolonnen sträcker sig långt bortom vad som syns från ministeriet.

Cirka 600 traktorer intog centrala Prag och ställde upp sig utanför jordbruksministeriet. Foto: Nya Tider
Cirka 600 traktorer intog centrala Prag och ställde upp sig utanför jordbruksministeriet. Foto: Nya Tider

 

– Polisen lät oss på det stora hela vara, men de fotade alla fordon och sa att vi alla skulle få p-böter, säger Janis, en av deltagarna som hade åkt ända från Česká Lípa i norra delen av landet.

Deltagarna som Nya Tider kommer i samspråk med berättar att det är mycket svårt för jordbrukare att gänga med i de ständigt nya reglerna.

– Man jobbar hela dagen och sedan på natten så ska man kolla mejlen för att se vilka regler som ändrats och vad man måste rapportera, säger en ung man vars familj lever på jordbruket.

"Sluta ljug om oss, Fiala", löd flera plakat på traktorerna, då premiärminister Petr Fiala hade kallat protesterna Kremlvänliga. I bakgrunden jordbruksministeriet. Foto: Nya Tider
“Sluta ljug om oss, Fiala”, löd flera plakat på traktorerna, då premiärminister Petr Fiala hade kallat protesterna Kremlvänliga. I bakgrunden jordbruksministeriet. Foto: Nya Tider

 

Han säger att mindre jordbruk, med tio till tjugo kor, har lättare att anpassa sig när förutsättningarna skiftar.

– De här människorna har ett vanligt att jobb att gå till på dagarna, och när de jobbat av sina åtta timmar tar de hand om djuren. Man överlever inte ekonomiskt annars. Och då är det ganska lätt att minska besättningen ett år och öka ett annat. Om man har hundra, hundrafemtio kor, då kan man inte göra så. Halverar man djurbesättningen tar det åratal att komma tillbaka.

Alla fackföreningar och centrala jordbruksorganisationer hade tagit avstånd från protesten, då den ställde ett enda men radikalt krav: Tjeckien måste lämna EU:s gröna giv, European Green Deal.

Många bönder hade åkt i timmer och tillryggalagt fler hundra kilometer för att delta i protesten. Foto: Nya Tider
Många bönder hade åkt i timmer och tillryggalagt fler hundra kilometer för att delta i protesten. Foto: Nya Tider

 

En av arrangörerna, Zdeněk Jandejsek som själv äger en jordbrukskoncern, berättade på ett pressmöte inför protesten att man i två år skrivit till regeringen för att berätta om jordburkarnas situation, men förgäves. Han kallar deltagarna för ”jordbruksentusiaster”, eftersom de inte får stöd från sina egna jordbruksorganisationer i frågan.

– Vår situation är värst i hela EU, säger han, och berättar att det nationella stödet till jordbrukare i Tjeckien bara är 8 procent av vad en jordbrukare får i Tyskland.

På senare tid har det blivit ännu värre, då man ökat skatten på mark samtidigt som man kraftigt sänkt stödet till jordbruket.

– Mycket värre är dock genomdrivandet av den vansinniga gröna given som likviderar hela Europas jordbruk, förklarar Jandejsek.

Många hade skrivit budskap mot EU på sina traktorer. Här står: "Stopp för onödig byråkrati", "EU är ett dött projekt", "Vi producerar kvalitativa livsmedel" och "Vi kämpar även för er". Foto: Nya Tider
Många hade skrivit budskap mot EU på sina traktorer. Här står: “Stopp för onödig byråkrati”, “EU är ett dött projekt”, “Vi producerar kvalitativa livsmedel” och “Vi kämpar även för er”. Foto: Nya Tider

 

Han berättar att det är ett enormt tryck på bönderna att minska djurbestånden vad gäller fläsk och nöt in ramen för EU:s gröna giv.

Zdeněk Jandejsek, en av arrangörerna och ägare av jordbrukskoncernen Rabbit. Foto: Nya Tider
Zdeněk Jandejsek, en av arrangörerna och ägare av jordbrukskoncernen Rabbit. Foto: Nya Tider

– Gröna given ålägger oss att sänka produktionen med 25 till 30 procent. EU:s överproduktion är idag cirka 10 procent, så 15 procent skulle saknas.

Det betyder att bortfallet skulle behöva ersättas med produkter från andra kontinenter, främst Sydamerika. Men de har inte alls samma höga krav som i Europa, understryker Jandejsek. Boskapen äter majs och soja som till hundra procent är GMO. Sjurskyddsregler, restriktioner vad gäller antibiotika och så vidare existerar inte.

– Men det verkar inte vara något som de gröna bryr sig om. Det är total galenskap, säger han.

Jandejsek berättar att Tjeckien idag är självförsörjande till cirka 50 procent och att denna siffra sjunker för varje år. Han menar att förutom att gå ur EU:s gröna giv borde regeringen använda stöd till att bruka marken, inte betala för att låta den ligga i träda.

Det är inte lätt att leva på jordbruk i Tjeckien, många mindre bönder måste ha ett "vanligt" jobb vid sidan om. Foto: Nya Tider
Det är inte lätt att leva på jordbruk i Tjeckien, många mindre bönder måste ha ett “vanligt” jobb vid sidan om. Foto: Nya Tider

 

– Tjeckien har tillräckligt med mark och resurser för att vara självförsörjande vad gäller mat, säger Jandejsek.

Reaktionen från regeringen har varit sval. Premiärminister Petr Fiala kommenterade protesten på X med att arrangörerna ”inte gör någon hemlighet av sitt stöd till Kreml och de har helt andra målsättningar än jordbrukarnas intressen”.

– Jag har inte träffat på någon här idag som skulle visa sympatier för Ryssland, säger en av deltagarna utanför jordbruksministeriet till Nya Tider.

På arrangörernas hemsida skriver man:
”Vi kämpar för våra barns och hela nationens framtid. Vi är inte emot jordbruksorganisationerna, men deras ledningars passivitet tvingar oss att ta situationen i våra egna händer.”

Byråkratin är ett stort problem, särskilt om reglerna förändras hela tiden. "Man förändrar hela tiden reglerna under spelets gång", säger en av deltagarna. Foto: Nya Tider
Byråkratin är ett stort problem, särskilt som reglerna förändras hela tiden. “Man förändrar reglerna under spelets gång”, säger en av deltagarna. Foto: Nya Tider
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

Körförbud på helgerna nära förestående i Tyskland?

Körförbud på helgerna nära förestående i Tyskland?

🟠 UTRIKES Konsekvenserna av den gröna manin blir nu allt tydligare för de tyska medborgarna: Den federala transportministern Volker Wissing föreslår nu körförbud på helgerna om regeringens reform av klimatskyddslagen fortsätter att blockeras av De gröna. De gröna och Greenpeace är upprörda och hävdar att detta är ”skräckscenarier”. Inte att undra på: Med sin varning visar Wissing de tyska väljarna i vilken utsträckning klimatideologin kommer att förstöra den tyska livsstilen.

Stormy Daniels-fallet mot Donald Trump har inletts

Stormy Daniels-fallet mot Donald Trump har inletts

🟠 UTRIKES Måndagen den 15 april 2024 inleddes ytterligare en rättegång mot Donald Trump i New York. Den här gången ställs han inför rätta i ett brottmål, vilket är första gången i historien för en före detta president i USA. Trump, som återigen är kandidat till Vita huset, kallade målet en ”attack på Amerika” när han anlände till domstolen. Han ställs inför rätta för ett fall av dold betalning till en före detta porrfilmstjärna, Stormy Daniels, strax före presidentvalet 2016. Rättegången, som väntas pågå i flera veckor, inleds mitt under miljardärens presidentvalskampanj mot hans rival Joe Biden.

Muslim hugger ner biskop i direktsändning

Muslim hugger ner biskop i direktsändning

🟠 UTRIKES En islamistisk terrorattack mot en kristen biskop skedde idag både inför kyrkobesökare och i en direktsändning på nätet. I attacken ses en ensam muslim gå till brutalt angrepp med hugg med kniv eller ett knivliknande vapen mot biskopens ansikte och huvud innan han brottas ner.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

För den som vågar är allt möjligt

🟠 RECENSION Visst har vi haft några försiktiga upprorsmän från viktiga positioner inom gammelmedia, journalister som bit för bit har vågat ifrågasätta de påbjudna narrativen. De får ofta lämna sina jobb och skriver nu i stället egna bloggar och böcker. En del kommer i skarpa debatter med sina gamla politiskt korrekta kollegor. Men knappast någon som har arbetat på till exempel SVT och SR har kommit så totalt på tvären med sina gamla kollegor som Joakim Lamotte. I hans bok Där stormen är får vi följa hans resa från gammelmedia till fri, sanningssökande journalist.

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.