<strong>Islamister demonstrerar</strong> i Tyskland med terrorarméns flagga. Foto: Wolfram Steinberg

Tyskland utvisar misstänkt jihadist

Efter att tusentals islamister från Europas förorter åkt till Mellanöstern för att ansluta sig till terrorarmén Islamiska staten har Tyskland ”tagit krafttag” mot jihadisterna och utvisat en person med turkiskt medborgarskap till Turkiet.

Den tyska delstaten Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann har enligt SpiegelOnline den 17 oktober ”tagit islamisters våldsdyrkan på allvar” och nu ”statuerat exempel” genom att utvisa 22-årige Erhan A till Turkiet. Efternamnet har inte offentliggjorts.

Detta förhindrar förstås inte Erhan att ansluta sig till Islamiska staten (IS), då Turkiet inte gjort något för att förhindra islamisterna att korsa gränsen in till Syrien eller Irak. Däremot förhindrar det honom att rekrytera fler muslimer i Tyskland till IS.

Polisen i Bayern har haft ögonen på Erhan under drygt ett år, men inte kunnat fastställa några påtagliga bevis för att han ägnat sig åt något straffbart eller kan knytas till terrorplaner. Därför han man valt att motivera utvisningen med att han är turkisk medborgare och i Tyskland är dubbelt medborgarskap förbjudet.

– Det finns ingen annan väg att hantera denne man än att utvisa honom. Vi prövar sådana enstaka personer som även har utländskt medborgarskap mycket noga. När jag tror mig veta att Tysklands inre säkerhet är i fara, då kommer mina nationella intressen först, säger Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann till SpiegelOnline.

Erhan A har i en intervju i Süddeutsche Zeitung tidigare sagt sig hylla terrormilisen IS och tar inte avstånd från att människor fått sina huvuden avskurna.

– Jag skulle till och med kunna döda min egen familj, om de motsätter sig Islamiska statens ideal. Om 30 år kommer Tyskland att vara en islamisk stat, säger han.

Die Grünen, det tyska miljöpartiet, protesterar mot utvisningen och säger att om det verkligen handlar om en våldsbenägen och radikaliserad salafist, måste man förstå att Tyskland i så fall ägnar sig åt ”terrorexport” till annat land.

Inrikesminister Thomas de Maiziére (CDU) betonade i Berlin, att när det gäller den 22-årige turken handlar det om ett specialfall. Utvisningen står i motsats till vad Tyska förbundsdagen nyligen beslutat, nämligen att misstänkta i fortsättningen ska få sina pass beslagtagna och istället få ett ersättningspass med vilket de inte kan lämna Tyskland.

Det är redan möjligt att beslagta passen från terroranhängare. Dessvärre hjälper det inte så mycket då det går det att resa in i Turkiet med enbart legitimation, som alla tyska medborgare är skyldiga att ha, och därifrån vidare med förberedda bussar in i Syrien och Irak.

Tyskland vill täppa till denna lucka och ”fånga terroristerna i Europa”.

– Vi måste hindra fanatikerna att lämna Tyskland och bege sig till krishärdar i Mellanöstern för att där ansluta sig till terrorn, sade Burkhard Lischka, inrikespolitisk talesperson för tyska Socialdemokraterna.

Konkret är tanken att de misstänkta islamisternas pass och ID-kort ska märkas på något sätt så att de vid gränsen kan förhindras att lämna EU.

30 personer har enligt Reuters gripits i Tyskland, misstänkta för att ha begått brott medan de stridit för IS. Lagen ger dessutom möjlighet att återkalla ett tyskt medborgarskap för personer som frivilligt stridit i en utländsk armé, men lagen har hittills inte tillämpats på IS.

Tysk säkerhetspolis räknar med att cirka 450 islamister med tyskt medborgarskap de senaste månaderna anslutit sig till IS och att 40 av dessa stupat. Fem av de döda har sprängt sig själva i självmordsdåd. Nu befarar man att de återvänder starkt radikaliserade och beredda att utföra attentat i Tyskland. Enligt myndigheterna känner man i dag till att cirka 150 som vistats i IS-områden har återvänt till Tyskland.

Många tyskar är skeptiska till att ”specialfallet” Erhan A ska utgöra ett statuerande exempel som imponerar på islamisterna och hindrar vidare rekrytering till terrorarmén.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

Läs även:

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

Ryssland bygger och testar sin första fotolitografimaskin

🟠 UTRIKES Är Ryssland på väg att ge sig in i kapplöpningen inom halvledartillverkning? De amerikanska sanktionerna är kännbara eftersom avancerade halvledare behövs i allt från konsumentprodukter till avancerade vapensystem. I maj tillkännagav landet att man utvecklat sin första fotolitograf, en maskin som används vid tillverkning av integrerade kretsar och halvledarenheter. Maskinen, som för närvarande kan tillverka chip med storlekar upp till 350 nanometer (nm), testas nu, meddelade vice industri- och handelsminister Vasilij Sjpak.

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

OpenAI tar in den tidigare chefen för NSA i sin styrelse

🟠 UTRIKES OpenAi, skaparna av ChatGPT, ett verktyg för generativ artificiell intelligens, fortsätter att möblera om i sin ledning, något som inleddes i slutet av 2023 med avskedandet av VD:n Sam Altman, innan han återvände en tid senare. Efter att ha rekryterat en tidigare chef för Gates Foundation samt en advokat från det japanska multinationella Sony, meddelade OpenAi i torsdags den kontroversiella rekryteringen av general Paul Nakasone till sin styrelse. Han har tidigare tjänstgjort som chef för National Security Agency (NSA). Beslutet har väckt kritik och oro, eftersom NSA är intimt förknippat med masspionage, även på den egna befolkningen.

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

Förändrade jetströmmar: Historisk kyla och nederbörd i Storbritannien och världen över

🟠 – Systemmedia tonar ner och förleder Storbritannien uthärdar i år en historiskt kall juni månad. Den är hälften så varm som 2023 och en av de kallaste sedan 1659. Britterna är besvikna på den uteblivna sommarvärmen och börjar ställa frågor. Systemmedierna måste därför rapportera och gör då allt för att tona ned och blanda bort korten. Vi ger i denna analys några exempel på deras fula knep. Det har fallit så mycket snö i Alperna att skidanläggningar tvingats stänga för snöröjning – i juni. Kylan beror på förändrade jetströmmar, vilka för ner kall arktisk luft ovanligt långt söderut. Vi förklarar fenomenet och vad som egentligen ligger bakom denna dramatiska utveckling.

Sex kandidater i ödesval för Iran

Sex kandidater i ödesval för Iran

🟠 UTRIKES Förra månaden avled Irans president Ebrahim Raisi och flera personer ur hans regering i en helikopterolycka. Det mäktiga Väktarrådet har nu godkänt sex kandidater att ställa upp i sommarens val om vem som blir Raisis efterträdare.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Varför är det tabu att tala om Swexit?

🟠 BOKRECENSION Varför var vänstern på 1990-talet skeptisk till EU:s föregångare EG medan de borgerliga var entusiastiska, och varför är det främst högermänniskor som idag ifrågasätter EU? Carl Albinsson, själv tidigare moderat och öppen anhängare av EU, granskar i sin bok Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU opinionens svängningar och ger de borgerliga råd för hur de ska undvika den Swexitdebatt som deras väljare vill ha.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Svenskdroppar – dunderkuren från örtriket

🟠 HISTORIA Svenskdroppar, som även är känd som Schwedenbitter, är en örtkur som utvecklades av de två svenska läkarna Klaus Samst och – sannolikt – Kristian Henrik Hjärne på 1700-talet. Den här tinkturen populariserades på 1900-talet av Maria Treben. Svenskdroppar innehåller flera olika örter och sägs hjälpa mot olika sjukdomar och krämpor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.