Skip to Content

Viktor Orban och Matteo Salvini inspekterar det ungerska gränsskyddet. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Ungerska Fidesz i samtal om att bilda ny grupp

PappersupplaganNya Tider v. 13

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, från det nationalkonservativa partiet Fidesz, bekräftar nu att han har haft samtal med italienska och polska ledamöter av Europaparlamentet för att diskutera bildandet av en ny parlamentarisk grupp.

Publicerad: 3 april, 2021, 09:33

  • Svenska

Läs även

Efter att Fidesz lämnat den konservativa gruppen EPP, som bland and­ra svenska Moderaterna tillhör, förväntades partiets ledamöter ansluta sig till någon av de andra existerande grupperna. I stället för premiärminister Orbán nu samtal med ledamöter från Polen och Italien om att bilda en helt ny grupp, med motiveringen att Fidesz värderingar inte är representerade i parlamentet och att det är dags att en ny ”politisk strömning” märks i Europa.

Som exempel på dessa värderingar har Orbán nämnt kristna traditioner, nationellt självbestämmande och betydelsen av nationalstater i Europa. Vidare påpekar han att Europa inte bör släppa in migranter och att kontinenten inte ska vara mångkulturell.

Matteo Salvini, ledare för det italienska partiet Lega, bekräftar å sin sida att han har varit i kontakt med ledamöter från Polen, Ungern och andra länder, och att de tillsammans ”arbetar med att skapa någonting nytt, eftersom en viss sorts Europa, med ett förlegat tänkesätt, är oförmöget att hantera nödsituationer och det som behövs år 2021”.

Lega tillhör för närvarande den nationalistiska gruppen Identitet och demokrati (ID), där det är största parti med 28 ledamöter. Från Italien deltar i samtalen även det mindre partiet Italiens bröder, i dag medlem i ECR, där svenska Sverigedemokraterna ingår. Vilka polska ledamöter som har deltagit är hittills oklart, men det handlar sannolikt om regeringspartiet Lag och rättvisa, som ingår i ECR och har 24 mandat.

Fidesz lämnade EPP den 3 mars, efter att gruppen beslutat om att ändra sina regler för att göra det möjligt att utesluta hela partier, snarare än bara enskilda ledamöter. Orbán menade att ändringen innebar ”ett fientligt drag mot Fidesz och våra väljare”, samt att det var ”antidemokratiskt, orättvist och oacceptabelt”.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend